Karkkilan lämpölaitos luopuu poltettavasta energiasta kesäkausllla. (Kuva Nevel)

Energiainfrayhtiö Nevel kertoo suunnittelevansa investointeja omistamansa Karkkilan lämpölaitoksen tuotantoon. Tavoitteena on hiilineutraali kaukolämmöntuotanto Karkkilassa vuoteen 2030 mennessä.

Huoltovarmuutta, ympäristöystävällisyyttä ja taloudellisuutta palveleva ilmalämpöpumppu- ja lämpöakkuinvestointi on valmistumassa käyttöönotettavaksi kesällä 2025. Investointi on osa Nevelin sähköistämissuunnitelmaa.

Nevelin Karkkilan lämpölaitoksella investoidaan vastuulliseen energiaan.

– Ilmalämpöpumppu mahdollistaa kesäkaudelle tarvittavan matalan kaukolämpökuorman tuottamisen päästöttömästi. Vältämme silloin kiinteän polttoaineen käytön kattilan minimikuormalla ja heikolla hyötysuhteella sekä öljykattilan käytön. Lämpöakku toimii lämpövarastona ja tasaa kaukolämpökuorman heiluntapiikkejä, kertoo Nevelin kaukolämpöliiketoiminnan tuotannosta vastaava Ilkka Koskinen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Investoinneilla varmistetaan infrastruktuurin käyttökunto vuosiksi eteenpäin, mahdollistetaan siirtyminen hiilineutraaliin kaukolämpöön sekä pidetään kaukolämpö kilpailukykyisenä lämmitysmuotona, Koskinen jatkaa.

Etäkäyttö yksi avaintekijä

Nevelin Karkkilan lämpölaitos on ollut jo pitkään etäkäytön piirissä. Laitosta monitoroidaan ja operoidaan etänä 24 h vuorokaudessa. Koneoppimisen ja algoritmien avulla Nevel optimoi lämmön tuotantoa, varastointia ja purkua entisestään mm. sähkön hinta ja ulkoilman lämpötila huomioiden. Tämä parantaa tuotannon hyötysuhdetta ja auttaa päästövähennyksissä. 

Sähköistyksen rinnalla alun perin turpeen polttamista varten suunniteltu kiinteän polttoaineen kattila on nyt mallinnettu. Turpeesta irtautumisen ja kattilan modifioinnin uusiutuvalle bioenergialle siirtymisen vaatimia toimenpiteitä suunnitellaan toteutettavaksi vuoden 2027 loppuun mennessä.

Karkkilan kaukolämpöverkko on palvellut asiakkaita jo vuodesta 1991 saakka. Nevelin omistuksessa verkko on ollut vuodesta 2015.

Myös Nevelin toisella lämpölaitoksella Viitasaarella otetaan askeleita kohti hiilipäästöjen vähentämistä. Keinoja ovat muun muassa hyötysuhteen parantaminen ja ympärivuorokautinen etäkäyttö.

 

Tekstiä korjattu 24.9. klo 9:08. Virheellisesti kirjoitettu omistajayritys on nyt oikeassa muodossaan Nevel. Myös kuvatekstiä hieman korjailtu.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *