Concertorin edistyksellinen teknologia on tinkimättömän suunnittelun tulosta, jonka keskiössä on ollut maksimaalinen suorituskyky, toimintavarmuus ja energiansäästö.

Pumppaamo, jonka putsaaminen, tukosten aukaisu ja pumppujen huolto vie paljon aikaa kunnossapidon henkilöstöltä, syö turhaan vesilaitoksen resursseja. Flygt Concertorin ansiosta tukoksien aiheuttamista huoltotöistä voidaan säästää paljon, ja siten huoltoresursseja voidaan hyödyntää tehokkaammin muiden töiden tekemiseen.

Monet kunnat painivat jätevedenpumppaamoiden aiheuttamien haasteiden parissa. Pumppaamon toiminta saattaa häiriintyä pumpun mennessä toistuvasti tukkoon jäteveden kiintoaineiden takia tai pumput vievät paljon sähköä. Uudelta pumpulta halutaan enemmän toimintavarmuutta ja pienempää sähkönkulutusta tehokkuudesta tinkimättä. Concertor on vastannut kaikkiin toiveisiin.

Concertorin erikoisuutena on automaattiset puhdistustoiminnot, joiden ansiosta pumppaamon toimintavarmuus moninkertaistuu. Pumppu tunnistaa tukokset ja pyörittää silloin automaattisesti juoksupyörää eri nopeuksilla ja eri suuntiin. Tämän ansiosta hankalatkin kiintoaineet läpäisevät pumput ilman tukkeutumisriskiä.

Yhä useammat kunnat ovat vaihtaneet vanhat pumput uusiin ja tehokkaisiin Concertor-pumppuihin. Vaikka alkuinvestointi onkin tuntunut isolta, on kokeilujakson jälkeen ollut selvää, että pumppujen vaihdos säästää investoinnin nopeasti takaisin.

Kolme vuotta sitten Oulun Vedellä oli ongelmia erään keskeisen pumppaamon kanssa, joka tukkeutui kuukausittain ja aiheutti aina ylimääräisiä huoltokäyntejä. Asuinalueella sijaitsevaan pumppaamoon ajautui säännöllisesti sitkeitä kuituja, kuten kankaan kappaleita ja rättejä, jotka pysäyttivät pumpun toiminnan. Oulun Vesi testasi Concertoria pumppaamon kakkospumppuna, jolle ohjautui suurin jätevesikuormitus. Testin jälkeen Oulu Vesi vakuuttui pumpun toimintavarmuudesta.

”Puolen vuoden aikana Concertor ei ole kertaakaan jumiutunut tukosten takia. Lukulaitteelta olemme saaneet tiedon, että Concertor on pyöräyttänyt itseään vastapäivään tuona aikana viisi kertaa ja jatkanut sitten toimintaansa. Saman aikaisesti pumppaamon ykköspumppu on tukkeutunut neljä kertaa ja vaatinut joka kerralla huoltokäynnin.”

Asko Lompolojärvi, Oulun Vesi

Concertoriin on integroitu monia hyviä ominaisuuksia, jotka tekevät pumpusta pitkäikäisen ja tehokkaan. Pumppaamoon ei tarvitse asentaa ylimääräisiä komponentteja kuten taajuusmuuttajia tai moottorin suojauksia, sillä tarvittava elektroniikka on integroitu Concertor-pumppuun.

Vanhat jätevesipumput voivat viedä yllättävän paljon sähköä, sillä vanhentuneen teknologian takia ne saattavat käydä pumppaamossa turhaan ja tarpeeseen nähden liian kovalla teholla. Concertor osaa mukauttaa toimintansa pumppaamon olosuhteisiin, jolloin pumppaus on aina tehokasta. Parhaimmillaan se voi säästää jopa 70 % energiaa verrattuna perinteiseen pumppausjärjestelmään.

Järvenpäässä jätevesipumput menivät vaihtoon pumppaamosaneerauksen yhteydessä. Uudeksi pumpuksi valittiin Concertor. Edellisessä pumpussa ei sinänsä ollut mitään vikaa, mutta Järvenpään Vedessä yllätyttiin positiivisesti uuden pumpun tehokkuudesta.

”Kokeilujakson jälkeen totesimme, että Concertor kuluttaa energiaa vain noin puolet verrattuna vanhaan pumppuun. Siitä huolimatta Concertorin kapasiteetti riittää vielä käsittelemään nelinkertaisen määrän jätevettä. Tämä on erityisen tärkeää, sillä oletettavasti pumppaamon lähialueen asutusalue tulee laajentumaan, mutta Concertorin ansiosta ei tarvita kalliita putkimuutoksia tai pumpun uusintaa. Olemme valmiita asukasluvun kasvuun.”

Auku Leminen, Järvenpään Vesi

Järvenpäässä hyödynnettiin myös Concertorin hörppykäyttöä, jonka ansiosta pumppaamo pysyy siistinä ja hajuhaitat minimissä. Hörppykäytössä pumppu imee nesteen pinnan tason niin alas, että pumppu ”hörppää” ilmaa imien samalla pinnalla kelluvan rasvalautan ja muut kiintoaineet. Käynnistys hörppykäytön jälkeen on ongelma monissa jätevesipumpuissa. Concertorin vahvuus on automatiikka, joka pitää pumpun käynnissä takuuvarmasti myös hörppykäytön jälkeen.

Concertor-pumppu on helppo ottaa käyttöön, sillä ohjatun määritystoiminnon ansiosta asennus ja käyttöönotto on nopeaa ja vavatonta. Pumppaamon sähkökeskus voi myös olla pienempi, sillä Concertorissa useat valvontaominaisuudet ovat jo valmiiksi integroituna. Concertor on tuonut tehokkaan teknologian jokaisen käyttäjän ulottuville.

Lue Flygt Concertorista lisää tästä.

Teksti ja kuvat: Xylem

 

Pumppaamossa jätevedessä on paljon kiintoaineita sekä rasvaa. Roskat ja rasva muodostavat veden pintaan isoja ”lauttoja”, jotka aiheuttavat pumppaamossa toimintahäiriöitä ja pahimmillaan voivat jopa tukkia pumpun.

Jätevesipumpun hörppykäyttö imee epäpuhtaudet veden pinnalta. Näin pumppaamo pysyy siistimpänä.

Oulun Vesi säästää Concertorin avulla huomattavasti huoltokustannuksissa otettuaan sen käyttöön pumppaamossa, jonka vanhat pumput tukkeutuivat aikaisemmin lähes kuukausittain.

Concertor on helppo asentaa pumppaamoon johdeputkia pitkin. Pumppuun integroidun automatiikan ansiosta pumppaamossa ei tarvita erillistä taajuusmuuttajaa tai valvontalaitteita.