pääkirjoitus

Sammutetuin lyhdyin

Kokeilimme lehden tässä numerossa uudentyyppistä juttua, kun toteutimme pienimuotoisen sähköpostikyselyn ulkovalaistuksen yösammutusten käytöstä noin 40 kunnassa maan eri osissa. Taloudellisen tilanteen vaikeutuessa kunnissa etsitään uusia säästökohteita. Silloin ulkovalaistuksen vähentäminen sydänyöllä, kun liikkeellä on vähän ihmisiä, tuntuu järkevältä. Kyselyvastausten perusteella näin ajatellaan monessa kunnassa.

Maamme 20 suurimman kaupungin osalta vastauksia saatiin varsin kattavasti, pienemmistä kunnista vähemmän. Haluan kiittää vastaajia, sillä vain vastaamalla muodostuu vertailutietoa, jota kukin voi käyttää. Muutamassa vastauksessa kiiteltiin jo ennakkoon jutustakin - sitä näkemättä. Muiden kokemuksista kaivattiin tietoa.

Vaikka nyt kysyttiin vain pintapuolisesti ulkovalaistuksen yösammutuksista, joitakin johtopäätöksiä voi silti tehdä. Näyttää selvästi siltä, että käytäntö laajenee yhä uusiin kuntiin ja kunnissa yhä laajemmalle alueelle. Säädettävien led-valaisimien yleistyessä sammutuksista voidaan siirtyä himmennykseen ja silloin valotehojen alentaminen siirtyy uudelle aikakaudelle. Myös alennetun tehon jaksot tullevat olemaan pitempiä kuin nykyisten valaisimien sammutusjaksot.

Kiinnostavaa oli myös havaita vaihteleva suhtautuminen valaistuksen sammuttamiseen tietyltä alueelta osittain tai kokonaan. Toisten mielestä tasainen pimeys on parempi kuin valon ja varjon vaihtelu ja pimeät pisteet, toisten mielestä ei. Näkemykset valaistuksen luomasta turvallisuudesta vaihtelivat: joidenkin mielestä yösammutukset jopa vähensivät ilkivaltaa ja muuta häiriökäyttäytymistä.

Tekniikan kehittyessä valaistus voidaan sovittaa yhä paremmin palvelemaan rakennetussa ympäristössä liikkuvan kulloisiakin tarpeita. Samalla säästetään energiaa.

Pukit kilpasilla

Markkinatalous on saavuttanut jo Korvatunturinkin, tai ainakin pohjoisen napapiirin. Joulukuun alkupäivinä luin aamun lehdestä, että joulupukit käyvät kovaa kilpaa lapsiasiakkaistaan Rovaniemen tukikohdissaan näköetäisyydellä toisistaan. Tuossa nimenomaisessa palvelussa asiakkaan valinnanvapaus in situ herättänee enemmän hämmennystä kuin innostusta.

Meille kuntatekniikan tekijöille tarjouskilpailut ja markkinoiden hyödyntäminen ovat tuttua puuhaa. Ehkä tässä vaiheessa vuotta voisimme hetkeksi myöntää joululle monopoliaseman ja antaa joulun rauhan laskeutua sieluumme ja mieleemme. Joulu on vain kerran vuodessa.

Kiitokset kuluneesta vuodesta. Rauhallista joulua ja menestystä tulevalle vuodelle!