Nykyisin puhutaan paljon älykkäästä rakentamisesta, mutta tästä huolimatta tällaisia taloja ei näytä syntyvän. Monesti ajatellaan, että talo on sitä älykkäämpi, mitä enemmän siihen saadaan sovitettua monimutkaista teknologiaa. Ihmisen näkökulmasta katsoen tilanne on kuitenkin täysin päinvastainen – tavoitteena pitäisi olla käytön yksinkertaisuus.

Yksi keskeinen tekijä nykytilanteen taustalla on taloteknisten järjestelmien suuri määrä ja voimakas siiloutuminen. Kehitystyö on vahvasti teknologiavetoista ja tavoitteena on lähinnä kilpailla muita samanlaisia järjestelmiä vastaan. Tällaisessa ajattelussa unohtuu helposti, että talossa toimiminen vaatii useiden järjestelmien jatkuvaa käyttöä, jolloin talon älykkyyden mittari ei suinkaan ole yhden yksittäisen järjestelmän suorituskyky, vaan kaikkien järjestelmien kyky toimia yhdessä.

Otetaan esimerkiksi rakennuksessa liikkuminen ja kuvitellaan itsemme talon ulko-ovelle. Ensimmäinen tehtävä on päästä taloon sisälle. Käytämme kulunvalvontajärjestelmää, joka tunnistaa meidät ja avaa oven. Seuraavaksi haluamme löytää tiettyyn paikkaan rakennuksen sisällä ja matkalla käytämme hissejä ja liukuportaita ja todennäköisesti myös kulunvalvontajärjestelmää useammankin kerran. Matkalla saatamme tarvita opastusta ja muuta informaatiota. Lopulta löydämme perille oikeaan neuvotteluhuoneeseen ja alamme etsiä valokatkaisijaa.

Edellä kuvattu esimerkki on meille kaikille arkipäiväinen, mutta vaatii siitä huolimatta useiden talojärjestelmien käyttöä. Tyypillisesti ne on kaikki suunniteltu irrallisina, eikä yhteistoimintaan ole juurikaan panostettu. Tässä onkin erinomainen mahdollisuus parantaa rakennusten käyttäjäkokemusta. Riittää, kun omaksumme käyttäjälähtöisen suunnittelun ja sovitamme teknologian käyttäjien tarpeisiin – ei päinvastoin.

Ari Virtanen, SVP, Access Control and Integrated Solutions., Kone Oyj

Ari Virtanen

 

ROTI 2015 kokoaa yhteen yli 90 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista. Valtiolle, kunnille ja toimialalle esitetään laajalla skaalalla yli 130 suositusta.

Seuraa meitä verkossa!

https://roti2015.wordpress.com

http://twitter.com/2015ROTI

http://facebook.com/ROTI2015

http://www.roti.fi

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *