Euroopan Investointipankki lainoittaa Blominmäen jätevedenpuhdistamon rakennushanketta.

Euroopan Investointipankki (EIP) on myöntänyt 100 miljoonan euron pitkäaikaisen lainan Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY:lle. Lainalla rahoitetaan jätevedenpuhdistamon rakentamista Espoon Blominmäkeen.

Energiatehokkaalla jätevedenpuhdistamolla on erittäin tiukat ympäristövaatimukset ja se korvaa vanhan laitoksen, joka palvelee alueella Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Siuntio ja Länsi- Vantaa. Uusi jätevedenpuhdistamo käsittelee 550 000 asukkaan jätevedet. Laitos käynnistyy loppuvuodesta 2020. Sen pinta-ala on noin 13 hehtaaria, josta maan alla on suurin osa, noin 10 hehtaaria.

Puhdistamo on suunniteltu käsittelemään jätevedet erittäin tiukkojen vaatimusten mukaisesti. Itämeren herkkää ekosysteemiä turvataan asettamalla sekä EU:n yhdyskuntajätevesien käsittelyä koskevaa lainsäädäntöä että paikallisia ympäristötavoitteita tiukemmat puhdistustavoitteet. Puhdistamolietteestä tuotetaan mädättämössä biokaasua, joka hyödynnetään. Myös tuotannosta syntyvä lämpö otetaan tehokkaasti talteen, lämpöenergiaa puhdistamo voi tuottaa yli oman tarpeen. Jäljelle jäänyttä kiintoainesta voidaan käyttää maataloudessa, sillä se sisältää runsaasti orgaanista ainetta ja ravinteita.

– Euroopan Investointipankin yksi tavoitteista on tarjota tukea kestävälle juomaveden tuotannolle, jätevesien käsittelylle ja vesiympäristön biologisen monimuotoisuuden parantamiselle. Me olemme tyytyväisiä saadessamme olla HSY:n kumppani tässä hankkeessa, joka vähentää merkittävästi jätevesikuormitusta ja pienentää osaltaan ilmastonmuutosta hyödyntämällä talteen otettavaa energiaa. Näillä toimilla hanke tukee yleisesti sekä pääkaupunkiseudun asukkaita että Itämeren tilannetta, kertoo EIP:n varapääjohtaja Jonathan Taylor.

– Uusi jätevedenpuhdistamo on suuri ja pitkäkestoinen investointi, johon HSY tarvitsee poikkeuksellisen pitkäaikaista rahoitusta. Tähän EIP tarjoaa vakaan ja järkevän ratkaisun, sanoo HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen.

Hanke tarjoaa myös merkittäviä sosiaalisia ja taloudellisia etuja alueella. Se työllistää noin 1 500 ihmistä rakennusvaiheen aikana.

Tällaiset EIP:n tarjoamat pitkän laina-ajan rahoituslähteet monipuolistavat lainatarjontaa ja houkuttelevat julkista sektoria kuten HSY:tä yhteisiin projekteihin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *