Saneerauksen myötä siirtyminen kalkkikivirouheeseen pienentää merkittävästi vedentuotannon hiilijalanjälkeä. (Kuva: HSY)

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY käynnistää Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitoksella toiminnan tehostamisen kolmannen vaiheen. Mittavassa saneeraushankkeessa muun muassa uusitaan prosessinosia ja korvataan ikääntyneitä laitteita ja menetelmiä nykyistä energia- ja ympäristötehokkaammilla ratkaisuilla.

Toimenpiteillä on tarkoitus varmistaa laadultaan erinomainen juomavesi asukkaille. Laitoksella tuotettua Päijänteestä alun perin johdettua vesijohtovettä käytetään niin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla kuin Kauniaisissakin.

HSY:n hallitus valitsi kokouksessaan 21.4.2023 Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitoksen toisen selkeytys- ja suodatusosaston saneerausurakoitsijaksi Skanska Infra Oy:n 25,8 miljoonan euron (alv 0%) kokonaishinnalla.

Keväällä 2023 alkavassa urakassa laitosalueelle rakennetaan varastosiilot kalkkikivirouheelle ja hiekkasuodatus muuttuu hiekkakalkkikivisuodatukseksi.

– Siirtyminen kalkkikivirouheeseen pienentää merkittävästi vedentuotannon hiilijalanjälkeä. Selkeytys- ja suodatusosaston mittava laitekannan uusiminen parantaa laitoksen toimintavarmuutta, kertoo toimitusjohtaja Tommi Fred HSY:n tiedotteessa.

Kokonaisuudistusten myötä Pitkäkosken vedentuotantokapasiteetti nousee nykyisestä 7000 kuutiometristä noin 9000 kuutiometriin tunnissa.

Pitkäkoskesta tulee Suomen suurin vedenpuhdistuslaitos, joka huolehtii Vanhankaupungin puhdistamon kanssa yli miljoonan asukkaan vedensaannista. Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitoksen tuotantokapasiteetti on noin 8000 m3/h. Tällä määrällä täyttäisi olympiatason uima-altaan vähintään kolme kertaa tunnin aikana.

Faktalaatikko:

– HSY tehostaa Pitkäkosken laitoksen vedenpuhdistusprosessia ja tuotantokapasiteettia neljässä eri vaiheessa vuosina 2021—2026. Vastaavia parannuksia toteutettiin Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitoksella aiemmin.

– Toimenpiteillä varmistetaan laadukas juomavesi, turvataan vesihuollon toimintavarmuutta ja varaudutaan väestömäärän kasvuun pääkaupunkiseudulla.

– Mittavassa saneeraushankkeessa uusitaan prosessinosia, poistetaan tuotannollisia pullonkauloja, korvataan ikääntyneet laitteet ja menetelmät uusilla sekä mahdollisuuksien mukaan nykyistä energia- ja ympäristötehokkaammilla ratkaisuilla. 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *