Lapin kunnat eivät halua ottaa vastuulleen vähäliikenteisten tieosuuksien valaistusta, kertoo Yle Lappi. ELY-keskus poistaa tievalot noin 30:lta kilometriltä vähäliikenteisiä teitä.

Ely-keskuksen suunnittelupäällikön Jorma Leskisen mukaan valoja poistetaan ympäri Lappia.
 
Ely-keskus tarjosi poistettavia valoja kunnille ylläpidettäväksi. Vain Simo ja Ranua ottavat osan valoista hoidettavakseen.
 
Muutoin kunnat pöyristyivät ajatuksesta ottaa valtion vastuulla olevat valot kuntien vastuulle. Kuntien mielestä kyseessä oli uusi rajanvetoa valtion ja kuntien velvollisuuksien välille.
 
– Tämä ei tietenkään ollut tarkoituksemme. Ajatuksena oli, että jos purettavaksi tulevat valaistukset ovat kunnan näkökulmasta tärkeitä, olisimme antaneet ne kunnan haltuun, Ely-keskuksen Leskinen vannoo.
 
 
 
Valtiolla tiukat kriteerit valaistuksen osalta
 
Tievalaistuksen uusimisen yhteydessä purettavien valojen tieosuudet eivät täytä valtion kriteereitä tievalaistuksen ylläpitämisen suhteen.
 
– Valtion ylläpitämän tievalaistuksen suhteen on korkeat kriteerit. Pitää olla vilkkaasti liikennöitävä tie ja runsaasti asutusta tai muuta toimintaa, Leskinen selvittää.
 
Nyt purettavilla osuuksilla on jopa vain sadasosa siitä liikenteestä, mitä ylläpitoon vaaditaan. Lisäksi asutus on harvassa.
 
ELY-keskuksen mukaan valojen polttaminen tällaisilla tieosuuksilla hukkaa niukkeneviä tievalaistusresursseja.
 
Lapissa tievaloja on kaikkiaan 1 200 kilometrin matkalla. Uusia tievalaistusaloitteita on 300 kilometrille.
 
Antti Pulkkinen
 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *