Pieksämäen asematunnelin erikoisuus on kevyen liikenteen varoitusjärjestelmä. (Kuva: Proxion)

Pieksämäellä parannetaan asemanseudun toiminnallisuutta, viihtyvyyttä ja liikkumisratkaisuja monen eri hankkeen turvin, Proxion kertoo tiedotteessaan.

Proxion on ollut mukana toteuttamassa Pieksämäen älykkään liikkumisen kehittämishankkeessa useita eri ratkaisuja asemaseudulle, jossa parannetaan turvallisuutta, esteettömyyttä ja kevyen liikenteen edellytyksiä.

Älykkään liikkumisen kehityshankkeen tavoitteena on ollut kehittää matkakeskusta vähähiilisen liikkumisen keskukseksi niin, että se yhdistää eri liikennemuodot toisiinsa ja lisää kestävien liikkumismuotojen käyttöä hyödyntäen uusia älykkään liikkumisen ratkaisuja. Aseman seudulla on käynnissä samaan aikaan useita hankkeita: Pieksämäen kaupunki uusii asemantunnelin, ja Väylävirasto peruskorjaa aseman laiturit.

Teknologisilla ratkaisuilla turvallisempaa ja viihtyisämpää julkista tilaa

– Proxion on suunnitellut ja toteuttanut useita ratkaisuja, jotka teknologiaa ja digitalisaatiota hyödyntäen parantavat ihmisten liikkumista alueella, tekevät julkisesta tilasta turvallisemman ja viihtyisämmän, kertoo yksi Proxionin projektipäälliköistä, yksikönpäällikkö Juha Lappeteläinen.

– Olemme toteuttaneet mm. asematunneliin kevyen liikenteen varoitusjärjestelmän, jonka avulla asematunnelin käyttäjiä varoitetaan pyöräilijöistä ja asemalle saapuvista junista sekä saapuvien matkustajien aiheuttamasta ruuhkasta. Vastaavaa järjestelmää ei ole tietääksemme toteutettu missään muualla.

Lisäksi olemme toteuttaneet aseman odotustilaan lipuntarkastussovelluksen, jonka avulla varmistetaan, että odotustilaan pääsee ainoastaan voimassa olevan matkalipun avulla.

Esteettömyyden ehdoilla

Koko asemakeskus ja asematunneli rakennetaan esteettömäksi, jotta rautatieliikenne on kaikkien saavutettavissa. Esteettömyyden osalta uusittu asematunneli on varustettu mm. älykkäillä äänimajakoilla, joiden avulla näkövammaisille mahdollistetaan ääneen puhuttu opastus koko aseman alueella liikkumiseen.

– Näkövammaisten on puheopastus saatavilla kolmella eri kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, jatkaa Lappeteläinen.

– Puheopasteet on laadittu yhteistyössä näkövammaisten liiton kanssa.

Kuulovammaisille asematunneliin on toteutettu induktiosilmukka, jonka avulla asemakuulutukset ovat kuultavissa kuulokojeen avulla häiriöttömästi.

Kaikki teknologiset ratkaisut ovat Proxionin suunnittelemia ja toteuttamia sekä räätälöity juuri Pieksämäen aseman seudun toiveet ja vaatimukset huomioiden.

Väyläviraston laitureiden peruskorjaushankkeessa Proxion suunnittelee asemalle uuden opastuksen, näkövammaisten opastetaulut, kuulutusjärjestelmän ja junaliikenteen aikataulunäytöt. Lisäksi aseman laiturialueille suunnitellaan aivan vastaavat äänimajakka- ja induktiosilmukkaratkaisut kuin asematunneliin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *