Savon ammattiopiston Toivalan kampuksen O-rakennuksen Joutsenmerkki-juhlia vietettiin syyskuussa 2023. (Kuva: Savon ammattiopisto)

– Joidenkin on johdettava joukkoa ja omalla toiminnallaan annettava esimerkkiä, Savon ammattiopisto kertoo tiedotteessaan. Koulurakennusten Joutsenmerkki-rakentamisessa pioneereina ovat kulkeneet Savon ammattiopisto ja rakennusliike YIT, ja karttapohjan matkalle on luonut Ympäristömerkintä Suomi.

Joutsenmerkki-rakentaminen on melkeinpä jo perinne Savon ammattiopistossa, sillä vuodesta 2019 lähtien ympäristösertifioituja kampusrakennuksia on valmistunut kolme. Neljäs, samalla suurin kokonaisuus odottaa lopputarkastusta.

Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty koulurakennus on Iisalmen kampuksemme (2019) ja toinen on Varkauden kampuksemme uudisrakennus (2020). Toivalan kampuksen uuden O-rakennuksen Joutsenmerkki-juhlia kahvittelimme syyskuussa 2023. Savilahden kampus Kuopiossa on rakennettu Joutsenmerkki-ehtoja noudattaen, ja ehtojen toteutumista on dokumentoitu koko rakennusprojektin ajan. Juhlimme Savilahdessa, kun sen aika on.

– Haluamme näyttää tulevaisuuden suuntaa omalla toiminnallamme myös rakentamisessa. Toivottavasti meidän esimerkkimme rohkaisee muita rakentajia ottamaan Joutsenmerkki-kriteerit osaksi omaa suunnitelmaansa, sanoo Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve.

Mukavuusalueelta poistuminen tuottaa oppimista

Joutsenmerkkiä hallinnoivan Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen kertoo rakentamisen olevan yksi heidän isoimpia toiminta-alueitaan. Holopainen antaakin rakennusliike YIT:lle kiitoksen hyvästä ja eteenpäin katsovasta yhteistyöstä.

– Joutsenmerkin vaativien kriteerien täyttäminen vaatii sitoutumista kaikilta projektiin osallistuneilta. Isot onnittelut kuuluvat myös urakoitsijoille ja muille projektiin osallistuneille, jotka ovat edesauttaneet tavoitteiden täyttymistä.

YIT on toiminut Savon ammattiopiston kampusrakentamisen projektijohdossa sekä Toivalan (kuvassa) että Savilahden kampuksilla. YIT:n tuotantopäällikkö Jari Huttunen kertoo Joutsenmerkki-rakentamisen opettaneen niin heille kuin alihankkijoille paljon uutta ja kasvattaneen ammattitaitoa. Uuden edessä on välillä jouduttu epämukavuusalueellekin.

– Joutsenmerkki-rakentamisessa monia asioita ei ole voitukaan tehdä samalla kuin aina ennen on alalla totuttu tekemään, joten olemme olleet uuden edessä. Asiakas on haastanut meitä, ja paras lopputulos on syntynyt yhdessä rehellisesti ja avoimesti keskustellen. Kehitys on ollut ainoastaan positiivinen asia.

YIT kumppaneineen teki erinomaista työtä Toivalassa muun muassa kiertotalouden saralla. Kampusrakennuksen työmaalla saavutettiin erinomainen rakennusjätteen kierrätysaste, joka nousi 66 prosenttiin. YIT:n Huttusen mukaan kierrätysasteen merkitys korostuu rakennustyömailla ja sekajätteettömyydestä opitaan koko ajan lisää.

– Ympäristövastuullisuus on myös rakennusalalla tätä päivää. Joutsenmerkki-rakentaminen on ollut mielenkiintoinen projekti, joka on lisännyt koko yrityksen ymmärrystä asiasta, Huttunen summaa.

Joutsenmerkki-rakentamisen maltilliset kustannukset

Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helven mukaan Joutsenmerkki-rakentaminen ei ole tullut kuntayhtymälle sen kalliimmaksi kuin aikaisemmatkaan rakennushankkeet.

– Hyvä suunnittelu ja oma rakennuttajaosaaminen on tärkeää kustannusten hallinnan kannalta. Savon ammattiopiston kampuksien osalta laadukas Joutsenmerkki-rakentaminen ei ole tullut niin sanottua normaalia rakentamista kalliimmaksi, toteaa Helve.

Ympäristömerkintä Suomi oy:n toimitusjohtaja Riikka Holopainen kiittää koulutuskuntayhtymän näyttämään esimerkkiä.

– Savon koulutuskuntayhtymä on ollut Joutsenmerkityn koulurakentamisen edelläkävijä Suomessa. Samalla kampushankkeet ovat hieno esimerkki siitä, että ympäristölle parempia valintoja voi tehdä kustannustehokkaasti. Rakentamisessa kannattaa aina myös muistaa koko elinkaari, sillä esimerkiksi energiatehokkuus tuo ajan myötä merkittävää säästöä, Holopainen sanoo.

Vahva sitoutuminen ympäristömerkkeihin näkyy Joutsenmerkittyjen rakennushankkeiden lisäksi myös Ympäristömerkkisitoumuksessa, johon Savon koulutuskuntayhtymä liittyi ensimmäisenä julkisena hankkijana.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *