Lahdessa kerätyt tekstiilit jatkokäsitellään Lounais-Suomen Jätehuollon käsittelylaitoksella. Lopputuloksena saadaan kierrätyskuitua teollisuuden raaka-aineeksi. (Kuva: Lahden kaupunki)

Lahden kaupunki kokeilee poistotekstiilien kierrätystä vastikkeellisella järjestelmällä. Tekstiilipanttikokeilu alkaa toukokuun viimeisellä viikolla.

Lahti kertoo kokeilun olevan ensimmäinen maailmassa. Kokeilulla halutaan testata kaupungin kannustinten vaikutusta poistotekstiilien kierrätysintoon.

-Ympäristötyön edelläkävijänä Lahti on asettanut tavoitteekseen olla jätteetön kiertotalouskaupunki vuoteen 2050 mennessä. Tekstiilipantti on hyvä esimerkki arjen innovaatiosta, joka tähtää suoraviivaisesti jätteen vähentämiseen ja nostaa esiin poistotekstiilin potentiaalia teollisuuden ja designin raaka-aineena, sanoo Lahden kaupungin viestintäjohtaja Veera Hämäläinen.

Pilottivaiheessa 30.5.–9.6. kassillisen poistotekstiilejä voi vaihtaa kahvilipukkeisiin tai maauimalalippuihin.

Suomessa astui vuoden vaihteessa voimaan uusi jätelaki, joka velvoittaa kaupunkeja ja kuntia tuomaan tekstiilijätteen keräyspisteet kaikkien suomalaisten saavutettaviin. Poistotekstiilien erilliskeräys mahdollistaa kotitalouksien käyttökelvottomien vaatteiden ja kodintekstiilien uudelleenkäytön esimerkiksi kierrätyskuituna.

-Suomi on esimerkkimaa mm. muovipullojen kierrätyksessä, mutta poistotekstiilien suhteen meillä on vielä paljon parannettavaa. Keskimäärin suomalaiset hankkivat vuodessa noin 11 kiloa erilaisia tekstiilejä. Samaan aikaan jopa kolme kiloa tekstiilejä päätyy sekajätteenä poltettavaksi energiaksi. Kaikki keinot tämän erän tehokkaampaan hyödyntämiseen ovat tervetulleita, sanoo Salpakierron kehityspäällikkö Kimmo Rinne.

Lahden kaupunki järjestää lisäksi valtakunnallisen Rihmat kiertoon -suunnittelukilpailun 30.5.–13.8.2023, jonka tavoitteena on löytää uusia innovatiivisia ratkaisuja poistotekstiilien käyttöön. Ideakilpailun avulla Lahti haluaa edistää kiertotalouteen pohjaavaa innovointia ja yrittäjyyttä. Kilpailu järjestetään yhteistyössä Kestävä Lahti -säätiön, LAB-ammattikorkeakoulun ja Salpakierron kanssa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *