Nyt on käynnissä hurja Pokémon - pikkumonstereiden metsästys – kautta maailman. Kaikki ovat kuitenkin olleet varmoja, ettei otuksia voisi löytyä Kemiönsaaren kesälaitumilta. Kukapa niitä nyt olisi tänne saarelle asetellut. Mutta eikös mitä, Gesterbyn pellonreunoilla hyppelehti suureksi yllätykseksi näitä maailmankirjat kääntäneitä pikkuotuksia. Niilon puhelin havaitsi muutamia otuksia tunnin parin seurannan jälkeen. Joku meistä vanhemmista eläkeloman viettäjistä ihmetteli suureen ääneen pelin organisaation tehokkuutta, että olivat ehtineet tänne meidänkin pellonreunaan niitä asettelemaan. No, joka tapauksessa Niilon saaliina oli kahdeksan monsteria: Weedle, Nidoran, Machop, Caterpie, Oddish, Charmander, Magikarp ja Vulpis.  Yhteensä löydöstä taisi kertyä parisataa ekspeetä Tai mitä lie pisteitä.. Ai, että mitäkö niillä pisteillä nyt sitten tehdään? No, niillä saadaan ”level up” ja sitten lisää tehoja etsintään. Saadaan sitten vielä Poket keskenään taistelemaan, kunhan edistytään. Vastustajan tuhoaminen näyttää olevan nykypeleissä se tärkein funktio. Tässä tämä sarkasmi – ei enempää tällä kertaa.

Nyt täytyy kysellä Niilolta Santahaminan naapurisaaren Pokémon-tilannetta. Niilo on nyt siellä omalla mökkisaarellaan. Tuo saari on Suomen armeijan hallussa. Jos nyt nuo venäläisen tiedustelupalvelun CIA:n agenteiksi määrittelemät otukset ovat päässeet laajasti valtaamaan Santahaminan sotilasalueen ulkosaaria, olemme ilmeisessä vaaravyöhykkeessä. Venäjällä asiaan on reagoitu varsin voimakkaasti.

Presidentti Putinin lehdistöasiamies varoittaa pokeja metsästäviä lähestymästä Kremliä ja presidentin asuinpalatseja. Lähteistä ei selviä ovatko itse Pokémonit saaneet samanlaisen varoituksen. Huhuja on kylläkin olemassa vahvoista yrityksistä luoda Pokémon Go:n haittaohjelmia. Näillä ohjelmilla sanotaan voitavan tehdä Poket näkymättömiksi ja näin otusten metsästäminen kävisi nykyistä vaikeammaksi. Jotkut muut lähteet kertovat sotilaspiirien valmistelevan aseellisia virtuaalisotilasjoukkoja täysimittaiseen Pokémonien tuhoamissotaan. Tällaisia huhuja on kuulunut erityisesti Turkin ja Pohjois-Korean pääministerinvirastojen suunnalta. Tämä ei olekaan ihme sillä tietojeni mukaan Pokémoneista voi kerätä taistelujoukkoja, jotka saattavat olla merkittävä uhka kännyköitään selaaville oikeille sotilaille. Erityisen vaarallisiksi on havaittu taistelulentäjien hämäränäkölaitteisiin ilmestyvät Poket.

Pokémonit eivät tietojeni mukaan harrasta sukupuoliyhteyttä, sen vuoksi ne eivät ole vielä täysin korvanneet pornoa sotilaiden viihteenä. Tämän armeijoiden yleisen vitsauksen suhteen Pokeille ollaan kuitenkin kehittämässä uusia taitoja ja ominaisuuksia.  Sen verran kuitenkin tiedän että munia syntyy, mutta ei eri pokelajien risteytyksenä. Kaikki ovat puhdasverisiä.

Kuvassa on keltaisella hunnien valloitukset, vihreällä mongolien valloitukset, punaisella Saksan valloitukset ja sinisellä Suomen valloitukset – mittakaavan vuoksi. Mongolit ovat olleet maailmanhistorian suurimpia valloittajia. He valloittivat maailmaa Kiinasta Eurooppaan. Tšingis-kaani oli heidän suuri johtajansa. Pojanpoika Hulagu Khan sitten vuonna 1258 tuhosi Bagdadin ja abbasidien 500-vuotisen kalifaatin. Hulagin tarkoituksena oli tuhota koko islamilainen maailma tai erityisesti sen uskonto.

Jos suuret valtakunnanjohtajat ovat nyt huolissaan Pokémon Go:n vaaroista, ei tämä ole suinkaan uutta Pokémoneista puhuttaessa. Narun jatkeena häpeällisesti edesmennyt Irakin diktaattori Saddam Hussein oli Pokémonien vihaaja. Tai hänellä oli kaksi erityisen vihan kohdetta. Ne olivat Hulagu Khan ja Pokémonit. Molemmat olivat Saddamin tiedustelulähteiden mukaan sionistien salajuonia. Hulagu hävitti Bagdadin 758 vuotta sitten ja Pokémonit ryhtyivät vuonna 2000 hyökkäykseen Irakin kansan ja erityisesti sen lasten henkiseksi korruptoimiseksi.

Hulagu halusi tuhota Islamin
Hulagu Khan on kuuluisaa sukua. Hänen isoisänsä oli itse Tšingis-kaani. Mongolien mahtava suurkaani ja valloittaja.  Isoisän aikaan mongolien valtakunta ulottui Keltaiselta mereltä Kaspianmerelle. Poikien aikana se laajeni Euroopan porteille. Itse asiassa se ulottui Suomen rajoille. Novgorodin tasavalta maksoi mongoleille veroa ja välttyi siten valloituksilta. Mongolien valtakuntaan suurimmillaan kuului puolet maapallon väestöstä. Abbasidien 500-vuotisen Kalifaatin valtakausi päättyi vuonna 1258. Silloin mongolit armenialaisten, georgialaisten ja kiinalaisten tukemina valloittivat Bagdadin. Valloitusta johti Hulagu Khan. Tätä miestä Saddam Hussein vihasi. Tämä mies lopetti Bagdadin ja irakilaisten johtavan aseman muslimimaailman kiistattomana keskuksena. Bagdadin kirjastoaarteiden tuhoaminen oli ehkä maailmanhistorian pahimpia aineeseen ja henkeen kohdistuvia pahantekoja. Ihmisistä ei juuri lukua pidetty. Kaupungin väestö tapettiin lähes kokonaan. Kuolleita oli yli puoli miljoonaa. Henkiin jäivät kristityt. Hulagu kaanin vaimo oli nimittäin kristitty edustaen Syyrian nestoriaanista uskontokuntaa. Myös hänen äitinsä oli kristitty. Tämä pelasti Bagdadin kristityt.

Eräs maailmanhistorian suurimpia erehdyksiä taisi olla Bagdadin tuhoaminen vuonna 1258.  Hulagu kaanin kristityt neuvonantajat eivät ymmärtäneet neuvojensa hintaa. Silloin tuho oli henkinen ja fyysinen. Toisen kerran Bagdad tuhottiin vuonna 2003. Silloin tuho oli henkinen, vähemmän fyysinen. George Bush voitti, maailma hävisi.  "I am not opposed to all wars. I’m opposed to dumb wars." Näin sanoi Barack Obama vuonna 2002. Nyt hän sanoo: ”Vietnam, Iraq wars were ‘overreach’ for U.S.”

Hulagu kaanin joukoissa oli muitakin kristittyjä kuin hänen vaimonsa. Mukana muslimeita kukistamassa olivat kristityt armenialaiset ja georgialaiset joukot. He halusivat kostaa muslimeille heidän pahat työnsä. Taisteluun osallistuivat myös ensimmäisten ristiretkien jälkeen syntyneen Antiokian joukot Aleppon ja Latakian seuduilta.  Kaiken lisäksi mukana olivat kiinalaiset pommiekspertit. Hulagulla oli 150000 miestä. Itse asiassa näistä mongoleja taisi olla vain yksi kolmannes. Bagdadilla puolustajia oli 50000. Piiritys oli parissa viikossa ohi. Bagdadin kukistettu kalifi Al-Musta'sim käärittiin mattoon ja hevoset polkivat hänet kuoliaaksi. Myöhemmin Bagdadissa on ollut tapana vetää kukistetun diktaattorin ruumista hevosella pitkin katuja. Saddamin suhteen otettiin käyttöön köydenpätkä. Brutaalia.  

Mongolien jättivaltio sortui sisäisiin riitoihin ja uskontoriitoihin. Alkuperäisesti mongolit olivat shamaniuskoisia, mutta alueelle jääneet mongolit islamisoituivat. Ottomaanien valtakunta syntyi mongolien 100-vuotisen valtakauden jälkeen noin vuonna 1300. Se oli suurimmillaan 1800-luvun alussa (pieni kuva).

Saddam halusi tuhota Pokémonin
Saddam Husseinin teoria oli sellainen että juutalaiset olivat olleet mongolien vallan ja Bagdadin häviön taustalla. En ole löytänyt merkkejä juutalaisten suoranaisesta sekaantumisesta Bagdadin tuhoamiseen. Sen sijaan Jeesuksen äidinkieltä – arameaa puhuneet syyrialaiset ja muut Lähi-idän kristityt olivat aktiivisesti mukana islamin tuhoamisyrityksessä. No, onpa tuosta tapauksesta jo aikaakin 758 vuotta.  Aramean kieltä puhutaan vieläkin joissain kylissä Syyriassa - Maloulan vuoristokaupunki on sellainen paikka. Kaupunki sijaitsee 60 kilometrin päässä Damaskoksesta. Se taitaa olla varsinaisesti viimeinen paikka maailmassa, jossa aramean kieli on vielä yleisesti käytössä. Siellä ovat sodankäynnissä raunioituneina kreikkalaiskatolinen kirkko ja syyrialais-ortodoksikirkko. Alueella on myös luostari. Silloin kun kävin Pekka Rautimon kanssa tuossa kaupungissa kaikki oli vielä kunnossa. Muistelen usein tuota käyntiä. Se oli ihmeellistä.

Saddam oletti myös tiedotuspalveluunsa luottaen Pokémonin olleen sionistien salajuoni irakilaisten lasten henkiseksi korruptoimiseksi. Kieltämättä Pikachulla ja Hulagulla on ilmiselvää yhdennäköisyyttä! Saddamin salaiset tutkijat olivat erityisesti havainneet monien Pokémon-monstereiden nimien ääntämisen syriacin kielellä kuulostavan saatanallisilta säkeiltä. Pikachu esimerkiksi kuulostaisi kuin sanottaisiin: ”Minä olen juutalainen”.

Mitäs nyt sitten?
Pokémon-aika alkoi minun elinympäristössäni vuonna 2000. Luen Tallinnan kotini vanhaa vieraskirjaa. Siellä törmään tuohon kaikkeen - Pokémon-kuvia on piirretty sivukaupalla. Ehkä Saddam oli oikeassa kun hän pelkäsi lasten mielen korruptoitumista. Kyläilevä lauluntaitaja ja sittemmin ansioitunut kirjallisuuskriitikko, kaikkien tuntema Hector saa kritiikin aiheen. Hän kirjoittaa vieraskirjaan: ”Pokémon -evakkoreki karahti kolisten Toompean mäkeen, eikä japanilaista kaikennielevää lapsilobotomiaa pääse karkuun edes Wanhaan Hansakaupunkiin?!"  Eipä päässyt! Nyt olemme saaneet nuo samaiset olennot uudelleen lämmitettyinä. Jopa niin että aikuiset miehet metsästävät työmatkallaan pikku monstereita. Näin tekee Matias. Hän sanoo napanneensa jo muutamia kymmeniä Pokeja. Hän kertoo myös etsineensä vintiltä vanhan Game Boyn. Yllätys, yllätys! Vuosien jälkeen akussa oli vielä virtaa. Tämä taitaa olla todellista kierrätystä.


Tämä oli Pokémonien alkuaikaa, vuosi 2000. Ensimmäiset Nintendon pelit julkaistiin. Niitä pelattiin Game Boy -nimisellä laitteella. Muistattehan nuo laitteet ja niiden invaasion? Vieraskirja täyttyy Pokémonien kuvista. Sinne kirjoitetaan ”Pokémon is the best!”. Minun lastenlapseni tunnistivat ehkä neljä lintulajia: varis, lokki, harakka ja kottarainen. Mutta he tunsivat noin sadan Pokémonin ominaisuudet, evoluution ja etymologian.
Pentti Murole
pentti.murole@wsp.com
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.