Helsinki investoi 2 miljoonaa euroa sähkövarastoon
Periaatteessa sähkövarasto toimii kuten tavallinen kännykän tai läppärin akku, akkukennoja vain on valtavan paljon. (Kuva: Helen Oy)
Helen Oy ottaa pian käyttöön Pohjoismaiden suurimman sähkövaraston Helsingin Suvilahdessa. Sähkövarasto on sijoitettu Suvilahden aurinkovoimalan viereen. Sen tarkoituksena on tasapainottaa sähkönjakelua.
Sähkövaraston ideana on varastoida sähköä silloin, kun sähköntuotantoa on paljon, mutta kysyntää vähän. Kun taas sähkön kysyntä kasvaa, sitä voidaan purkaa varastosta.
Suvilahden sähkövarastoon voi varastoida hetkellisesti Helenin Suvilahden (340 kWp) ja Kivikon (850 kWp) aurinkovoimaloiden sähköt. Sähkövarasto koostuu 15 000 litium-ioni-akkukennosta. Sen teho on 1,2 megawattia ja energiakapasiteetti 600 kilowattituntia. Periaatteessa sähkövarasto toimii kuten tavallinen kännykän tai läppärin akku, akkukennoja vain on valtavan paljon.
Investoinnin kustannus on noin 2 miljoonaa euroa.
Sähkövarasto on valmistettu Pohjois-Italiassa, ja se kuljetettiin Suomeen toukokuussa maitse ja meritse. Parhaillaan tehdään viimeisiä asennuksia, ja sähkövarasto otetaan käyttöön lähiaikoina. Toshiban valmistaman sähkövaraston litium-ioni-akkukennot ovat maailman edistyksellisintä saatavilla olevaa teknologiaa. Sähkövaraston Helenille toimitti Landis+Gyr.
Sähköverkon monitoimityökalu
Kun uusiutuvan energian kysynnästä riippumaton määrä energiantuotannossa kasvaa, myös energian varastoinnin tarve kasvaa.
– Sähkövarasto on tulevaisuuden älykkään sähköverkon monitoimityökalu. Näemme sähkön välivarastoinnin merkittävänä joustoelementtinä, joka auttaa sovittamaan tuotantoa ja kulutusta, sanoo kehityspäällikkö Juha Karppinen Helenistä.
Akkukäyttöisen sähkövaraston edut ovat sen salamannopea käynnistyminen ja helppo säädettävyys.
– Suvilahden sähkövarasto on parhaimmillaan nopeaa reagointia vaativien lyhytkestoisten tehopiikkien ja kuoppien kompensoinnissa, Karppinen sanoo.
Merkittävä pilottihanke
Ensimmäiset kolme vuotta Helen hyödyntää sähkövarastoa tutkimuskäytössä yhdessä Helen Sähköverkko Oy:n ja Fingrid Oyj:n kanssa. Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella ja koestaa sähkövaraston toiminnollisuutta sekä kehittää uusia, erityisesti pohjoismaisille energiamarkkinoille soveltuvia sähkön varastoinnin liiketoimintamalleja.
Tutkimushankkeen jälkeen sähkövarasto toimii osana Helenin uusiutuvaa hajautettua energiajärjestelmää.
Sähkövarastoa käytetään aluksi osana Fingridin taajuusohjattua käyttö- ja häiriöreserviä. Lisäksi sitä tullaan hyödyntämään Suvilahden aurinkovoimalan tuotannon optimointiin sekä Suvilahden alueen jakeluverkon kuormitushuippujen tasoittamiseen.
Sähkövarastojen yleistymistä hankaloittaa tällä hetkellä se, että nykyinen lainsäädäntö ei tunnista sähkön varastointia. Nykyisen tulkinnan mukaan sähkövarasto voidaan luokitella yhtä aikaa sekä kulutukseksi että tuotannoksi, joten verot ja siirtomaksut joudutaan maksamaan sähköä ladattaessa ja tuotantomaksu sähköä purkaessa.
Suvilahden sähkövaraston faktat:
- Teho: 1,2 megawattia
- Energiakapasiteetti: 600 kWh
- Sisältää: 15 000 litium-ioni-akkukennoa
- Vastaa kapasiteetiltaan noin 100 000 kännykän akkua
- Koko 12 x 2 x 2 metriä
- Investointikustannus noin 2 miljoonaa euroa
(Lähde: Helen Oy)