Uuden kiinteistövaihdantajärjestelmän avulla hallinnoidaan suomalaisten 300 miljardin euron arvoista kiinteistöomaisuutta vuodesta 2015 alkaen.
Maanmittauslaitos on solminut sopimuksen sähköisen kiinteistövaihdantajärjestelmän toteuttamisesta ohjelmistoyritys Eficode Oy:n kanssa.

 

Uusi internet-pohjainen kiinteistövaihdantajärjestelmä uudistaa kotimaisen kiinteistövaihdannan käytännöt perinpohjaisesti. Tavoitteena on tehostaa kiinteistökauppaan liittyviä vaiheita, jotta kiinteistökauppa on mahdollista hoitaa paperittomasti verkossa.

– Kaupan osapuolten henkilöllisyyden tunnistaminen, kiinnitysten hakeminen ja kauppakirja tehdään järjestelmän kautta, jolloin virastokäyntejä ja kaupanvahvistajaa ei enää tarvita, sanoo hankepäällikkö Jorma Turunen Maanmittauslaitoksen Kehittämiskeskuksesta.

 

– Asiakas voi hoitaa kiinteistökaupan kotikoneeltaan ilman papereita ja hakea siihen liittyviä kiinnityksiä sähköisesti.

Kiinteistön omistaja voi tarkistaa omien kiinteistöjensä kiinteistörekisteritietoja jo vuonna 2013. Myös uudet panttikirjat muuttuvat sähköisiksi, eikä niitä tarvitse enää säilyttää paperiversioina.

Sähköisen kiinteistövaihdantajärjestelmän käyttöönotto liittyy myöhemmin voimaan tulevaan lakiin, joka mahdollistaa sähköisen kiinteistökaupan, panttauksen ja kirjaamismenettelyn.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *