Yhtenäinen käytäntö ympäristövastuullisuuden mittaamiseen
Rakennusten ympäristövastuullisuutta täytyy todentaa ymmärrettävästi, läpinäkyvästi ja mahdollisimman yksinkertaisesti. Tämän myötä sitä voidaan hallita, viestiä ja kehittää uskottavasti.
Tällä hetkellä ympäristövastuullisuuden todentaminen on kuitenkin hyvin monenkirjavaa; yksinomaan kaupallisia ympäristöluokituksia on maailmalla tarjolla yli 250. Tämän lisäksi tulevat vielä eri maiden, tutkimuslaitosten, yritysten, projektien ja julkisten toimijoiden omat mittarit, luokitukset ja sertifioinnit. Suomessa tunnetuimpia näistä ovat kansainväliset BREEAM- ja LEED –luokitusjärjestelmät sekä aiemmin laajaltikin käytetty kotimainen PROMISE.
Eri tahot ovatkin havahtuneet ympäristövastuullisuuden uskottavan ja yhdenmukaisen todentamisen hankaluuteen rakennetussa ympäristössä. ERA 17 –hankkeen yhteydessä on kirjattu tavoite laatia Suomeen yksinkertainen ja yhtenäinen tapa arvioida rakennusten ympäristötehokkuutta koko niiden elinkaaren ajalta.
Tämän seurauksena julkaistiin vuonna 2013 Rakennusten elinkaarimittarit, jotka on kehitetty yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Mittaristo huomioi ympäristövaikutusten lisäksi taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset. Myös EU:n komissio on käynnistänyt hankkeen, jonka tavoitteena on löytää yhtenäinen eurooppalainen tapa arvioida rakennusten ympäristövaikutuksia tulevaisuudessa.
Tarvitsemmekin selkeitä työkaluja, luotettavaa dataa sekä osaavia ammattilaisia, jotta rakennuksemme olisivat luonnon, talouden ja ihmisen kannalta yhä kestävämpiä.
Heli Kotilainen
Toimitusjohtaja, Green Building Council Finland
Green Building Council Finland kokoaa kiinteistö- ja rakennusalan toimijoita asiantuntijaverkostoksi edistämään kestävää kehitystä rakennetussa ympäristössä www.figbc.fi. Rakennusten elinkaarimittarit: http://figbc.fi/elinkaarimittarit/
ROTI 2015 kokoaa yhteen yli 90 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista. Valtiolle, kunnille ja toimialalle esitetään laajalla skaalalla yli 130 suositusta.
Seuraa meitä verkossa!
https://roti2015.wordpress.com