Tuulivoiman terveys- ja ympäristövaikutusten selvitykset alkavat
Ensi vaiheessa selvitys koostuu infraäänten mittauskampanjasta ja kirjallisuuskatsauksesta. (Kuva ÅVA)
Tuulivoiman mahdollisista terveys- ja ympäristähaitoista teetetään kevään aikana riippumaton selvitys. Sen on tilannut työ- ja elinkeinoministeriö (TEM). Hallitus sopi selvityksen teosta marraskuussa annetun, vuoteen 2030 tähtäävän kansallisen energia- ja ilmastostrategian yhteydessä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tekee yhteistyössä Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n ja Säteilyturvakeskuksen kanssa terveyshaittoja koskevan selvityksen. Selvitystyöhön osallistuu myös asiaan perehtyneitä erikoislääkäreitä. Ensi vaiheessa selvitys koostuu infraäänten mittauskampanjasta ja kirjallisuuskatsauksesta.
Infraäänten mittauskampanjan tavoitteena on selvittää, mitkä ovat tuulivoiman tuotantoalueiden ympäristössä esiintyvät keskimääräiset infraäänitasot ja ovatko ne korkeammat kuin muualla. VTT vastaa mittausten laadun varmistamisesta ja kertyvän mittausaineiston analysoinnista.
Mittauksia tehdään useista pisteistä kahden tuulituotantoalueen välittömästä läheisyydestä ja eri etäisyyksiltä voimaloista. Vertailun vuoksi infraääniä mitataan myös luonnonhiljaisella alueella, kaupunkialueella ja kadun varrella.
Kirjallisuuskatsauksessa selvitetään sekä tuulivoiman kuultavan melun että infraäänen haittoja. Katsauksen tavoitteena on muun muassa koota yhteen olemassa oleva tieto kuultavan melun ja infraäänen terveyshaittojen mahdollisista vaikutusmekanismeista sekä arvioida terveyshaittoihin liittyviä epävarmuuksia ja lisätutkimustarpeita.
Ympäristöhaittojen osalta Luonnontieteellinen keskusmuseo (LUOMUS) tekee kirjallisuusselvityksen linnusto- ja lepakkovaikutuksista. Tavoitteena on käsitellä sekä suorista törmäyskuolemista johtuvia vaikutuksia että epäsuoria vaikutuksia, esimerkiksi elinympäristön muutoksiin liittyviä epäsuoria vaikutuksia.
Terveys- ja ympäristöhaittoja koskevat selvitykset on tarkoitus julkaista toukokuun aikana.
Selvityksen tekoa ohjaa ja valvoo ohjausryhmä, johon kuuluvat elinkeinoministerin, oikeus- ja työministerin, perhe- ja peruspalveluministerin, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin ja ympäristöministerin (asumisesta ja rakentamisesta vastaava) erityisavustajat, Säteilyturvakeskuksen säteilytoiminnan valvonnan apulaisjohtaja sekä virkamiesedustajat työ- ja elinkeinoministeriöstä, sosiaali- ja terveysministeriöstä ja ympäristöministeriöstä.
Ohjausryhmä on arvioinut, että etenkin terveyshaittojen osalta jatkoselvitykset ovat tarpeen. Näistä tarpeista päätetään, kun terveys- ja ympäristöhaittoja koskevat selvitykset ovat valmistuneet.
Kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa linjatun mukaisesti Suomen uusiutuvan energian potentiaalin hyödyntäminen teollisen mittakaavan sähkön tuotannossa on yksi keskeisistä kysymyksistä pitkän aikavälin energia- ja ilmastotavoitteiden kannalta.
Ylimenokauden ratkaisuna toteutetaan vuosina 2018–2020 teknologianeutraalit tarjouskilpailut, joiden perusteella maksetaan sähkön tuotantotukea kustannustehokkaimmille ja kilpailukykyisille uusiutuvan sähkön tuotantoinvestoinneille. Strategian mukaan TEM teettää riippumattoman ja kattavan selvityksen tuulivoiman terveys- ja ympäristöhaitoista ennen tuotantotukea koskevan lain valmistelua.
(Lähde: TEM)