Tampere tahtoo olla Suomen paras kaupunki tarjoamaan ennakoivia ja automaattisia palveluja kuntalaisille. Näin todetaan kaupunginhallituksen hyväksymässä Tampereen ensimmäisessä datastrategiassa.

– Dataa hyödynnetään jo eri puolilla kaupunkiorganisaatiota. Nyt haluttiin, että kehittämisellä on yhteisiä päämääriä. Samalla haluttiin tarkentaa, millaisia hyötyjä kaupunki tavoittelee. Näitä ovat esimerkiksi sujuvampi arki asukkaille, alueen elinkeinoelämän menestys ja kaupungin resurssien tehokkaampi kohdentaminen, tietohallintojohtaja Maria Nikkilä toteaa Tampereen kaupungin tiedotteessa.

Datan avulla Tampereen kaupunki tavoittelee muun muassa sitä, että yksilöllisiä palveluja tarjotaan kuntalaisille automaattisesti oikeaan aikaan. Tampereella pohditaan, voitaisiinko dataa hyödyntäen esimerkiksi uusille maahanmuuttajille tarjota automaattisesti ja yksilöidysti heidän kotoutumistaan ja työllistymistään parhaiten tukevat palvelut.

Kaupunki tukee myös elinkeinoelämän toimintaa tarjoamalla data-aineistoja liiketoiminnan ja tutkimuksen pohjaksi. Esimerkiksi Tampereen keskustan kävijävirtoja ennakoiva Tampereen Pulssi -palvelu kerää dataa keskustan liikennekameroista ja sääennusteesta. Kerätyn datan avulla luodaan tekoälyyn pohjautuva ennuste kävijävirroista kuukaudeksi eteenpäin. Tieto auttaa yrityksiä varautumaan tapahtumien aikaan kasvavaan kysyntään, riittävään työvoimaan ja aukioloaikoihin.

Tampereella uskotaan, että ajantasainen data auttaa tekemään älykkäämpiä päätöksiä ja kohdentamaan kaupungin palveluja sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Esimerkiksi lapsiperheiden ja nuorten haasteellisiin elämäntilanteisiin voidaan vastata ennakoivasti.

– Datastrategia saattaa kuulostaa juhlalliselta, mutta se on käytännön työkalu, jolla teemme selkeäksi ne asiat, joihin keskitymme tulevina vuosina. Strategian ymmärtääkseen ei tarvitse olla datatieteilijä, ja se on tarkoituksella teknologianeutraali, tietohallintojohtaja Nikkilä sanoo.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *