Lappeenrantaan tulee sama kaupunkipyöräsovellus kuin on jo mm. Kotkassa ja Kouvolassa.

Lappeenranta liittyy tänä kesänä kaupunkipyöriä tarjoavien suomalaiskaupunkien joukkoon – mutta maailmanlaajuisella jatkeella. Pyörien vuokraamisen mahdollistava älypuhelin-appi toimii nimittäin monissa Euroopan kaupungeissa, esimerkkeinä Berliini ja Pariisi.

Kaupunkifillarit sijoittuvat ympäri kaupunkia. Kaupunkipyörän saa käyttöön Donkey Republic -sovelluksen avulla, joka löytyy sekä Android- että iOS -laitteille. Sovelluksella avataan ja lukitaan pyörien älylukkoja.

Pyörillä voi ajaa missä tahansa ja ne voidaan lukita missä tahansa. Pyörävuokran aloittaminen ja lopettaminen tulee kuitenkin tehdä kaupunkipyöräasemilla. Sovelluksen käyttö vaatii sähköpostiosoitteen sekä maksukortin liittämisen palveluun.

Pyörävuokrauksen kertahinnat alkavat alle eurosta, mutta pyörän voi vuokrata myös useaksi päiväksi. Paljon ajaville, esimerkiksi päivittäiseen työmatkapyöräilyyn, on tarjolla 15 euron kuukausijäsenyys, jolla saa alle 12 tuntia kestäviä vuokrauksia rajattomasti.

Lappeenrannan kaupungin järjestämän kilpailutuksen kaupunkipyöristä voitti kymenlaaksolainen KaaKau Oy, jonka pyöriä löytyy muun muassa Kotkasta ja Kouvolasta. Kuukausijäsenyydellä saa käyttää KaaKaun pyörien lisäksi kaikkia Donkey Republicin järjestelmällä toimivia pyöriä ympäri maailman samaan hintaan. Esimerkiksi Lappeenrannasta Berliiniin tai Budapestiin lentävät löytävät kohdekaupungeista tuttuja pyöriä.

Kaupunkipyöräkausi on kesäkuusta lokakuun loppuun. Tarkoituksena on edistää kaupungissa kiertotaloutta, kestävää liikkumista sekä helpottaa asukkaiden arkea, kertoo ilmastokoordinaattori Petri Kero Lappeenrannan kaupungin Greenreality palveluista.

− Pyörät ovat mainio lisä helpottamaan työmatkaliikkumista tai arkipäivän yllätyksistä joustavasti selviämistä.

Kaupunki on tehnyt kahden vuoden sopimuksen 60 kaupunkipyörästä KaaKaun kanssa. Yrityksen palvelumuotoilija Antti Lääperi on mielissään sopimuksesta.

− Olen kotoisin Etelä-Karjalasta ja on mahtavaa päästä tuomaan kaupunkipyörämme kotikonnuille. Tämä on meille myös ensimmäinen monivuotinen sopimus pyöräjärjestelmästä kaupungin kanssa, joten pääsemme nyt parantamaan palveluamme pitkällä tähtäimellä.

Lappeenrannan kaupungin 60 pyörää sijoitetaan polkupyöräpysäkeille ympäri kaupunkia, mahdollisesti jopa 20 eri paikkaan. Pysäkkien sijoituspaikoista on avattu kysely tässä osoitteessa. Kysely on avoinna ainakin huhtikuun loppuun.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiö ovat myös omalta osaltaan ottamassa pyörävuokrausjärjestelmän käyttöön, joten pyöriä löytyy pian monesta paikasta kaupunkia.

Donkey Republicin pyöräverkosto.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *