Asukkaiden Rokkiporkkanaksi nimeämä Vuoden silta 2023 toimii erilaisten taide- ja katutapahtumien paikkana. (Kuva: Hannu Rytky)

Suomen Rakennusinsinöörienliitto RILin tunnustuspalkinto Vuoden silta 2023 on myönnetty Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevalle Välimerenkadun sillalle. Puistoalueen yhdistävä silta avattiin liikenteelle keväällä 2018.

Rokkiporkkanaksi nimetty silta on osa Hyväntoivonpuiston aluetta. Silta yhdistää kansimaisesti puiston osat ja pyöräilybaanan kadun yli. Sillan muotoilu, detaljit, väritys ja näyttävyys ovat osa Jätkänsaaren brändiä.

Betonikantinen teräsristikkosilta on 44 metriä pitkä ja X-kirjaimen muotoisen sillan leveys vaihtelee sillan matkalla. Pyöräilijöille sillan hyötyleveys on 3,6 metriä ja kävelijöille eroteltu reitti on 2,6 metriä leveä.

Tänä vuonna kilpailun teemana oli Silta elinympäristön uudistajana. Teemalla haluttiin nostaa esille siltojen merkitystä ympäristöönsä, koska ajatuksella toteutetulla sillalla voi olla iso rooli esimerkiksi ihmisten liikkumisrutiinien muokkaamisessa ja kaupunkikuvan kehittämisessä.

Kilpailun tuomariston mukaan niin näyttävä silta kuin viimeistelty siltapaikka vastaavat täysin tämän vuoden siltakilpailun teemaa. Silta on suunniteltu sekä toteutettu harkitusti ja laadukkaasti, se on osa laajempaa kokonaisuutta ja vihreitä arvoja, eikä sitä ole rakennettu vain läpikulkua varten.

-Tuomaristoa miellytti muun muassa se, miten tavallista leveämpi silta toimii puiston jatkeena Välimerenkadun yli. Sillan värimaailma ja olemus antavat uudelle kaupunginosalle omaleimaisuutta, toteaa tuomariston puheenjohtaja Janne Wuorenjuuri.

Asukkaiden Rokkiporkkanaksi nimeämä silta toimii erilaisten taide- ja katutapahtumien paikkana. Siitä on muodostunut Jätkäsaarta identifioiva maamerkki.

Sillan ja sen maatukirakenteina toimivat taidetukimuurit on suunniteltu täysin tietomallipohjaisesti. Siltasuunnittelijana hankkeessa toiminut yksikönjohtaja Tuomo Järvenpää A-Insinööreihin kuuluvasta Ponviasta toteaa, ettei sillan rakenteessa ei ole juurikaan toistoa, joten jokainen nurkka oli tarkasteltava erikseen.

-Tietomallintamisessa höydynnettiin myös parametrisuutta teräsrakenteen muodon hallintaan. Sillan mitoituksessa käytettiin 3D FEM -ohjelmistoja, jotka soveltuvat hyvin tällaisen teräsrakenteen suunnitteluun, Järvenpää kertoo.

Rokkiporkkana on saamassa itselleen pian myös parin, kun seuraava ylikulkusilta valmistuu Hyväntoivonpuistoon loppuvuodesta 2023. Tuleva Länsisatamankadun silta tulee muistuttamaan ulkoisesti paljon Rokkiporkkana-siltaa, mutta on esimerkiksi edeltäjäänsä lyhyempi ja kapeampi.

Sillan arkkitehtisuunnittelusta vastasi VSU maisema-arkkitehdit Oy ja siltasuunnittelusta A-Insinööreihin kuuluva Insinööritoimisto Ponvia Oy.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *