Suomessa on liikaa pieniä vesilaitoksia. Maamme noin 1 500 laitoksesta reilut toistatuhatta työllistää vain muutaman hengen, jos sitäkään. Pienten yksiköiden pyörittäminen vaatii laajapohjaista osaamista, jota monestakaan paikasta ei valitettavasti löydy. Isoilla laitoksilla työntekijät voivat paremmin ylläpitää omaa erikoisosaamistaan, joten yksiköiden toimintavarmuus ja palvelutaso ovat niissä varmemmalla pohjalla. Silmiinpistävää on, että maassamme on luvattoman paljon vesiepidemioita väkimäärään suhteutettuna. Se johtuu osittain juuri osaamisvajeesta.

Vesihuoltolaitosten määrä on suuri myös muissa Pohjoismaissa. Norjassa väestö on jakaantunut ympäri vuoristoista maata ja pieniä puhdistuslaitoksia on sadoittain. Ruotsissa asukkaat on Suomea vähemmän ripoteltu pitkin maita ja mantuja, joten verkostoja on asiakaslukuun nähden vähemmän kuin meillä. Tanskassa laitoksia on yhdistynyt kuntaliitosten myötä.

Yksi ääripää Euroopassa on Skotlanti: koko maasta löytyy vain yksi vesilaitos, vaikka väkiluku on Suomen luokkaa. Miksi emme siis selvittäisi myös keskitetyn ratkaisun toimivuutta? Tehdään vesihuoltoalan sote-uudistus ja harkitaan ennakkoluulottomasti jopa yhden vesilaitoksen mallia!

Riku Vahala

Vesihuoltotekniikan professori, Laitoksen varajohtaja, Yhdyskunta- ja ympäristötekniikan laitos, Aalto-yliopisto

RikuVahala, pienempi

roti-logo

ROTI 2015 kokoaa yhteen yli 90 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista. Valtiolle, kunnille ja toimialalle esitetään laajalla skaalalla yli 130 suositusta.

Seuraa meitä verkossa!

https://roti2015.wordpress.com

http://twitter.com/2015ROTI

http://facebook.com/ROTI2015

http://www.roti.fi

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *