Vaasan pyörätallissa ei ole lainkaan sisätolppia, mikä parantaa käyttömukavuutta ja mahdollistaa myös isompien tavarapyörien säilytyksen. (Kuva: Ilari Rautiainen / Vaasan kaupunki)

Parhaillaan meneillään olevalla valtakunnallisella pyöräilyviikolla kiinnitetään tällä kertaa huomiota pyöräpysäköintiin, sen laatuun, määrään, sijoitteluun ja käytettävyyteen, sillä pysäköinnin heikot lenkit vaikuttavat väistämättä pyöräilyn houkuttelevuuteen.

Vaasassa pyöräilyviikko käynnistyi matkakeskuksen yhteydessä toimivan pyörätallin virallisilla avajaisilla. Kameravalvotussa tallissa on yhteensä 156 pyöräpaikkaa kahdessa kerroksessa. Pyörätallin käyttö on ilmaista, ja talli toimii täysin automatisoidusti mobiilisovelluksen avulla.

–Pyörätalli otettiin testikäyttöön jo alkuvuodesta, mutta nyt talli avattiin virallisesti. Samalla julkistettiin uusi Pyöräilykaupunki Vaasa -brändi, kertoo Vaasan kaupungin kävelyn ja pyöräilyn projekti-insinööri Samuli Huusko tiedotteessa.

Tallin 156 pyöräpaikasta 76 on suunniteltu normaaleille pyörille ja toinen mokoma leveäkumisille pyörille. Lisäksi tallista löytyy neljä paikkaa tavarapyörille. Pyörät sijaitsevat kahdessa kerroksessa ja toiseen kerrokseen nostaminen tapahtuu kaasujousen avustuksella.

–Tietojemme mukaan tämä on Suomen ensimmäinen tämän tyyppinen täysin automatisoitu pyörätalli. Uumajassa vastaava on ollut käytössä jo jonkin aikaa.

Kyselytutkimusten perusteella pyöräilyinnokkuuteen vaikuttaa olennaisesti se, minkälainen pyöräpysäköinti on ja kuinka hyvin pysäköintialue on suojattu ilkivallalta ja varkauksilta. Paremmat pyöräpysäköinnin olosuhteet nousevat monessa kaupungissa jopa ykkössyyksi, kun kansalaisilta on kysytty, mitkä tekijät saisivat pyöräilemään enemmän.

Tapahtumia yli sadassa kunnassa

Pyöräilyviikon tavoitteena on lisätä pyöräilyä kaikilla matkoilla, kannustaa ihmisiä pohtimaan omia liikkumisvalintojaan, lisätä ihmisten tietoisuutta pyöräilyn hyödyistä sekä vahvistaa pyöräilyn asemaa liikennesuunnittelutyössä.

–Tapahtumia on yli sadassa kunnassa ja vielä useammassa on vähintään viestinnällistä kampanjointia. Isot kaupungit alkavat olla aika hyvin mukana pyöräilyviikolla, kertoo Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen.

Esimerkiksi Porissa työmatkapyöräilijöille jaetaan ensi viikon tiistaina banaaneja vilkkaimmilla pyöräreiteillä ja viikon kuluttua perjantaina jaossa on Pori-aiheisia satulasuojuksia kauppojen ja kauppakeskusten pyörätelineisiin jätettyihin polkupyöriin.

–Pori on mitä mainioin pyöräilykaupunki kattavan pyörätieverkoston ja tasaisen maastonsa ansioista, sanoo viisaan liikkumisen työryhmän puheenjohtaja Sanna Välimäki Porin kaupungin tiedotteessa.

Joensuun Kauppatorilla puolestaan on tarjolla pientä pyörien keväthuoltoa ensi viikon keskiviikkona 10. kello 9.30–13.30. Pyöriä huoltavat Joensuun kaupungin työllisyyspalvelujen Taitamon väki, ja palvelu on maksuton.

– Olemme olleet torilla tekemässä pyörien pikkuhuoltoja jo monena vuonna. Joka kerta ilosta väkeä on riittänyt jonoksi asti, ja niin varmaan tälläkin kertaa, arvelee Taitamon työvalmentaja Riku Kuikka tiedotteessa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *