Vantaan Kivistön ja Jyväskylän Kankaan uusien asuinalueiden suunnittelussa sovelletaan brittiläistä One Planet Living –konseptia ensimmäistä kertaa Suomessa.

Vantaan Kivistön uusien asuinalueiden suunnittelussa sovelletaan One Planet Living -konseptia ensimmäistä kertaa Suomessa.  Konseptin tavoitteena on tehdä kestävä elämäntapa ja resurssiviisas elämä mukavaksi, edulliseksi ja helpoksi. Myös Jyväskylän Kankaan vanhan tehdasalueen suunnittelussa käytetään One Planet Living -konseptia.

Alun perin brittiläistä One Planet Living – konseptia sovelletaan ensimmäistä kertaa Suomessa. Vantaalla Skanska, NCC, Ruokakesko ja HOK-Elanto käyttävät konseptia uuden kaupunkikeskuksen suunnittelussa Kivistöön. Mukana on myös Sitra, jonka tavoitteena on hankkeen avulla kokeilla, miten hyvin One Planet Livingin periaatteet ja toimintatavat sopivat Suomeen.

One Planet Living -malli tarkoittaa kymmenen ekologisuuteen ja hyvinvointiin tähtäävän periaatteen noudattamista niin kaavoituksessa, rakentamisessa kuin alueen palvelujen suunnittelussa.

Tavoitteena on mm. vähentää hiilidioksidipäästöjä ja jätteen määrää, suosia lähiruokaa, paikallisia raaka-aineita ja säilyttää luonnon monimuotoisuutta.

– One Planet Living on kiinnostava tapa mahdollistaa resurssiviisasta elämää käytännössä. Kun yhden maapallon rajat otetaan huomioon jo aluetta suunniteltaessa, mahdollisuudet kestävän elämän elämiseen paraneva, sanoo Sitran johtava asiantuntija Lari Rajantie.

– Tavoitteena on, että tulevaisuudessa voimme kaikki elää kestävästi niin, että päästöt vähenevät ja maapallon resurssien kulutus pienenee kestävälle tasolle, mutta samalla kuitenkin asukkaiden hyvinvointi kasvaa. Resurssiviisas elämä on asukkaille halpaa, hauskaa ja helppoa, Rajantie sanoo.

(Lähde: Vantaa)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *