Muutama päivä maalla antaa taas näkötuntumaa maaseudun töihin. Pellot odottavat viljelijän kosketusta, paitsi syysviljapellot, jotka jo viheriöivät komeasti. Naapuri juuri eilen jyristi valtavan leveällä äkeellä peltoa ristiin rastiin, ei kuitenkaan sikin sokin vaan huippuunsa järjestelmällisesti. Tulee mieleen lapsuuden ajan peltotyöt Hämeessä. Hankmo ja äes olivat tavanomaiset muokkauskeinot. Risuäkeitä ei sentään enää näkynyt kuin museossa. Kaksi hevosta, nimeltään Peku ja Leija ahersivat valjaissa. Joskus ajomies intoutui itse hankmon painoksi. Äkeessä oli tyydyttävä sivussa kävelyyn ja joskus suun maiskauttamiseen hevosten innostamiseksi reippaampaan askellukseen. Muokattu pellon pinta on kaunis. Pian se vienosti vihertyy, sitten vihreys sakenee, kunnes loppukesällä kellastuu. Mahtava prosessi, jota meillä yleensä ihaillaan saunan verannalta. Me olemme meren saaressa, mutta pellon reunalla, joten meillä ilta-auringon seurana on lainehtiva pelto. Nyt sataa. Pellon kylväjän täytyy olla mielissään, kun siemenet pääsevät heti kasvun alkuun. Meillä kasvimaan laitto jää Liisalta hieman odottamaan. Ruohosipulit ja persiljat omasta kasvihuoneesta ovat kuitenkin jo aamiaismunien koristeena ja mausteena. Miten nuo tuoreet ruohot ovatkin herkän maukkaita. Pari päivää sitten söimme Eemelin nokkoskeittoa. Sekin aivan herkullista.

Testimaakarit meitä muokkailemassa
Kevätluonnon ihailu keskeytyi hetkeksi, kun kännykkään tuli postia. Sieltä välittyi linkki persoonallisuustestiin: https://www.16personalities.com/fiIlmaisen testin omasta rakkaasta persoonallisuudestaan saa vastaamalla rasti ruutuun menetelmällä muutamaan kymmeneen kysymykseen. Firma, joka toimii testin isäntänä, on NERIS Analytics Britanniasta, Cambridgesta. Firman tirehtööreinä näyttäisivät olevan latvialaiset Jolita ja Gediminas. Lienevät siinä kolmenkympin iässä. Ovat ilmeisesti innovatiivista väkeä, kun ovat keksineet ihmistä näin lähellä olevan kysymyksen: testata ihmisiä heidän luonteenpiirteistään ja kaiken lisäksi saada heidät kaikki iloisiksi ja ylpeiksi luettuaan testin tulokset. Mikään bisnes tämä ei yhtiön tilitietojen nojalla näyttäisi olevan. Testi on ilmainen. Mutta siihen saattaa liittyä suuria bisnesmahdollisuuksia. Ehkä niitä onkin jo pyörimässä. En suorita nyt kuitenkaan tutkivaa journalismia ihmisten höynäyttämisestä. Otan kuitenkin tämän testin hauskuuden nyt niin vakavasti, että kerron mitä minun perheeni jäsenille näytti testaushuumassa tapahtuneen. Ja itselleni tietysti. Sitä ennen hieman kännykkätesteistä, nehän ovat nyt muotia. Paljastuu nimittäin, että jo tämä persoonallisuustestien bisnes onkin varsin laaja imperiumi. Saatikka kakki muu testaus.

Testi asiasta kuin asiasta, koirat enemmistöksi
Oletko testannut itseäsi mitä erilaisimmista asioista? Esimerkiksi siitä tunnetko Helsingin julkiset rakennukset, tai tunnetko Suomen tai Euroopan kaupungit maantieteellisen aseman perusteella, tai että tunnetko Euroopan maat niiden ääriviivojen perusteella tai että tunnetko iskelmälaulajat heidän suosikkikappaleidensa perusteella tai että tunnetko armeijan asetyypit, tai voit myös testata, minkä eläimen sielu sinulla on. En ole törmännyt vielä testiin tai syväpsykologiseen analyysiin, jossa ihmistä verrattaisiin koiraan. Siinä tulisi myös ulkonäkö suureen rooliin. Ihmisethän ovat jotenkin saman näköisiä, koirat ovat taas totaalisen eri näköisiä. Kyllä, ihmisiä on hyvin helppo verrata koiriin. Yritäpä vaikka. Kokeile aviopuolisoasi tai pomoasi. Libyassa ollessa teimme koko suomalaisporukasta koira-analyysin. Kaikki tuntui loksahtavan paikoilleen aivan jetsulleen. Minut noteerattiin bernhardilaiseksi, mutta tynnyri oli juotu tyhjäksi. Koirat ovat nykyään valtavan suosittuja. Olin itsekin nuorena koiraihminen. Nyt olen tullut niuhoksi. Maassa taitaa nyt olla hilkkua vaille miljoona koiraa. Koiramäärä on viime vuosina lisääntynyt 10 % vuodessa. Ihmismäärä on sen sijaan tilastokeskuksen ennusteen mukaan lähes vakioitunut 5,5 miljoonan tasolle, pientä laskua, vuonna 2050 asukkaita olisi 5,4 miljoonaa ja vuonna 2070 asukkaita olisi 5,2 miljoonaa. Kun nyt yleensä kaikissa asioissa mennään trendin mukaan, niin mennään sitten ja havaitaan koiramäärän Suomessa tulevan jo vuonna 2038 enemmistöksi.


Kissoja on tällä hetkellä saman verran eli miljoona yksilöä. Hevosia on 75000 kappaletta. Minun nuoruudessani, hevosmiesaikana, niitä oli 400000 kappaletta. Nautoja on 0,9 milj. kappaletta, joista lypsylehmiä noin 250000, lampaita 160000 ja sikoja 1,2 milj. kappaletta. Poroja on 200000. Viilieläimistä hirviä ja peuroja on kumpiakin 100000 kappaletta, susia 200, karhuja 2000 ja villisikoja 2000 kappaletta. No tässäpä tuli eläintilasto. Havaitaan siis ihmisen olevan vielä ylivoimaisesti suurin suureläinlaji, seuraavina ja keskenään melko tasavertaisina siat, naudat, kissat ja koirat. Lintuja Suomessa pesii vuosittain ehkä 60 miljoonaa. Muurahaisista ja hyttysistä en saanut lukua.

Takaisin testiin
Joko kerkesit testata itsesi? Varmaan testasit itsesi salaa kesken blogin luvun. Nyt et vain kehtaa tunnustaa.  Jos olisit minä, olisit jo sen tehnyt. Onneksi et ole minä. Minä olen ilmeisen testiaddiktoitunut. Vaikka testattuani iskelmämusiikkituntemustani päätinkin sen olleen viimeinen testini. En edes katso ”Vain elämää” -suosikkiohjelmaa, miten tietäisin? Persoonallisuustesti on tietysti humpuukia, mutta se on hauska. Siitä syntyy keskustelua. Se ei pahoita kenenkään mieltä. Siinä kehutaan kaikki persoonallisuudet maasta taivaaseen. Kaikki ovat viisaita ja ajattelevia, henkisiä maailman valloittajia, ihmiskunnan toivoja, suorastaa harvinaislaatuisen poikkeavia persoonallisuuksia. Kaikki ovat sympaattisia, eikä kukaan ole paha.  Todellakin jos kohdalle osuneen persoonallisuustyypin ominaisuuksilla varustettu ihminen hakisi työpaikkaa, oli työnantajan tarve sitten mikä tahansa, hänet valittaisiin.  Kuitenkin testaajat kertovat, ettei heidän tarkoituksenaan ole tuottaa liitteitä työhakemuksiin, vaan sen sijaan rohkaista kunkin henkilökohtaista kehitystä ja edesauttaa oman itsensä ymmärtämistä ja muidenkin ymmärtämistä siinä ohella. Kun joku kysyy, soveltuisivatko testitulokset apuvälineeksi työhakemusten käsittelyyn, vastaavat testimaakarit kielteisesti. He eivät he usko testissä havaitun persoonallisuustyypin olevan luotettava indikaattori menestykselle työssä. Antavat vielä eettisen ohjeen: ketään ei tule pakottaa testiin, tuloksena olisi ”roinaa sisään, roinaa ulos”.

Persoonallisuustesteillä on suuri menneisyys, mutta pinnallinen ja rahakas tulevaisuus. On oikeastaan suureksi kunniaksi näille nyt kansalaisia kiinnostaville persoonallisuustesteille että niiden kehittäjäksi on keksitty psykoanalyysin toinen founding father eli C. G. Jung (1875-1961). Jung työskenteli yhdessä Sigmund Freudin kanssa. Freud ajatteli Jungista oman oppinsa vahvistajaa. Miehet joutuivat kuitenkin oppiriitaan koskien seksuaalisuuden merkitystä silloin muodissa olleisiin erityisesti naisten neuroottisiin kohtauksiin. Jungin mielestä kysymyksessä olivat myös muut elämän voimat. Tiet erosivat, keskusteluyhteys päättyi loppuun, joka oli täydellistä hiljaisuutta.  Elävästä Arkistosta löytyy kiinnostava keskustelu, jossa Kaarle Nordenstreng vuonna 1961 haastattelee itse maestroa. Klikkaa tuohon: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/yksilollisyyden-profeetta-c-g-jung

Carl Gustav Jung oli mystikko, taiteilija, tutki myyttejä ja satuja, parapsykologiaa, meediot ja myöhemmin myös ufot, kaikki mistä kansa puhui, se oli kiinnostuksen kohteena. Jung otti esille psykologiset tyypit, hän ryhtyi puhumaan introverteista ja ekstroverteistä. Oli kysymyksessä energian saanti sisäisistä tai ulkoisista lähteistä. Jung yritti löytää kollektiivista ja yhteistä arkkityyppistä kokemusta kansojen mytologiasta ja uskonnoista. Hän tutki yksilöllistymisen symboleita eri kulttuureissa, millaista on olla ihminen, ihmisen suhde maailmaan, on mentävä syvemmälle, kokemus merkityksestä voisi olla parannus, tietoisen ja tiedostamattoman energian yhteisvoimat olivat ajattelun kohteena.

Luopuminen ja uuden luominen
Tulevaisuutta ennakoivaa oli hyvinkin hänen ajatuksensa luopumisesta ja uuden luomisesta osana jo hänen aikaisensa ihmisen todellisuutta. Nyt tuo todellisuus on hyvin konkreettinen, ihmiset vaihtavat perhettä, joutuvat vaihtamaan työpaikkaa, joutuvat kouluttautumaan uuteen ammattiin. Luopuminen ja uuden luominen tulevat arkipäiväksi. Tällaisia hän pohti, mutta tuli sitten luoneeksi nämä persoonallisuustyypit, joista Isabel Meyers ja hänen äitinsä Katherine Briggs kehittelivät II maailmansodan aikaan kynä-paperiversiona testin, jonka kuviteltiin voivan erotella yksilöllisiä eroja ihmistyypeissä. Briggs ja Meyer uskoivat testinsä auttavan ihmisiä elämään terveempinä ja onnellisempina. Alkuun he eivät varmaankaan uskoneet testiänsä käytettävän kymmeninä tai satoina miljoonina testauskertoina vuosittain. Mahtoivatko päästä taloudellisestikaan hyötymään innovaatiostaan? Nyt asioita hoitaa säätiö.

MBTI kaiken perustana
Pääsenkö vihdoin testituloksiin?  Kun tätä persoonallisuustestimaailmaa tutkii, havaitsee sen olevan valtaisa markkina. Netti vilisee testausta. Yleensä testi on ilmainen, mutta lähes kaikki instituutiot kertovat mahdollisuudesta saada myös tarkempi henkilökohtainen raportti maksamalla 20 taalaa. Minä keskityn tässä MBTI-testeihin eli C. G. Jungin oppien perusteella kyhättyihin testeihin. En kuitenkaan kirjoita mitään maksetuista testeistä, koska sellaista en ole kokeillut. Niin, kertauksen vuoksi sanon, että testillä sinulle etsitään joku persoonallisuustyyppi kuudestatoista. Testi selvittää aluksi, miten suuntaat tai keräät energiaa, teetkö sen suuntautumalla ulospäin, olemalla vuorovaikutuksessa ihmisten ja ulkomaailman kanssa, vai teetkö se suuntautumalla itseesi, ideoihin, muistoihin ja kokemuksiin? Sitten selvitetään, miten keräät informaatiota, teetkö sen omilla aisteillasi havaitsemalla, vai teetkö sen intuitiolla tarkastelemalla isoa kuvaa, suhteita ja lukujoukkoja? Kolmantena asiana testataan, miten teet päätöksiä, teetkö niitä loogisesti analysoimalla vai luotatko enemmän tunteeseen? Neljänneksi testataan suhtautumistasiulkomaailmaan, elämäntyyliäsi, teetkö asiat ennalta suunnitellulla tavalla vai oletko suhtautumisessasi spontaani? Vastauksista saat kirjaintunnuksia. Energian suhteen olet ekstrovertti E tai introvertti I. Informaation suhteen olet tosiasiallinen S tai intuitiivinen N. Päätösten suhteen olet ajatteleva T tai tunteva F. Elämäntyylin suhteen voit olla harkitseva tai spontaani, J tai P.

Loistavia tyyppejä – kaikki tyyni!
Testien n tarjoajat yrittävät keksiä mahdollisimman houkuttelevia nimityksiä persoonallisuustyypeille. Mitä pidät tällaisista nimikkeistä: virtuoosi, protagonisti, logistikko, konsuli, guru, velho tai asentaja? Joskus tuntuu, että persoonallisuusnimikkeet ovat suorastaan Google translatorin tekemiä. Käänsin huvikseni 16personalities nimikkeet englannista suomeksi. Täytyy myöntää, että kääntäjä on jatkuvasti kehittynyt. On kuitenkin jotain huvittavia käännöksiä. Erityisesti tuo logistikko. Sehän on kuljetussuunnittelija tai varastojärjestelijä. Näissä persoonallisuustesteissä logistikko eli The Inspector on henkilö, jonka piirteitä ovat vakavuus, muodollisuus ja kunnollisuus. He rakastavat vanhoja traditioita, raskasta työtä, kunniaa sekä ovat sosiaalisesti ja kulttuurisesti vastuullisia.  Jotkut muut persoonallisuussivustot sanovat tällaisia ihmisiä tarkastajiksi, tunnollisiksi tai etsiviksi. On myös The Crafter, käsityöläinen, jota kutsutaan asentajaksi, virtuoosiksi tai yksinäiseksi ratsastajaksi. Sellaista hauskaa.

Kerroin jo alussa, miten sukulaiseni, lapsia myöten innostuivat testaamaan itsensä. Näyttää siltä, että lapset ovat hyvin määrätietoisia mielipiteissään. Heistä tuli aktivisteja, The Campaigner, The Champion, innoittaja, vaikuttaja, mestari. Nuorista teini-ikäisistä näytti tulevan The Debater, edelläkävijöitä, väittelijöitä, visionaareja, keskustelijoita. Onnistuipa joku nuorista saamaan itsestään testatuksi loogikon ja ajattelijan Mikäpä tuossa, nuorena näkee. Vanhemmiten minun perheestäni näytti löytyvän asianajajia, puolustajia, hoitajia ja johtajia. Arkkitehteja ei löytynyt lainkaan, vaikka niitä perheessä on ainakin kolme kappaletta. Itse sain persoonallisuustyypikseni sovittelijan, The Mediator, idealisti, sovittelija ja parhaimmillaan velho. Tästä tuli hieman kotisohvalla kritiikkiä. Ei kuulemma tuo sovittelijan rooli oikein soveltunut. Päätin sitten höynäyttää testijärjestelmää ja tehdä aivan järjettömän testin, jossa vastaan kaikkiin kysymyksiin – muutama kymmenen niitä on, aivan niin järjettömästi kuin osaan. Kaikki asiat juuri mahdollisimman älyttömästi tai ainakin viimeisen päälle kielteisesti. Annoin siis sellaisen testituloksen, jonka perusteella kukaan ei olisi ainakaan töihin ottanut, jos testiä siihen tarkoitukseen käytetäisiin, niin kuin mainostavat.

Mikä oli tulos: Virtuoosi! Ehkä olisi pitänyt käyttää originaalinimitystä "asentaja" tai "käsityöläinen". ”Virtuoosit ovat usein mekaanikkoja tai insinöörejä, joille suurinta iloa tuottaa käsien likaaminen koneiden purku- ja kokoonpanotöissä ja koneiden saaminen edes hieman entistä parempaan kuntoon.” Virtuoosien päätökset pohjautuvat kuulemma käytännölliseen realismiin ja heillä on sisimmässään vahva oikeudenmukaisuuden taju. Virtuoosit eivät kuulemma välttele astumista toisten varpaille. He ovat myös ensimmäisenä kertomassa tahdittomia vitsejä, sekaantumassa toisten projekteihin, käyttäytymässä karskisti, pelleilemässä ja muuttamassa suunnitelmiaan heti kun jotain uutta ja kiinnostavaa ilmenee.

Hetkinen mitä ihmettä? Jos testiin vastaa tahallaan aivan väärin, vastoin omaa ajatustaan hyvästä ja oikeasta, niin saakin oman luonnekuvansa!

pentti.murole@gmail.com
pentti-murolegmail-com@penttimurole.blogspot.com
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.