Kohta alkaa rummutus siltarummuista. Sanaleikki sallittakoon, sillä eduskuntavaalit ovat ovella. Elvytys on vaalien kestoteema, joka nousee esiin, varsinkin kun talous yskii. Lääkäri diagnosoisi tässä vaiheessa Suomelle jo hinkuyskän.

Vuonna 2009 Yhdysvalloissa keskusteltiin laajalti elvytystoimista finanssikriisin laukeamisen jälkimainingeissa. Iso joukko teknologiayritysten johtoa tapasi presidentti Obaman vedoten ’älykkään elvytyksen’ puolesta. Pöydälle nostettiin muun muassa ehdotukset elvyttää miljardeilla dollareilla terveydenhuollon IT-järjestelmiä, kansallisen laajakaistaverkon parantamista ja sähkökantaverkon modernisointia.

Kaikissa ehdotuksissa olennaista oli älykkyys ja digitalisaation huomioiminen, joka voi luoda pohjaa kokonaan uudenlaiselle talouskasvulle ja kasvuyrityksille. Esimerkiksi älykäs sähköverkko on vuoden 2009 jälkeen kasvanut olennaiseksi osaksi modernin yhteiskunnan kehitystä, joka kytkeytyy vahvasti esimerkiksi liikenteeseen sähköautojen yleistyessä ja turvallisuuteen kybersodankäynnin kautta.

Suomen viimeaikainen elvytyskeskustelu tuntuu keskittyneen lähinnä muutamaan liikennehankkeeseen ja homekoulujen korjaamiseen. Elvytysinvestoinnit eri hankkeisiin pelkän elvytyksen takia ei ole järkevää. Sen sijaan, että vedämme vain uuden asfaltin tien pintaan, miksemme rakentaisi samalla tiehen valmiutta tulevaisuuden sähkö- ja robottiliikennettä varten? Sen sijaan, että vain korjaamme homekoulun, miksi emme asentaisi samalla koulua täyteen sensoreita, jotka osaavat jatkossa varoittaa pienistäkin orastavista kosteusongelmista, ennen kuin hometta ehtii edes syntyä?

Ehdotan, että digitaalisuus otetaan pakolliseksi ulottuvuudeksi jokaiseen tulevan hallituksen elvytysinvestointiin. Tämän ehdotuksen kylkiäiseksi sopii hyvin toinen ehdotus – Suomi tarvitsee digitalisaatioministerin.

Ville Peltola

Innovaatiojohtaja, IBM

ROTI 2015 kokoaa yhteen yli 90 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista. Valtiolle, kunnille ja toimialalle esitetään laajalla skaalalla yli 130 suositusta.

Seuraa meitä verkossa!

https://roti2015.wordpress.com

http://twitter.com/2015ROTI

http://facebook.com/ROTI2015

http://www.roti.fi

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *