WC-pönttöön heitetyt nenäliinat ja desinfiointipyyhkeet aiheuttivat pumpputukoksen HSY:n alueella maaliskuun alussa. (Kuva: HSY)

Koronavirustilanteen johdosta erilaisten paperien ja puuvillakuituisten hygieniatuotteiden käyttö on lisääntynyt runsaasti. Liian usein asukkaat laittavat käytettyjä liinoja ja nenäliinoja wc-pönttöön, mutta seurauksena voi olla tukos.

Maaliskuun alussa Helsingin seudun ympäristöpalveluiden HSY:n alueella saatiin tästä konkreettinen muistutus, kun jätevedenpumppu tukkeentui. HSY muistuttaakin, kun käsi- ja muusta hygieniasta tulee nyt huolehtia erityisen hyvin, desinfioivat puhdistusliinat, nenäliinat, talouspaperit yms. tulee käytön jälkeen laittaa sekajätteisiin, ei wc-pönttöön.

WC-pönttöön huuhdellut puhdistusliinat ja muut vastaavat hygieniatuotteet aiheuttavat helposti tukoksia viemäriputkissa ja jätevedenpumppaamoilla. Päinvastoin kuin vessapaperi, nämä tuotteet on suunniteltu niin, että ne eivät hajoaisi kastuessaan.

Kiinteistöissä viemäriputkiin muodostuvien tukosten avaamisesta koituu lasku ja vaivaa asukkaille. Jätevedenpumppaamoiden ja viemäriverkoston kunnossapidosta sekä tukosten poistamisesta huolehtii HSY, mutta tukoksista voi aiheutua ympäristön pilaantumista.

HSY:n alueella pumppaamotukokset ovat lisääntyneet hieman, mutta toistaiseksi laajamittaista ongelmaa ei ole ollut.

-Nykyisessä poikkeustilanteessa työntekijäresurssin kohdentaminen tukosten avaamiseen ei ole toivottavaa, toteaa yksikön päällikkö Petteri Jokinen HSY:ltä.

Vessanpönttöä ja viemäriä tulee käyttää vain siihen, mihin se on tarkoitettu, eli sinne saa laittaa wc-paperia ja ns. sitä itseään sekä pesuvesiä. Vessassa on hyvä olla roskapönttö, johon voi laittaa muut roskat. Koronavirustilanteen aikana nenäliinat tulee toistaiseksi laittaa sekajäteastiaan, ei biojätteeseen.

HSY:n viemärietiketti löytyy täältä.

(Lähde: HSY)

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *