ENERGIA

Luolavuoren laitoksessa aiotaan tuottaa vuodessa 20–50 gigawattituntia kaukolämpöä. Haitari on suuri, sillä toisinaan etelärannikon talvet ovat leutoja, toisinaan kylmiä. Siilojen takaa näkyvä piippu kuuluu vanhaan varavoimalaitokseen.
Luolavuoren laitoksessa aiotaan tuottaa vuodessa 20–50 gigawattituntia kaukolämpöä. Haitari on suuri, sillä toisinaan etelärannikon talvet ovat leutoja, toisinaan kylmiä. Siilojen takaa näkyvä piippu kuuluu vanhaan varavoimalaitokseen.

Suomen suurin pellettilämpökeskus palkittiin jo ennen valmistumistaan

Turkuun lisää uusiutuvaa energiaa

Turku Energian uuden 40 megawatin laitoksen pitäisi korvata 5 000 tonnia raskasta polttoöljyä vuodessa. Nyt joulukuussa valmistunut Suomen suurin pölypolttotekniikalla toimiva pellettilämpökeskus on osa ilmastoystävällistä energiapakettia, joka voitti Vuoden ilmastoteko 2015 -tunnustuksen jo huhtikuussa.

TEKSTI JA KUVAT Sari Järvinen

Turun Luolavuoressa liikennevalo räpsähtää vihreäksi, ja henkilöautojen joukossa liikkeelle puskee säiliökuorma-auto. Se oli matkalla marraskuun alussa tyhjentämään historiallista lastia: pellettikuormaa, jolla Suomen suurin pölypolttotekniikalla toimiva lämpökeskus pitäisi rykäistä käyntiin ensimmäistä kertaa.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, kuudesta kahdeksaan samankaltaista kuorma-autoa saapuu kylminä pakkaspäivinä Luolavuorentielle joka arkipäivä. Silti kukaan alueella asuvista asukkaista ei ole valittanut tulevasta rekkarallista.

– Ihmiset ymmärtävät, että tämä on parempi suunta. Luolavuoren pellettilaitos korvaa kotimaisella energialla fossiilista polttoainetta, Turku Energian hankinta-asiantuntija Jari Lahtinen kertoo.

Pellettilaitos on osa Turku Energian tavoitetta nostaa uusiutuvien energianlähteiden osuutta myydystä kaukolämmöstä ja sähköstä 50 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab:n rakennuttaman Luolavuoren laitoksen on tarkoitus vähentää raskaan polttoöljyn käyttöä yhtiön omassa vara- ja huipputuotannossa 5 000 tonnilla eli noin puoleen nykyisestä.

– Kukaan muu Suomessa ei ole antanut yhtä kovaa lupausta etenkään vara- ja huippuvoimaloiden puolella, Lahtinen sanoo.

Etävalvonta joen toiselta puolelta

Vapon matkaan lähettämän kuorma-auton kuljettaja kiinnittää auton säiliöstä tulevan letkun Luolavuoren laitoksen ulkoseinässä olevaan liittimeen. Ensimmäinen pellettikuorma ropisee ylös toiseen 500 kuutiometrin oranssinvärisistä siiloista.

– Uusia pellettivoimalaitoksia tehdään ja suunnitellaan koko ajan. Ruotsissa pellettivoimalaitoksia on vielä enemmän ja ne ovat suurempia. Göteborgissa on sadan megawatin laitos, jonka siilot ovat suuremmat kuin täällä. Myllyissä on sama tekniikka kuin meillä, mutta niitä on enemmän.

Siiloista valuu pellettiä niiden alapuolella oleviin pellettimyllyihin, joita Luolavuoressa on kaksi. Jos toista huolletaan, toisen pitäisi toimia.

– Laitoksella käydään noin kerran vuorokaudessa, mutta muuten henkilöstö hoitaa valvonnan etänä Linnankadulta.

Mylly jauhaa pelletin takaisin siihen muotoon kuin se tehtaalla on ollut eli pölyksi. Toinen tapa polttaa pellettiä on arinapoltto, mutta se on hitaampaa, eikä sovi laitokseen, jossa nopeus on valttia.

– Laitoksen pitäisi toimia täydellä 40 megawatin teholla käynnistämisestä alle tunnissa. Suuri osa siitä ajasta kuluu sytytykseen. Kun laitos on saatu tulille, tehoa voidaan säätää nopeasti, Turku Energian lämmönhankintapäällikkö Ilkka Syrjälä kertoo.

Jos Luolavuoren varalla olevan pellettilaitoksen tuottama kaukolämpö ei riitä, lämpöä haetaan jostakin öljyllä toimivasta lämpökeskuksesta.

Nopeus pölypolttotekniikan valttina

Myllyistä pellettipöly siirtyy pneumaattisesti sinisiä putkia pitkin suureen kattilaan, jonka sisäseinillä kulkevat vesiputket. Niiden sisällön pitäisi lämmetä ja kuljettaa lämpö kaukolämpöverkkoon.

Nyt ensimmäinen erä pellettipölyä on ajettu järjestelmään. Nestekaasuliekki syttyy. Polttimessa on kuitenkin jotain vialla ja koekäyttö keskeytetään. Poltin vaatii vielä viritystä ja kattilatoimittaja Renewan palkkaamat asentajat korjaavat muurauksia neljään asti seuraavana yönä.

– Toimittaja halusi reagoida nopeasti. Aikatauluissa on muuten pysytty hyvin. Valitsimme julkisen kilpailutuksen kautta Renewan, jonka vaihtoehto oli kokonaistaloudellisin. Meille oli tärkeää laitoksen käynnistämisnopeus ja rakentamisen nopeus. Euro on hyvä konsultti: rakentamiseen sidottu raha on saatava tuottamaan nopeasti, Lahtinen kertoo.

Öljyn hinnan lasku on nakertanut pellettilaitoksella tuotetun kaukolämmön kannattavuutta, mutta Turku Energiassa on laskettu, että pellettilaitos on yhä taloudellisesti järkevä vaihtoehto. Öljyn käyttö on kallista verotuksen vuoksi.

Rahaa laitoksen tekoon paloi kokonaisuudessaan noin kymmenen miljoonaa euroa. Investointiavustusta tai muita tukia ei saatu, toisin kuin Tampereella, jossa rakennettiin 33 megawatin pölypolttotekniikalla toimiva pellettilämpövoimala vuosina 2012 – 2013. Silloin työ- ja elinkeinoministeriö tuki hanketta uuden tekniikan käyttöönoton vuoksi 1,42 miljoonalla eurolla. Tampereella rakentaminen maksoi yhtensä noin 8,4 miljoonaa euroa.

Toiveena parempi palamisen hallinta

– Turkulaisten kattila saattoi olla kalliimpi kuin meidän ja rakenteeltaan hieman erilainen, mutta sen pitäisi olla koeteltua ja hyvää tekniikkaa, Tampereen Energiatuotanto Oy:n kehityspäällikkö Timo Heinonen sanoo.

– Käyttö vasta osoittaa, onko kattilamme parempi. Ainakin se on väljempi, eli tilaa on tehoon nähden enemmän, jolloin typenoksidien hallinta on varmistettu, Syrjälä sanoo.

Lahtinen kiittelee tamperelaisia, joilta on saatu avoimesti neuvoja, kuten: myllyn sisälle kannattaa laittaa metallilevy, jotta myllyn päällä olevassa kanavaliitoksessa olevat palkeet kestävät paremmin.

Kun laitos toimii täydellä teholla, tuhkaa syntyy 3,7 kuutiometriä vuorokaudessa. Vielä kuukautta ennen laitoksen luovutusta, jonka on määrä tapahtua 14. joulukuuta, ei tiedetty mihin tuhka päätyy.

– Olisimme iloisia, jos sille löytyisi hyötykäyttöä. Pellolle tuhkaa ei ilmeisesti saa viedä. Isosuon kaatopaikka on yksi vaihtoehto, mutta koska tuhka on puhdasta, sen käyttö esimerkiksi kaupungin omassa viherrakentamisessa ei pitäisi olla ongelma, Lahtinen pohtii.

Turku Energian pellettilaitos

Rakennusprojekti käynnistyi alkuvuonna 2015

Tarkoitus lisätä noin 2,5 prosenttiyksikköä uusiutuvien energianlähteiden määrää kaukolämmön tuotannossa

Vähentää noin 15 000 tonnilla hiilidioksidipäästöjä vuodessa

Laitostoimittaja Renewa Oy

Perustustyöt JJ Kaivin & Kallio Oy

Pääsuunnittelija Ark Paukkunen Oy

Faktat

Tampere virittää lisää tehoa

Tampereella käynnistyi Suomen ensimmäinen pellettien pölypolttotekniikalla toimiva yli 30 megawatin lämpövoimala reilu kaksi ja puoli vuotta sitten. Lähes yhtä kauan sitä on viritetty parempaan kuntoon.

Haasteita on ollut kahdenlaisia. Ensinnäkin Sarankulmalla sijaitsevasta lämpövoimalasta on haluttu saada enemmän tehoa.

– Ajatuksemme oli, että 50 megawatin öljykattilantyyppiseen peruskattilaan sijoitetaan niin suuri pellettipoltin kuin sinne mahtuu. Jotta palamista voitaisiin hallita paremmin, olemme muuttaneet kattilan muurauksia, säätäneet pellettipölyn kokoa ja palamisilmoja. Viimeisiä virityksiä tehtiin kesällä, Tampereen Energiatuotanto Oy:n kehityspäällikkö Timo Heinonen kertoo.

Kattilan pohjalle ladotut irtonaiset tiilet oli lopulta järkevämpi poistaa.

– Kun laitos valmistui, se tuotti puupelleteillä 33 megawattia kaukolämpöä tunnissa. Laitoksesta on jo ajettu 37 megawattia tehoa, mutta kattilan tukkeentumattomuus on vielä todistamatta.

Sarankulmassa on tuotettu jo yli 400 000 megawattituntia pellettilämpöä.

Toisena haasteenaTampereella oli tuhka. Sen joukkoon jäi kytemään kipinöitä ja sitä tarttui kattilan takaosaan. Kun tuhkaa jäi tukkeeksi kattilan pystyputkien alaosaan, paineet nousivat ja laite varoitti häiriöstä.

– Kokeilimme pestä putkia painepesurilla, mutta ei se litku toiminut. Parhaimmaksi osoittautui pulloharjantyyppinen ratkaisu, jolla rassataan putken alkupää.

Tampereella huomattiin, että kun kattilan polttolämpö nousee liian korkeaksi, tuhkaa tarrautuu enemmän. Palamiseen vaikuttavat kattilan 8−9 ilmansyöttökohtaa, joita säätämällä polttolämpötilaa hallitaan.

– Hyvälle liekille on tietty resepti, Heinonen tiivistää.

Kipinäongelma ratkaistiin vedellä, jota sumutetaan jälkikäteen rakennettuun automaattiseen tuhkansekoituslaitteeseen.

Tampereen Sarankulman pellettivoimalaitoksessa on testattu muutakin. Noin vuosi sitten koeajettiin torrefioituja pellettejä. Tavallisen pelletin kosteus on noin 5–10 prosenttia, torrefioidun noin yksi prosentti.

– Se on hyvä tuote. Palaminen on todella tasaista ja varastoitavuus on hyvä, mutta valitettavasti sitä ei ole saatavilla. Torrefioitua pellettiä pitäisi tuoda Amerikasta, mikä maksaa liikaa, Heinonen kertoo.

Turku Energian Jari Lahtinen korostaa suunnittelun ja tiedotuksen tärkeyttä isossa rakennushankkeessa. Hyvänä apuna oli pilvipalvelu, jonka kautta projektin tuoreimmat dokumentit saattoi lukea älypuhelimella.
Turku Energian Jari Lahtinen korostaa suunnittelun ja tiedotuksen tärkeyttä isossa rakennushankkeessa. Hyvänä apuna oli pilvipalvelu, jonka kautta projektin tuoreimmat dokumentit saattoi lukea älypuhelimella.
Kipinäsammutusjärjestelmä ruiskuttaa sammutusainetta pölyputkeen, jos myllystä iskee kipinää.
Kipinäsammutusjärjestelmä ruiskuttaa sammutusainetta pölyputkeen, jos myllystä iskee kipinää.
Ilkka Syrjälä (vas.) ja Jari Lahtinen seisovat koekäytössä olevien kahden suuren polttimen luona.
Ilkka Syrjälä (vas.) ja Jari Lahtinen seisovat koekäytössä olevien kahden suuren polttimen luona.
Luolavuoren laitos toimii etävalvonnalla.
Luolavuoren laitos toimii etävalvonnalla.
Laitoksen katolla oleviin oransseihin siiloihin mahtuu kumpaankin 500 kuutiometriä pellettiä.
Laitoksen katolla oleviin oransseihin siiloihin mahtuu kumpaankin 500 kuutiometriä pellettiä.

Faktat

Tampere virittää lisää tehoa

Tampereella käynnistyi Suomen ensimmäinen pellettien pölypolttotekniikalla toimiva yli 30 megawatin lämpövoimala reilu kaksi ja puoli vuotta sitten. Lähes yhtä kauan sitä on viritetty parempaan kuntoon.

Haasteita on ollut kahdenlaisia. Ensinnäkin Sarankulmalla sijaitsevasta lämpövoimalasta on haluttu saada enemmän tehoa.

– Ajatuksemme oli, että 50 megawatin öljykattilantyyppiseen peruskattilaan sijoitetaan niin suuri pellettipoltin kuin sinne mahtuu. Jotta palamista voitaisiin hallita paremmin, olemme muuttaneet kattilan muurauksia, säätäneet pellettipölyn kokoa ja palamisilmoja. Viimeisiä virityksiä tehtiin kesällä, Tampereen Energiatuotanto Oy:n kehityspäällikkö Timo Heinonen kertoo.

Kattilan pohjalle ladotut irtonaiset tiilet oli lopulta järkevämpi poistaa.

– Kun laitos valmistui, se tuotti puupelleteillä 33 megawattia kaukolämpöä tunnissa. Laitoksesta on jo ajettu 37 megawattia tehoa, mutta kattilan tukkeentumattomuus on vielä todistamatta.

Sarankulmassa on tuotettu jo yli 400 000 megawattituntia pellettilämpöä.

Toisena haasteenaTampereella oli tuhka. Sen joukkoon jäi kytemään kipinöitä ja sitä tarttui kattilan takaosaan. Kun tuhkaa jäi tukkeeksi kattilan pystyputkien alaosaan, paineet nousivat ja laite varoitti häiriöstä.

– Kokeilimme pestä putkia painepesurilla, mutta ei se litku toiminut. Parhaimmaksi osoittautui pulloharjantyyppinen ratkaisu, jolla rassataan putken alkupää.

Tampereella huomattiin, että kun kattilan polttolämpö nousee liian korkeaksi, tuhkaa tarrautuu enemmän. Palamiseen vaikuttavat kattilan 8−9 ilmansyöttökohtaa, joita säätämällä polttolämpötilaa hallitaan.

– Hyvälle liekille on tietty resepti, Heinonen tiivistää.

Kipinäongelma ratkaistiin vedellä, jota sumutetaan jälkikäteen rakennettuun automaattiseen tuhkansekoituslaitteeseen.

Tampereen Sarankulman pellettivoimalaitoksessa on testattu muutakin. Noin vuosi sitten koeajettiin torrefioituja pellettejä. Tavallisen pelletin kosteus on noin 5–10 prosenttia, torrefioidun noin yksi prosentti.

– Se on hyvä tuote. Palaminen on todella tasaista ja varastoitavuus on hyvä, mutta valitettavasti sitä ei ole saatavilla. Torrefioitua pellettiä pitäisi tuoda Amerikasta, mikä maksaa liikaa, Heinonen kertoo.