YHDYSKUNTA

Harri Olli (vas.) ja Jesse Korhonen harjoittelivat ensi talven MM-maisemissa kesäisessä helteessä.
Harri Olli (vas.) ja Jesse Korhonen harjoittelivat ensi talven MM-maisemissa kesäisessä helteessä.

Valvontakamerat suojaavat kesän yli MM-lumia

Menneen talven lumet

Tulevan talven lumia säilytetään kesällä metsissä monella paikkakunnalla, joille urheilu ja liikunta tuovat matkailijoita. Lahdessa arvokasta kasaa vartioi kamera. Ruka haaveilee laskettelusta jo syyskuussa.

Teksti Ville Miettinen

Kesäisenä tiistaina hiihtokaupunki Lahti kylpee ankarassa helteessä. Voikukat ovat voimissaan mäkitornien juurella, pienestä mäestä sujahtelee alas Suomen mäkimaajoukkueen hyppääjiä muoviseen alastulorinteeseen.

Ensi helmikuussa täällä pitää kuitenkin olla lunta, kun Lahti järjestää hiihdon MM-kisat. Ja luntahan on. Sitä on jo nyt ensi talvea varten metsässä, ei kovin kaukana Lahden keskustasta.

Hakkeella peitetty kasa hohtaa auringonpaisteessa kauas heleänvihreiden koivunlehtien lomassa. Peitteen alla on 5000 kuutiota tykitettyä lunta.

Kateaine on mietitty huolella: sen kriteerinä oli jatkokäyttökelpoisuus. Kun lumikasa on käytetty, hakkeella voidaan mm. vahvistaa pururatoja ja muita ulkoilureittejä, joilla on tarpeen peittää puiden juuria tai muita epätasaisuuksia.

- Lahden kesälumi riittäisi periaatteessa hiihtostadionin alueen lumettamiseen, mutta mihin se käytetään, on toinen asia, kertoo Lahden kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas.

Kisojen onnistuminen ei ole kiinni tästä kasasta.

- Se on kisojen aikana paikkauslunta. Jos on huono talvi, sillä tehdään latupohjia, Ahokas sanoo.

Sen verran tärkeä kasa kuitenkin on, että Lahti päätti laittaa metsään lunta valvovat kamerat mahdollisen ilkivallan varalle.

Kesäinen lumikasa Salpausselän harjulla on kuitenkin kärpässarjaa joidenkin muiden menneen talven lunta säilövien kuntien rinnalla.

Sadantonnin

lumikasat

Kontiolahdella on kesäisessä metsässä lunta kahdeksankertainen määrä Lahteen verrattuna, 40.000 kuutiota kahdessa kasassa.

Kontiolahti on Suomen lippulaiva ampumahiihdossa, mutta myös kuntoilijat ovat tervetulleita 13.10. avattavalle ladulle. MM-kisojen nousuja ja laskuja aktiiviurheilijoille sisältävä osuus avataan lokakuun lopulla.

- Ladut on suunniteltu siten, että kuntoilijoiden ja aktiiviurheilijoiden tarpeet on huomioitu ja heillä on omat lenkkinsä. Useimmissa paikoissa on käytössä vain yksi lenkki, muistuttaa Joensuun Seudun Jäähdytetty Latu Oy:n toimitusjohtaja Esa Haapala.

Yhtiössä urheiluseura Kontiolahden Urheilijat on pääosakas ja Kontiolahden kunta vähemmistöosakas. Yhtiö rakensi vuonna 2004 latupohjan, jossa maan alla kulkee jäähdytysputkia 1,5 km:n matkalla.

Lumen kasaaminen oli kuukauden homma. Siihen tarvitaan hyvät eli kylmät kelit ja hyvä tykkikalusto. Kyseessä on arvokas kasa. Noin 100.000 euroa, Haapala arvioi. Jos Kontiolahti isännöisi syyskaudella ampumahiihdon maailmancupia, lumitarve kesällä olisi 60.000 kuutiometriä.

Kunta satsaa muutenkin matkailuun. Toissa vuonna se osti ampumahiihtostadionin vierestä lakkautetun varuskunnan alueen, jonne on perustettu majoitus- ja ohjelmatoimintaa vapaa-ajan matkailijoita varten.

Jäähdytetty latu on merkittävä vetovoimatekijä myös kansainvälisesti.

- Kontiolahdellakin luonnonlumelle on usein päästy vasta tammikuussa, muistuttaa kunnanjohtaja Jere Penttilä.

Jäähdytetty latu vetää huipputason ampumahiihtäjiä harjoitusleireille jo nyt, mutta se ei riitä kunnalle.

- Lumi ja jäähdytetty latu on yksi tärkeimpiä kokonaisuuksia, että saadaan alueelle matkailijoita kauempaakin. Suunnitelmia on aika isojakin mm. majoituksen osalta. Aluetta kaavoitetaan siihen suuntaan että olisi mahdollisuus hotellille ja laajalle vapaa-ajan asumiselle stadionin kupeessa, Penttilä kertoo.

Ruka ei kerro

menetelmäänsä

Rukalta Kuusamossa löytyy vielä Kontiolahden varastoa enemmän kesälunta, laskettelurinteen tarpeisiin 30 000 kuutiota ja maastohiihtäjiä varten 15.000 kuutiota.

Hiihto-olosuhteista vastaavassa Ruka Nordicissa ovat mukana Kuusamon kaupunki ja urheiluseura Kuusamon Eräveikot.

Maastohiihtäjien lumikasa peitettiin huhtikuussa purukatteella.

- Ensin muotoiltiin hyvään aumamuotoon ja sitten purua päälle ja kaivureilla levitettiin 30 sentin kerros. Kesän ajan tarkkaillaan, onko purupeitteessä aukkoja ja peitellään tarvittaessa.

Syksyllä, kun näyttää siltä että ei enää sulamista tapahdu, kuoritaan purut pois, kertoo Rukakeskus Oy:n paikallisjohtaja Matti Parviainen.

Laskettelurinteen lumikasassa voi olla kätkettynä uusi, suuri mahdollisuus. Suomessa ei nimittäin ole ennen säilötty lunta laskettelurinnettä varten. Siksi ei Parviainen edes suostu kertomaan yksityiskohtia lumen eristämisessä. Sahanpurua ei käytetä, sen verran hän paljastaa.

- Syyskuussa olisi mahdollista avata laskettelukausi, jos säilöminen onnistuu kuten on ajateltu, Parviainen sanoo mahdolliseen uuteen vetovoimatekijään viitaten.

Onnistuminen selviää syksyllä, kun kasan koostumus tarkastetaan. Rukan harvaan asutussa ympäristössä ilkivaltapelkoa ei ole, mutta uhka vaanii lumikasaa silti.

- Huoli on, etteivät porot menisi ja sotkisi kasoja. Tätä varten rakennamme poroaidan.

Vuokatin routa ei sula

Todellinen kesälumen konkari löytyy Sotkamosta. Vuokatin matkailukeskus on pistänyt lunta talteen niin kauan että maa kesäisen kasan alla on pysyvässä roudassa – tämä vähentää hävikkiä kesäkuumalla, kertoo talouspäällikkö Jukka Hartonen.

Vuokatissa voi hiihtää tunnelissa vaikka vuoden läpeensä, ja todellinen vetonaula on 10.10. klo 10 avattava ensilumenlatu.

- Urheiluopisto on profiloitunut hiihtolajeihin, lumi on ihan avainkysymys, Hartonen sanoo.

Toiminta on Vuokatti Sportin omaa ja täysin erillään kunnasta, mutta Vuokatin lokakuisen ensilumen vaikutus näkyy ja tuntuu myös Sotkamossa.

- Lokakuu olisi muuten hiljainen kuukausi. Vuokattiin tulevat käyttävät myös kunnan palveluita, ja se näkyy katukuvan vilkastumisena, sanoo Sotkamon liikuntatoimenjohtaja Helka Leimu-Pelkonen.

Laskettelu- tai lumilautarinteitä Vuokatti ei kesälumella aio varustaa – vielä. Puhetta halfipipen varhaisesta lumettamisesta on kuitenkin ollut, Hartonen vihjaa.

Eikä se Rukan salamyhkäisyys säilömistekniikassa olekaan ihme – Ruka ei nimittäin välttämättä ole kauan ainoa keskus, jossa lunta säilötään rinnettä varten kesällä. Levi suunnittelee samaa jo ensi kesäksi.

Lahden lumivaraston suojelemiseksi metsään asennettiin valvontakamera.
Lahden lumivaraston suojelemiseksi metsään asennettiin valvontakamera.