Asuntorakentamisen suunnitteluprosessin uudistamisella voidaan parantaa hankkeiden kannattavuutta ja laatua, sillä esimerkiksi suunnittelijoiden osaamista ei hyödynnetä tällä hetkellä täysimääräisesti. Suunnitteluvaiheessa lukitaan 90 prosenttia hankkeen kustannuksista, ja valtaosa näistä päätetään jo hanke- ja luonnossuunnitteluvaiheessa. Erikois-suunnittelijoiden osaaminen tulisikin ottaa laajemmin ja tehokkaammin mukaan jo näissä vaiheissa.

Asiantuntijoiden osaamista hyödyntämällä suunnitelmia voidaan kehittää laajakatseisemmin. Lisäksi hankkeen mahdollisuudet pystytään hyödyntämään tehokkaammin ja riskejä pystytään ennakoimaan paremmin. Innovatiivisella suunnittelulla saadaan optimoitua suunnitteluratkaisuja, jotka parantavat kustannustehokkuutta ja rakennushankkeiden laatua. Ne auttavat myös riskien hallinnassa.

Laajalla osaamisella ja eri alojen asiantuntijoiden rakentavilla kehitysajatuksilla hankkeita voidaan tehostaa ja pienentää niiden riskejä. Optimaalisimmat ratkaisut voidaan löytää tutkimalla ja vertaamalla eri ratkaisuvaihtoehtoja. Suunnitelmia yhdessä kehittämällä ja suunnittelutiimiä haastamalla syntyy uusia innovaatioita, jotka muuttuvat osaksi arkipäivää.

Allianssihankkeista ja Lean-filosofiasta on otettu oppeja myös asuntorakentamiseen ja sen suunnitteluun. Tästä on hyviä kokemuksia ja näin johdetuista hankkeista löytyy alalta jo hyviä esimerkkejä. Uusien toimintamallien käyttöön saaminen vaatii kuitenkin uusien tapojen opettelua ja omaksumista niin rakennuttajilta kuin suunnittelijoiltakin. Suunnittelu-tiimin pitää pystyä tehokkaaseen yhteistyöhön ja ilmapiirin on oltava suunnittelussa keskusteleva, avoin ja innovatiivinen.

Hyvä suunnittelija tuntee asiakkaan tarpeet ja liiketoiminnan kulmakivet. Näin hän pystyy parantamaan suunnitteluratkaisuillaan hankkeita ja tehostamaan asiakkaan liiketoimintaa sekä tuomaan näin osaamisellaan lisäarvoa tilaajalle. Tämä vaatii suunnittelijoilta halua leventää osaamistaan laajempaan toimialan tuntemiseen.

Suunnittelijan pitää tuoda oma osaamisensa rohkeasti mukaan hankkeen suunnitteluun, ottaa kantaa ja kertoa näkemyksensä. Vanhakantaisen mallin, jossa suunnitellaan rakennuttajan tekemien valintojen ja arkkitehdin luomien suunnitelmien mukaisesti, täytyy muuttua.

Tehokkaassa suunnitteluprosessissa erikoissuunnittelijoiden tehtävä on nostaa hanke-, kaavoitus- ja luonnossuunnitteluvaiheessa esiin oman alansa näkökulmasta hankkeen riskit ja mahdollisuudet, jotta ne tiedostetaan ja niihin voidaan löytää parhaat ratkaisut. Suunnittelija löytää luonnoksista ongelmapaikat ja hän voi tuoda kustannustekijät sekä riskit tilaajan tietoon ja esittää näihin vaihtoehtoisia ratkaisumalleja. Tällöin suunnittelu on tehokasta ja sillä tuotetaan asiakkaalle lisäarvoa.

Lehtinen Jussi_iso

Jussi Lehtinen, projektipäällikkö, A-Insinöörit Oy

 

ROTI 2015 kokoaa yhteen yli 90 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista. Valtiolle, kunnille ja toimialalle esitetään laajalla skaalalla yli 130 suositusta.

 

Seuraa meitä verkossa!

https://roti2015.wordpress.com

http://twitter.com/2015ROTI

http://facebook.com/ROTI2015

http://www.roti.fi

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *