Kelluva meriroskis Seabin keräsi kokeilukuukausina Aurajoessa lähes 80 kiloa jätettä. (Kuva Piia Nurmi)

Seabin-meriroskis keräsi heinäkuusta syksyyn roskia Aurajoen vierasvenesatamassa. Meriroskikseen kerääntyi materiaalia yhteensä 77 kiloa, josta 10 kiloa oli ihmisiltä peräisin olevaa roskaa. Keräyksestä huolehtivat Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat yhdessä vierasvenesataman henkilökunnan kanssa.

Wärtsilän lahjoittaman Seabin-laitteen toimintaperiaatteena on imeä veden pinnalla kelluvia roskia suodatinpussiin. Suodatinpussi vaihdettiin päivittäin ja tulokset kirjattiin ylös. Kuluneen syksyn aikana pussiin kertyi paljon muovia, mutta suurin osa jätteestä oli kasveja ja muuta biojätettä.

Suurin osa Turun tapahtumista ja turkulaisten vapaa-ajanvietosta keskittyy Aurajoen rannoille, mikä näkyi myös roskiksen sisällössä: kaupungilla olevat roskat huuhtoutuvat helposti jokeen ja viikonloput näkyivät roskikseen kerääntyneessä materiaalissa. Myös vuodenaikojen vaihtelu vaikutti roskien määrään. Syksyn edetessä ihmisten tuottamien roskien määrä väheni ja kasvillisuutta kertyi roskikseen entistä enemmän.

-Seabin ja varsinkin sen tyhjennys herättivät kaupunkilaisissa mielenkiintoa, ja tyhjennysreissuilla oli mukava vastailla uteliaiden ihmisten kysymyksiin. Tässä on nähnyt, miten paljon ihmisten toiminnasta jää jälkiä ympäristöön, vaikkei sitä itse roskatessaan tulisi huomanneeksi, Seabin-projektin projektipäällikkö Milja Kokko kertoo.

Lokakuun alkuun mennessä materiaalia oli kerätty yhteensä 77 kiloa, josta 10 kiloa oli ihmisiltä peräisin olevaa roskaa. Roskiksesta löytyi muun muassa tupakantumppeja, tennispalloja, nuuskapusseja ja huumeruiskuja.

Meriroskiksen toiminnasta ja kunnossapidosta vastasivat Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitos sekä Turun vierasvenesatama. Opiskelijaryhmä Turun AMK:sta huolehti roskiksen tyhjennyksestä ja tietojen keräämisestä.

Tutkimusprojekti oli noin kolmen kuukauden mittainen koe, jonka pohjalta saatiin tietoa roskien laadusta ja määrästä sekä meriroskiksen toimivuudesta. Näin laajamittaista tutkimusta ei tällä meriroskiksella ole enää tulevaisuudessa tarpeen tehdä, vaan kelluva roskien kerääjä tullaan vastedeskin asentamaan vierasvenesatamaan. Meriroskiksen tyhjennyksestä vastaa vierasvenesatama.

(Lähde: Turun kiinteistöliikelaitos)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *