Luxemburgin rahoittaman 40 miljoonan euron uusien aurinkosähköhankkeiden rahoitushaku on avautumassa. (Kuva: Helen Oy)

Luxemburgin rahoittaman 40 miljoonan euron uusien aurinkosähköhankkeiden rahoitushaku on avautumassa. Tuettavat hankkeet valitaan kilpailutuksessa, jonka järjestävät Euroopan komissio ja Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirasto CINEA.

Luxemburg rahoittaa EU:n uuden uusiutuvan energian rahoitusmekanismin kautta Suomeen sijoittuvia uusia aurinkosähköhankkeita. Suomen ja Luxemburgin välinen sopimus rahoituksesta on ensimmäinen EU:n jäsenvaltioiden välinen sopimus rahoitusmekanismin hyödyntämisestä.

-Suomen ja Luxemburgin välinen sopimus tässä rahoitusmekanismissa on ensimmäinen laatuaan. Se tulee vahvistamaan ja monipuolistamaan uusiutuvan energian tuotantoa Suomessa. Pimeästä talvesta huolimatta Suomessa on mahdollisuus kasvattaa aurinkosähkötuotantoa merkittävästi, elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoi helmikuun lopulla EU:n energiaministereiden epävirallisessa tapaamisessa Tukholmassa.

Kyseinen rahoitusmekanismi tarjoaa jäsenvaltioille komission hallinnoiman väylän yhteishankkeiden toteuttamiseen. Mekanismiin osallistuminen on jäsenvaltioille vapaaehtoista.

Mekanismissa ”maksava jäsenvaltio”, tässä tapauksessa Luxemburg, saa rahoituksensa vastineeksi tilastollisina siirtoina 80 prosenttia mekanismista rahoitettavien hankkeiden tuotannosta 15 vuoden ajan. ”Isäntävaltio”, eli tässä tapauksessa Suomi, sallii mekanismista rahoitettavien hankkeiden rakentamisen omalle alueelleen ja saa näin tuotetun energian ja investoinnit. Tuettaviin hankkeisiin sovelletaan kaikilta osin kansallista lainsäädäntöä, kerrotaan työ- ja elinkeinoministeriön TEMin tiedotteessa.

Uusiutuvan energian rahoitusmekanismin haun odotetaan avautuvan huhtikuun puolivälissä ja päättyvän 27.9.2023. Hakuohje julkaistaan viimeistään haun avautuessa. Hakuun voivat osallistua 5-100 megawatin kokoiset aurinkosähköhankkeet. Hausta voidaan tukea hankkeita enintään 400 megawatin verran.

Tukea voidaan myöntää useammalle hankkeelle. Haussa tuettaisiin useita hankkeita, joten uutta kapasiteettia rakennettaisiin, vaikka yksittäinen hanke ei toteutuisikaan. Hankkeille myönnettävä tuki voi olla enintään 180 000 euroa megawattia kohden.

TEM järjestää yhteistyössä komission ja CINEA:n kanssa infopäivän uusiutuvan energian rahoitusmekanismista Helsingissä tiistaina 25.4.2023 klo 10.00-12.30 osoitteessa Eteläesplanadi 4. Tilaisuuteen voi osallistua joko etänä tai paikan päällä.

Tilaisuus on maksuton, ja ilmoittautumista varten on avattu linkki CINEA:n nettisivuilla 20.4.2023 asti. Tilaisuus on pääosin englanninkielinen. Osallistuminen on mahdollista paikan päällä tai etänä.

Ilmoittautuminen infoon.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *