Kotka siirtyy vihreään sähköön vuonna 2018
Tuulivoimalla on merkittävä rooli päätöksessä, joka koskettaa suurta osaa Kotkan kaupunkikonsernista.
Kotkan kaupunki siirtyy käyttämään kokonaan uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä vuonna 2018.
Kotkan kaupungin ja Kymenlaakson Sähkö Oy:n välisessä sähköenergiasopimuksessa energiantuotantolähteiden on edellytetty olevan kokonaan uusiutuvia kuten vesi- ja tuulivoimaa sekä puupohjaisia polttoaineita. Tarkoitus on nostaa myös aurinkosähkön roolia.
Kokonaan uusiutuvilla energialähteillä tuotettu sähkö otettiin Kotkan kaupungin sähköenergian hankinnan kilpailutuksessa yhdeksi tarjousten ehdoksi. Kymenlaakson Sähkön toimittama sähkö on tuotettu pääosin vesi- ja tuulivoimalla.
– Siirtyminen uusiutuvilla tuotetun sähkön käyttäjäksi on yksi hyvin keskeinen signaali julkisen sektorin toiminnassa ilmastonmuutoksen hillinnässä, sanoo Kotkan ilmasto- ja energiatyötä tukeva Cursor Oy:n asiantuntija Esa Partanen Kotkan kaupungin verkkosivuilla.
Sähkön alkuperällä on väliä
Kymenlaakson Sähkön yritysmyynnin myyntipäällikkö Kari Halonen kertoo, että sähkön alkuperä kiinnostaa suurasiakkaita yhä enemmän.
– Tämä tukee Kymenlaakson Sähkön strategiaa investoida nimenomaan uusiutuviin energialähteisiin, Halonen toteaa.
Sopimus astuu voimaan vuoden 2018 alusta ja siinä on mukana suurin osa kaupunkikonsernin yhtiöistä. Ne käyttävät sähköä yhteensä arviolta noin 53 GWh vuodessa.
Kuntien päästöistä 80 prosenttia tulee energiankäytöstä, ja kestävä luonnonvarojen käyttö on yhä enemmän huomiota.
Kuntaliiton energiainsinöörin Kalevi Luoman mukaan esimerkiksi Salo ja Turku alkoivat ensimmäisten joukossa kiinnittää huomiota sähkön vihreyteen.
Viime vuonna Lappeenrannan kaupunki teki Lappeenrannan Energia Oy:n kanssa sopimuksen, että kaupungin kiinteistöissä käytetään vain EKOenergia-seritifioitua tuuli- ja metsävoimaa.
Tuulivoima ensimmäistä kertaa vertailun halvin
Viime viikolla Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) julkaisi raportin, jonka mukaan maalle rakennettu tuulivoima on ensimmäistä kertaa edullisin sähkön tuotantotapa. Maalle rakennetun tuulivoiman jälkeen toiseksi edullisin tuotantotapa oli ydinvoima, ja sen jälkeen kaasu-, hiili ja aurinkovoima.
LUT:n tutkimuksesta vastanneen professori Esa Vakkilaisen mukaan tulokset kertovat sähköntuotannon muuttuvan tulevaisuudessa pääomavaltaiseksi. Esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoimaloiden rakentaminen vaatii isoja investointeja, mutta niiden käyttö on edullista. Sen sijaan esimerkiksi öljy-, hiili- ja turvevoimaloissa iso osa tuotantokustannuksista tulee polttoaineista. Päästökauppa parantaa merkittävästi hiilidioksidivapaiden sähköntuotantomuotojen kilpailukykyä suhteessa fossiilisia polttoaineita ja turvetta käyttäviin tuotantomuotoihin.
Kunnan valinta on signaali
Haasteena uusiutuvan sähköntuotannon kehittämisessä on se, että aurinko- ja tuulivoimaloiden tuotantohuiput eivät vastaa Suomen kulutushuippua. Tarvitaan muun muassa varastointia, mikä taas lisää kustannuksia.
– Olisikin syytä alkaa siirtyä käyttämään sähkön tuotannon kokonaishintaa kullekin tuotantomuodolle, koska myös tarvittava varastointi, huipputeho ja varavoima ovat kustannuksia sähkönsiirron lisäksi, ehdottaa Vakkilainen LUT:n tiedotteessa.
Kuntaliiton Luoma pitää Kotkan valinnan kaltaisia kuntien päätöksiä merkittävinä.
– Se on signaali sähkön tuottajille siitä, että tämänkaltaista kapasiteettia tarvitaan ehkä lisää ja myös siitä, että sähkön kulutusta pitäisi vähentää.
– Kannanotto on vielä merkityksellisempi, jos kunnan päätökset ovat pitkäaikaisia ja ne liittyvät kunta- tai energiastrategiaan.