Staran Lippo-veneen elevaattori kerää merestä tehokkaasti roskaa. Kesäkaudella 2023 Lippo miehistöineen keräsi Helsingin rantavesistä 73 kuutiota jätettä. (Kuva: Stara / Janne Saavalainen)

Helsingin kaupunki keräsi vajaat 100 kuutiometriä roskaa pääkaupungin rantavesistä kesäkaudella 2023. Normaalia enemmän roskaa kaupungin liikelaitos Staran haaviin päätyi Hakaniemestä ja Kruunuvuorenrannasta, missä siltatyömailta on ajelehtinut rakennusjätettä lähivesille.

Kerätystä jätteestä muovia oli noin 23 kuutiometriä ja metallia kuten sähköpotkulautoja, pyöriä ja ostoskärryjä 13 kuutiota. Sekä puujätettä että orgaanista jätettä kerättiin molempia reilu 30 kuutiota. Kaikkiaan merestä kerättiin jätettä tänä kautena jonkin verran edellisiä kesiä vähemmän.

Hakaniemessä siltaremontin yhteydessä kaivuu- ja ruoppaustöiden seurauksena on lähialueille päätynyt normaalia enemmän roskaa ja puuta.

– Kruunuvuorenrannan jätteen määrä syksyllä yllätti. Siltatyömaalta on ilmeisesti päässyt roskaa mereen reilusti, sillä sitä on ollut paljon koko Kruunuvuorenrannan alueella, saaristopäällikkö Juha Puumalainen Starasta sanoo. 

Meren roskaisuuteen vaikuttaa paitsi ihmisen käytös, myös linnut, tuulet ja veden korkeus. Lämpimillä keleillä ihmiset viettävät paljon aikaa rannoilla ja merellä, ja silloin jätteessä korostuvat esimerkiksi kertakäyttöastiat. Linnut kaivavat roskiksista roskia, jotka otollisen tuulen mukana päätyvät mereen. Kun veden korkeus nousee, rannoilla oleva roska lähtee leviämään vesille.

Tehokkain roskien kerääjä tällä hetkellä on Staran veneyksikön kehittämä Lippo-veneen elevaattori, meren lakaisukone. Sen liukuhihnamainen roskankeräin kerää hetkessä isommankin roskalautan veneen kyytiin.

– Lipolla emme kuitenkaan saa talteen mikromuoveja ja aivan pienimpiä roskia. Nyt suunnitelmissamme on sähköllä toimiva roskankeruulautta, joka suodattaisi merivedestä myös tämän jätteen, Puumalainen sanoo.

Stara hoitaa rantavesien puhtaanapidon lisäksi kesäisin saariston jätehuollon sekä tarkistaa parin viikon välein kaupungin parisataa pelastuspostia: pelastusrenkaat, heittoliinat, tikkaat ja veneet.

Staran kuusi alusta Haavi II, Haavi III, Lippo, Natura, Ra-Pu ja Lounaistuuli ovat myös öljyntorjuntavalmiudessa, ja henkilöstö on koulutettu öljyntorjuntaan kolmivuorotyössä yhdessä pelastuslaitoksen kanssa.

Venekausi alkaa yleensä huhtikuun puolivälissä ja päättyy marraskuun puolivälissä. Haavi III ja Lounaistuuli jäävät kuitenkin vesille aina jäiden tuloon saakka.

Helsingin kaupungin tavoitteena on helpottaa Helsingin rantojen ja saarien virkistyskäyttöä vastuullisesti, herkän saaristoluonnon ehdoilla ja sitä vaalien. Staran ympäristönhoitoyksikkö edistää tavoitteeseen pääsyä pitämällä huolta luonnonsuojelu- sekä ulkoilu- ja virkistysalueista niin maalla kuin merellä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *