Kuva: Ville Miettinen
Juukaan ja muihin maaseutukuntiin kaivataan lisää vuokra-asuntotarjontaa, Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen sanoo.

Vuokra-asuntorakentajien kannattaisi investoida maaseudun kuntiin, koska kysyntä vuokra-asumiselle kasvaa ja väestön uusiutuminen luo mahdollisuuksia vuokramarkkinoille, kirjoittaa Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen blogissaan.

Hirvosen mukaan Juuassa on kuluvana vuonna käynyt selväksi, että vuokra-asumisen suosio kasvaa omistusasumisen suosiota voimakkaammin. Syitä ovat mm. määräaikaiset ja suhdanteiden mukaan liikkuvat työt sekä lainansaannin vaikeutuminen.

– Vuokramarkkinat ovat meillä erittäin toimivat, niiden kasvulle esteenä on enemmän tarjonnan kuin kysynnän puute, Hirvonen kuvailee oman kuntansa tilannetta.

Suuriin kasvukeskuksiin rakennetaan kiivaasti, mutta kiinnostus markkinavetoiseen vuokra-asuntojen rakentamiseen maaseudulle on vähäistä. Tähän tarjotaan syyksi mm. väkimäärän vähenemistä, mutta Hirvosen mielestä pitäisi muistaa, että väki maaseudulla myös uusiutuu.

– Meidän teollisuus kasvaa ja joka puolella vapautuu työpaikkoja. Nämä ihmiset tarvitsevat asuntoja, jotta voivat muuttaa lähelle työpaikkaansa. Uudet asukkaat arvostavat laadukasta vuokra-asumista, sillä ovat siihen kaupungeissa opiskeluaikana tottuneet, Hirvonen kirjoittaa.

– Näin ollen uusiutuvat väestö tuo mukanaan markkinoita, josta hyötyy se yksityinen toimija, joka ensimmäisenä luottaa maaseudun kuntien tulevaisuuteen. Juukaan ja muihin maaseutukuntiin kannattaa investoida juuri väestön uusiutumisen vuoksi.

Kun yksityistä rahaa vuokra-asuntojen lisäämiseen ei toistaiseksi ole löytynyt, Juuassa pohditaan syksyllä julkisia keinoja.

Hirvonen otti asumiskysymykseen kantaa myös maanantaina Ylen A-studiossa, jossa pohdittiin keinoja asukkaiden houkuttelemiseksi maaseutukuntiin. Juuka kaupitteli viime vuonna edullisia omakotitontteja 150 euron hintaan, niitä myytiin kolme.

– Näyttää siltä, etä se ei ole erityisen hyvä keino missään päin Suomessa, Hirvonen viittasi halpojen tonttien käyttöön asukkaiden houkuttelemisessa.

– Vuokra-asumisen suosio valtavasti kasvaa, ja meillä on niistä pula, Hirvonen sanoi.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Maaseudulle rakentaminen on taloudellunen riski sanoo:

    Juuassa asukasluku on laskenut alle 4500. Kunnalla ja kunnan vuokrataloyhtiollä asuntoja on 480, vaikka niita on purettu yli 60. Vanhusten vuokrataloyhdistyksellä asuntoja on yli 100. Yksityisillä sijoittajilla vuokrattavia kohteita on joitakin kymmeniä ja myynnissä olevia asuntoja yksin etuovessa on lähes 40, hinnat alkaen 10.000 e. Mihin uusia asuntoja tarvitaan ja kuka niissä nykyhinnoilla pystyy asumaan. Juukan kaltaisessa kunnassa kukaan sijoittaja ei saa pääomilleen järkevää tuottoa puhumattakaan että sidottua pääomaa saisi koskaan takaisin. Juuri näistä syistä vuokra-asuntotuotanto maaseudulle on romahtanut jo vuosia sitten ja jos kunnat eivät itse ota uustuotannosta riskejä ei niitä ota kukaan muukaan.