Suodatinkankaan käyttö on yksi testattavista menetelmistä aktiivihiilen poistossa jätevedestä. HSY:n kehittämisinsinööri Maija Vilpanen (vas.) ja Erasmus-harjoittelija Ghizlan El Faquire El Bzioui ovat työskennelleet tutkimushankkeessa yhdessä syksyn ajan. Kuvassa oleva laite on Mecana kiekkosuodatin. (Kuva: HSY)

Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla testataan tällä hetkellä aktiivihiilen käyttöä jätevedenpuhdistuksessa. Aktiivihiili sitoo haitallisia kemikaaleja tehokkaasti itseensä, mutta sen käyttöön sisältyy haasteita. Suomen ympäristökeskuksen koordinoimaan EU-tutkimushankkeeseen (CWPharma) liittyvissä piloteissa HSY pyrkii ratkaisemaan käytännön ongelmia, joita jauhemaisen aktiivihiilen käyttöön liittyy.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on aktiivisesti mukana selvittämässä haitallisten aineiden päästöjä jäteveteen ja mitä niille tulisi tehdä. Tehokkaimmin haitallisten aineiden negatiivisia ympäristövaikutuksia voidaan vähentää suoraan päästölähteellä eli hillitsemällä kemikaalien turhaa käyttöä kotona ja lajittelemalla jätteet oikein, mutta HSY tutkii myös jäteveden puhdistamiseen soveltuvia tekniikoita. Erityisesti lääkejäämien poistaminen on tutkimuksen keskiössä.

Jätevedenpuhdistamo on tehty poistamaan orgaanista ainetta ja ravinteita. Jätevesiin päätyy kuitenkin paljon myös ympäristölle haitallisia kemikaaleja kotitalouksista ja teollisuudesta. Monet niistä eivät ole biohajoavia ja ne saattavat läpäistä puhdistusprosessin. Kotona käytetty kemikaali voi täten päätyä sellaisenaan Itämereen asti.

–  Osa lääkeaineista ei hajoa jäteveden puhdistusprosessissa, mutta ne on mahdollista poistaa aktiivihiilellä. Jos alkaisimme käyttää aktiivihiiltä puhdistuksessa, meidän täytyy löytää menetelmä, jolla saamme erotettua sen tehokkaasti jätevedestä. Mitä paremmin saamme hiilen poistettua jätevedestä, sitä parempi on puhdistustulos, jätevedenpuhdistuksen tuotantoyksikön päällikkö Marina Graan kertoo.

HSY testaa kolmea erilaista menetelmää aktiivihiilen poistoon: mikrosiivilä (Hydrotech kiekkosuodatin), suodatinkangas (Mecana kiekkosuodatin) ja tehostettu laskeutus (Actiflo Carb).

– Testaamme eri menetelmiä syksyn 2018 aikana. Tuloksia hyödynnetään jatkohankkeiden suunnittelussa. Myös poistetun aktiivihiilen jälkikäsittelyä täytyy selvittää lisää, siihen on eri tapoja, Graan mainitsee.

HSY on tällä hetkellä mukana kaikkiaan kolmessa eri hankkeessa, joissa pyritään vähentämään haitallisten aineiden pääsemistä jätevesiin ja sitä kautta ympäristöön.

–  Jätevedessä esiintyvien kemikaalien kirjo on valtava ja ne käyttäytyvät eri tavoin puhdistusprosessissa. Koko maailman tiedeyhteisöllä riittää paljon tutkittavaa tällä aihealueella, Graan sanoo.

(Lähde: HSY)

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *