Rakennetun omaisuuden tilaa arvioivassa ROTI-raportissa (www.roti.fi) on niin paljon mielenkiintoista luettavaa, että runsaudenpula uhkaa. Riippuu lukijan vinkkelistä, mikä raportissa eniten kiinnostaa ja pohdituttaa.

Tässä ovat minun nopeat poimintani niistä megatrendeistä, joiden uskon muovaavan eniten rakentamisen kenttää.

Infrarahat vähissä – pitkän aikavälin suunnittelua kaivataan

Suomen kaupunkirakenne tiivistyy, mutta tiivistyykö se tarpeeksi tehokkaasti ja nopeasti? Voimmeko jatkossa ylläpitää haja-asutusalueilla samanlaista infrastruktuurin ja palveluiden tasoa kuin taajamissa? Kenties on syytä tunnustaa, että kansantaloutemme varat olisi järkevää ohjata infraan ja palveluihin siellä, missä ihmiset jo asuvat tai minne he muutoinkin muuttavat.

Liikenneverkkomme korjausvelka kasvaa jatkuvasti, ja ajatus, että se pantaisiin kuntoon jollakin taivaasta tipahtavalla talouskasvulla tulevaisuudessa, on toiveajattelua. Kun raha ei riitä kaikkeen, joudutaan miettimään, mitkä hankkeet ovat aivan kriittisiä kansantaloutemme kilpailukyvylle ja mihin osaan rakennetusta ympäristöstä pystytään ohjaamaan vain minimipanostuksia.

Digitalisaatiolla voittoja ekotehokkuudessa

Suunnittelu ja rakentaminen digitalisoituvat, ja rakenteisiin yhdistyy yhä enemmän teknologiaa. Tämä näkyy muun muassa siten, että rakenteiden kunnosta ja rakennusten olosuhteista saadaan kattavampaa tietoa reaaliajassa. Digitalisaatio on tärkeää paitsi taloudellisen tehokkuuden lisäämiseksi, myös siksi, että pystyisimme saavuttamaan yhä tiukemmat ekotehokkuustavoitteet.

Rakennetulla ympäristöllä on hyvin suuri merkitys globaalille energiankulutukselle. Keinoja energiansäästön saamiseksi aikaan laajassa mittakaavassa voi löytyä digitalisaation avulla. Sovellusten täytyy kuitenkin olla niin edullisia ja helppoja käyttää, että ne saadaan kaikkien alalla toimivien ulottuville.

Koulutuksessa sekä kädet saveen että kurkotuksia tulevaisuuteen

Rakennus- ja suunnittelualan monimutkaistuessa, digitalisoituessa ja ekotehokkuusvaatimusten kasvaessa voidaan kysyä, pysyykö ihmisten osaaminen tässä kehityksessä mukana?

Ne taidot, joita tulevaisuuden kiinteistö- ja rakennusalan ammattilainen tarvitsee työssään, voivat olla osittain hyvinkin erilaisia kuin tämän päivän osaaminen. Esimerkiksi uudet sopimus- ja yhteistyömallit kuten allianssimalli vaativat kokonaan uudenlaista ajattelutapaa niin rakennusalan yrityksiltä kuin julkisen sektorin rakennuttaja- ja tilaajaorganisaatioilta. Väitän, että alan koulutusohjelmissa voitaisiin varautua tällaisiin muutoksiin paremmin kuin nyt on tehty.

Mitä sinä ajattelet rakennettuun ympäristöömme vaikuttavista megatrendeistä? Niihin tutustumiseen kannattaa uhrata hetki aikaa – ne kun vaikuttavat siihen, missä ja miten jokainen meistä asuu, työskentelee ja liikkuu tulevaisuudessa.

Tuomas Särkilahti

Puheenjohtaja, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry

Toimitusjohtaja, Skanska Finland Oy

Tuomas Särkilahti_3 LOW RES

ROTI 2015 kokoaa yhteen yli 90 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista. Valtiolle, kunnille ja toimialalle esitetään laajalla skaalalla yli 130 suositusta.

Seuraa meitä verkossa!

https://roti2015.wordpress.com

http://twitter.com/2015ROTI

http://facebook.com/ROTI2015

http://www.roti.fi

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *