Vihreän metanolin tehtaalla on Ranuan kunnan vahva tuki takanaan. (Kuva: Ranuan kunta / Mikko Virtaperko)

Vihreän metanolin tehdasta Ranualle suunnittelevien yhtiöiden, ETFuelsin ja Neovan, edustajat vierailivat Ranualla 11.-12. lokakuuta tapaamassa maanomistajia, poromiehiä sekä kunnan edustajia. Tehdasta ja sen vaatimaa tuulivoimapuistoa suunnitellaan Näätäaavalle, noin 13 kilometrin päähän Ranuan kirkonkylältä Simon suuntaan.

ETFuels ja Neova käyvät parhaillaan maanvuokraneuvotteluita Näätäaavan ympäristön alueista. Tuulivoimalat ja tehdas vaativat noin 8200 hehtaarin alueen, joka on pääosin noin 40 yksityisen maanomistajan hallussa.

Tehdas saisi tuotantoprosessissa tarvitsemansa sähkön suoraan tuulivoimaloista, joita alueelle tulisi enintään 52. Voimalat tulisivat lähimmillään kahden kilometrin päähän asuinrakennuksista ja vähintään 1,5 kilometrin päähän loma-asunnoista.

Tehtaalla valmistuva vihreä metanoli vietäisiin rekoilla Ranualta Perämeren satamiin. Tehdas tuottaisi vuodessa 100 000 tonnia vihreää metanolia, mikä tarkoittaisi noin 15 rekkaa päivässä. Satamista lopputuote laivattaisiin meriliikenteeseen isojen alusten polttoaineeksi. Vihreän metanolin aiheuttama päästömäärä on noin 9 prosenttia fossiilisten polttoaineiden aiheuttamista laivojen päästöistä.

Ranuan kunnanjohtaja Tuomas Aikkilan mukaan hankkeella on kunnan vahva tuki ja kunta haluaa vihreän metanolin tehtaan Näätäaavalle.

– Tehtaan myötä syntyvät ympärivuotiset työpaikat ovat juuri sitä mitä Ranua tarvitsee saadaksemme lisää työikäisiä muuttamaan paikkakunnalle, Aikkila sanoo kunnan tiedotteessa.

Ranuan valtuusto hyväksyi tehdashankkeen tukikirjeen viime huhtikuussa. Mikäli maa-alueet tehdasta ja tuulivoimaloita varten saadaan vuokrattua alkutalven aikana, ympäristövaikutusten arviointi ja kaavoitus voidaan aloittaa tämän vuoden puolella.

Tämän hetkisen aikataulun mukaan metanolitehtaan investoinnista päätettäisiin vuonna 2027 alussa ja tehdas olisi tuotannossa vuonna 2029. Investointi on kaikkiaan noin 800 miljoona euroa. Työpaikkoja tehtaaseen tulisi noin 60, ja sen lisäksi syntyisi vähintään sama määrä välillisiä työpaikkoja.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *