Maailma odottaa valuuttavallankumousta. Ongelmana on rahan määrä. Muuten kysyn nyt, koska minulle on selitetty, ettei rahaa ole, itse asiassa se on vain luottamusta, niin miten on mahdollista, että liiallinen luottamuksen määrä koituu meidän turmioksemme? Nimittäin ymmärrän kyllä että liiallinen rahan määrä ja sitä kautta mahdollisuus investoida johtaa väärään rahankäyttöön, asevarusteluun, ylikulutukseen, kasvihuoneilmiöön, ylensyömiseen, ylenjuomiseen ja muuhun ylettömyyteen. Mutta toistan vielä kysymyksen: mitä se on? Raha? Näissä mietteissä menin Kemiön torille heinäkuisena päivänä. Siellä esiteltiin uutta vallankumouksellista valuuttaa: KNITCOINEJA. Mutta aluksi hieman vertaisvaluutasta, sitäkin tehtiin Kemiönsaarella.

Bitcoineja louhittiin Taalintehtaalla
Mikä yhdistää kryptovaluuttaa ja ukrainalaista piirisuunnittelua? Vastaus: Kemiönsaarella sijaitseva megawattiluokan bitcoin-louhintakeskus. Näin kirjoitti Taloussanomat 28.5.2014. On siis pari vuotta siitä kun Taalintehtaalle oli koittamassa uusi aika. Ukrainalaisvenäläinen yrittäjä Niko Punin aloitti siellä rahanteon. Bitfury niminen nytkin toimiva yritys vuokrasi konkurssiin menneen FN-Steelin tehtaan, vanhan Ovakon, ja ryhtyi louhimaan Bitcoineja. Heillä oli suuret suunnitelmat. 


Punin kertoi saaneensa yhteyden ukrainalaiseen Bitfury-louhintayritykseen, joka suunnittelee, valmistuttaa ja myy bitcoin-louhintakoneita. Samalla Punin päätyi osaksi yrityksen uuden bitcoin-louhintasirun suunnittelua.  ”Osallistuin hankkeeseen muun muassa tuotantopaikkoja kartoittamalla”, Punin sanoo. ”Siru päädyttiin valmistamaan Taiwanissa. Koodinimenä oli BIB768C55NM-BF. Tuohon samaiseen siruun perustuvat myös louhintakoneet, joita Bitfury kasaa ja myy."

Sitten taannoin nämä laitteet täyttivät FNSteelin vanhoja terästeollisuushalleja Kemiönsaaressa.  Tehtaan sähkötehot täyttivät hurjat vaatimukset ja osoittautuivat muuntokelpoiseksi, joten päätös datakeskuksen pystyttämisestä Taalintehtaaseen syntyi. Bitfury sekä Puninin BFSF olivat ripeitä. Hommalla oli kiire, kurssi nousussa. Jo ennen kauppakirjan allekirjoittamista aloitettiin muutostyöt datakeskuskäyttöä varten. Vanha terästehdas ryhtyi sylkemään virtuaalirahaa.

Länsi-Suomessa Kemiönsaarella Taalintehtaan kupeessa tyhjänä maannut entinen FNsteelin valssaamo sai uuden Bitcoin-elämän ukrainalaisten ja venäläisten toimesta. Sen uusi elämäkin on nyt päättynyt. Saaren pelastajaksi ryhtyneen Niko Puninin upeaa Teslaa ei enää näy maisemissa.

Tämä blogi ei varsinaisesti esittele bitcoin-valuuttaa eikä sen luojia. Tämä blogi puhuu aivan toisesta valuutasta. Mutta nyt kuitenkin aluksi muutama sana bitcoineista ja niiden louhinnasta. Maailmalla käydään keskustelua tämän maksusysteemin luonteesta ja luojasta. Systeemillä on monia kehittäjiä, mutta sen luojana pidettiin japanilaista Satoshi Nakamotoa. Tällaista henkilöä ei kuitenkaan liene olemassa joten etsintää ja tutkivaa journalismia on suoritettu laajasti.


Suomalainen Vili – Bitcoinin keksijä?
Monia ehdokkaita ja osaehdokkaita on myös löytynyt. Hurraa! Wikipedian mukaan yksi heistä on suomalainen. Hän on Vili Lehdonvirta, dipl. inssi Otaniemestä vuodelta 2005 ja tohtori Turun kauppakorkeasta vuodelta 2009, nyt professori University of Oxfordissa, Britanniassa. Kysyttäessä kuka tuntee Nakamoton, vastataan: ”On epätarkkaa sanoa, ettei kukaan, mutta ne jotka tuntevat eivät puhu”. Joka tapauksessa tällä nimellä esiintynyt henkilö julkaisi vuonna 2008 konseptin ja koodin itsesäätelevästä kryptovaluutasta.  Vuonna 2011 tämä henkilö hävisi.

Vili lehdonvirta, yksi epäillyistä sanoo näin: ”Tämä on täydellinen tarina. Sillä on mystinen tausta jonka pani alulle salanimellä toimiva olento. Ihmisinä haluamme uneksia maailmasta joka olisi erilainen. Uskon että Bitcoin antaa monille tilaisuuden uneksia noita unia.”

Mitä Bitcoin sanoo olevansa? Se sanoo olevansa hallinnosta ja pankkiireista riippumaton tapa tehdä tilisiirtoja. Se uskoo olevansa jonkinlaisen kansalaisyhteiskunnan symboli, yhteiskunnan jossa joukkoistaminen, jakaminen ja individualismi vallitsevat. Joskus sen kannattajat vertasivat systeemiä arabikevääseen, jossa yksilöt ryhtyivät vallankumoukseen perinteistä valtahierarkiaa vastaan.  Tuo kevät ei tuntunut päättyvän hyvin. Bitcoinin puolustajat kertovat erityisen hyvänä piirteenä siirtotyöläisten mahdollisuuden siirtää rahaa ilman kuluja omaisille esimerkiksi Afrikassa. Joissain maissa Bitcoin on nyt kielletty. Niin pienissä kuin isoissakin asioissa Bitcoinia epäillään käytettävän nimenomaan veronkierrossa.

Kuvassa esiintyy Bitcoinin kurssivaihtelu US dollareissa. Huipulla oltiin 2014 - silloin kun Taalintehtaalla louhittiin. 2015 oltiin aallon pohjalla, silloin Taalintehtaalla lopetettiin. Nyt ollaan nousussa. Kukaan ei tiedä tulevaisuudesta.

Bitcoiniin sisältyy paljon vaikeaselkoisia käsitteitä. Esimerkkeinä lohkoketju, block chain, joka kuulemma poistaa käytöstä juristit ja notaarit. Lohkoketju muodostuu peräkkäisistä ”tilikirjoista” joita sitten linkitetään hash-funktiolla: ”Kun Bitcoin-lohko on valmis, siitä luodaan hash-funktiolla merkkijono, joka sisällytetään seuraavaan lohkoon. Näin saadaan linkitettyä uusi lohko sitä edeltäneeseen, joka on linkitetty samalla tavalla sitä edeltäneeseen, ja niin edelleen. Syntyy linkkiketju, joka menee aivan ensimmäiseen Bitcoin-lohkoon asti.” Näin kirjoittaa Samuli Pahalahti blogissaan, jonka hän sanoo perustuvan James d’Angelon videoon. Tässä on linkki blogiin.


Pahalahti kirjoittaa: ”Bitcoinin lohkoketjun myötä meillä on ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa mahdollisuus tallentaa informaatiota julkisesti ja olla varmoja siitä, ettei se tule ikinä muuttumaan. Kun tiedon murunen on laitettu lohkoketjuun, se on siellä ja pysyy.”

Se on ehkä selkeintä tekstiä minkä olen onnistunut asiasta näkemään. Se ei suinkaan tarkoita että ymmärtäisin asiasta sen hölynpöläystä. Tuon kyllä ymmärrän että olisi hyvä jos tietoa ei kovin paljon pystyttäisi manipuloimaan ja historiaa uudelleen kirjoittamaan, mutta entäs jos se ns. alkuperäinen tieto oli virheellinen? Sitä ei siis voi enää korjata.

Katselemalla tämän videon sekoat lopullisesti.


Bitcoin 101 - A Million Killer Apps - Part 1 - Smart Contracts & Bitcoin's Big Bang of Disruption

Vertaisvaluutta Knitcoin
Nyt kuitenkin ryhdymme tarkastelemaan Taalintehtaan ja Kemiönsaaren uutta suurta tulemista. Kysymys on aivan uudesta valuutasta nimeltään Knitcoin. Tuotetta ei kylläkään alun alkaen luotu Kemiönsaarella. Kun Bitcoinin keksijästä ei ole saatu selvyyttä on kiistämätöntä että Knitcoin keksittiin Britanniassa.


Keksijänä oli taiteilija Richard DeDomenici. Syyskuussa 2013 hän lanseerasi vaihtoehtoisen valuutan nimeltä Knitcoin.  Hän perusti myös Knitcoin keskuspankin joka määritteli knitcoinin kurssin suhteessa Englannin puntaan.  Nyt Suomessa Kemiönsaarella, suuren Bitcoin-louhimon raunioilla on päätetty siirtyä Knitcoin-valuuttaan. Kaikki alkoi kammottavalla yhteydenotolla Richardiin.  Tjuda Pedagogion naiset olivat uudesta valuutasta kuultuaan kidnapanneet saarella residenssissä olleen brittitaiteilija Ange Taggartin. Hän oli tietojen mukaan Knitcoinin keksijän ja Knitcoin Central Bankin pääjohtajan Richard DeDomenicin ystävä.  Pedagogion naiset vaativat nyt Richardilta lunnaina 10 miljoonaa knitcoinia vapauttaakseen vankinsa. No kauppaa hierottiin ja lopulta kai sitten kemiöläiset katsoivat täysien käyttöoikeuksien Knitcoin-brandiin täysin vastaavan tuota 10 miljoonaa.  He sitten perustivat Knitfury-yhtiön ja Kemiönsaarella pääkonttoria pitävän keskuspankin.

Knitcoinin keksijä ja perustaja on Richard DeDomenici. Hän esittelee oheisella videolla suurta ja mullistavaa ideaansa. Tämän idean ja siihen liittyvän käyttöoikeuden Tjudan naiset sitten saivat haltuunsa kidnappaamalla Richardin ystävän.


Knitcoin-louhimo torikatselmuksessa
Ensimmäinen Knitcoin-happening  järjestettiin viime  vuonna näköyhteydessä Bitfury-farmiin Taalintehtaalla. Tapahtuman suosio ja Knitcoinin vakuuttavat alkuaskeleet ja vaaniva menestys tukevaisuudessa antoivat aiheen uuteen esittäytymiseen Kemiön torilla kuluvan kuun alkupuolella. Paikalle saapui runsas bussillinen valuutasta kiinnostuneita katsojia aina Suomen Turusta asti.

Knitcoin Central Bankin Suomen haarakonttorin edustajat valmiina esittelemään käänteen tehnyttä uutta valuuttaa. Heidän tuotantolaitoksensa ja louhimonsa nimi on Knitfury. Outoa muuten että knitcoineja varten on olemassa Central Bank. Onhan näiden uudentyyppisten kryptovaluuttojen ideana juuri riippumattomuus keskitetyistä organisaatioista. Ehkä tämän kaiken ymmärtäminen on kuitenkin minun ikäiselleni liikaa. Enhän ymmärrä tätä nykyistä meidän rahaammekaan. Uskon pikemminkin salaliittoteorioihin kun vakaaseen luottamukseen.

Knitcoinin mainiossa näyttelyssä tuotiin laajasti esille valuutan ominaisuuksia. Rahanpesua esiteltiin käytännössä. Siihen ei tarvita muuta kuin vati, pesuaine, vesi ja itse saastuneet kolikot. Hetkessä saatiin puhdasta valuuttaa. Knitcoinin edustajien luennoissa selvisi mm. valuutan kansainvälinen arvostus.

Kotomaassakin valuttaan näytetään kiinnitetyn huomiota jopa ulkoministeriön tasolla. Ainakin ulkoministerimme suuhun oli pantu lause: ”Virkataan Knitcoin Euron tilalle”. Mahtoiko olla itsensä ministerin keksimä ajatus vai oliko kysymys ulkoministeriön virkamiesten valmistelemasta diplomaattisesti värittyneestä lausunnosta. Kotimaan hyviä uutisia kuuluu Talvivaarasta. Kaivosinsinööri Pekka Perä näyttää pettyneen nikkelin tuotantoon ja hän onkin ilmoittanut siirtyvänsä Knitcoinien louhintaa.

Myös ulkomailla Knitcoin in herättänyt positiivisia reaktioita. Trumpin kerrotaan jossain puhetilaisuudessaan huudahtaneen: ”Use Knitcoins or you are fired!”

Ehkä kuitenkin laajoja kansalaispiirejä saattaa eniten kiinnostaa maailman tunnetuimman pankkiirin autenttinen lausunto. Roope Ankka on nimittäin valinnut Knitcoinit säiliönsä täytteeksi. Hänen sanotaan sanoneen: ”Viimeinkin valuuttaa johon on miellyttävää sukeltaa.”


Valuutan määrälle ei rajoja
Knitcoinien tuotanto on tällä hetkellä vankoissa käsissä. Yhteisö ei ole lainkaan asettanut Knitcoin valuutalle samanlaisia kasvurajoja kuin vertaissaluutan protokolla määrittelee. Onhan Bitcoinien maksimääräksi asetettu 21 miljoonaa BTC. Tuo määrä saavutettaisiin vuonna 2033. Nykykurssilla ja nykyeuroissa se olisi 13 miljardia euroa. Tuntuu vähältä. Nyt ollaan puolessa välissä. Knitcoinien määrää ei ole mitenkään rajoitettu, joten rikastumisen mahdollisuus on rajaton. Knitcoin louhintaa voi harjoittaa jokainen meistä – ilman suunnattomia sähkölaskuja. Erityisesti tämä sopii eläkeläisille ja ikääntyneille. Kun ikääntyneiden määrä on tilastollisesti  ja oikeastikin valtavassa kasvussa Knitcoinien louhinta antaa valtavat mahdollisuudet erityisesti tälle väestönosalle. Se on myös loppumaton resurssi tuotannolle. Näiden opetusten valossa Kemiönsaaren Knitcoin-tapahtuma luo suurta toiveikkuutta meidän tulevaisuutemme suhteen.


Kemiönsaaren Knitcoin-louhimon työntekijät täydessä touhussa. Myös satunnaisten ohikulkijoiden resurssit on valjastettu työntekoon. Etualan nuorempi lady on Englannista saapunut Brexit-pakolainen, jolle Knitcoin on luonut uskomattoman mahdollisuuden kotoutua. Hän näyttääkin kovin tyytyväiseltä.
Pentti Murole
pentti.murole@wsp.com
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.