RAKENTAMINEN

Seinäjoelle rakennettiin järvi, saaria ja uimaranta

Periskooppi tähyilee järvelle Asuntomessuilla

Seinäjoen Asuntomessut heinä-elokuussa pidetään hulppeissa maisemissa Kyrkösjärven rannalla Pohjanmaalla. Itse järvi aiheutti miljoonan euron lisäkustannuksen järveä alempana sijaitsevalle asuntomessualueelle.

Teksti JA KUVAT Markku Vento

Pohjanmaalla on totuttu siihen, ettei kuvia kumarrella. Kun alueella ei pahemmin luontaisia järviä ole, sinne pitää niitä rakentaa. Ja järviin pitää tietenkin rakentaa tekosaaria.

-Ja kun ollaan Seinäjoella, järvi rakennetaan tietenkin korkeimmalle kohdalle, luonnehtii Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki.

Aikoinaan Kyrkösjärvi rakennettiin Kyrönjoen tulvien säännöstelyaltaaksi. Järven valuma-alue on 82 000 hehtaaria ja sen oma pinta-ala on 640 hehtaaria. Rantaviivaa järvellä on noin 19 kilometriä ja sitä kiertää hoidettu ulkoilureitti.

Pohjoisrannalla sijaitsee iso uimaranta, mutta nyt asuntomessualue on saanut oman hiekkarantansa: aluetta kutsutaankin Pohjanmaan Dubaiksi Arabiemiraattien hiekkasaarien rakentamisen kunniaksi.

Kun Seinäjoen Asuntomessualue Pruukinranta sijaitsee aivan Kyrösjärven läheisyydessä viitisen metriä järvenpintaa alempana, on selvää, että alueen kuntatekniikka oli erityisen kiinnostuksen kohteena.

-Olimme ehtineet tätä asiaa jo pohtia ja valmistella vuosien ajan, sillä Seinäjoella suunniteltiin asuntomessujen hakemista jo vuodeksi 2008, mutta silloin hankkeesta vetäydyttiin, kertoo teknisen toimialan johtaja Markku Kujanpää.

Kujanpää tietää, mistä puhuu, sillä hänellä on lähes neljän vuosikymmenen työkokemus Seinäjoen kaupungista.

-Kun asuntomessujen hakua valmisteltiin, tekniseltä toimelta kysyttiin, paljonko pitää maksaa ekstraa Kyrkösjärven vuoksi. Vastasin lonkalta, että puoli miljoonaa euroa. Kyllä se sitten lähelle miljoonaa kohosi, Kujanpää sanoo.

Pääasiassa lisäkustannukset tulivat patoalueiden ja tekoaltaan reunojen tiiviyden varmistamisesta, mutta myös järven ruoppaamisesta ja esimerkiksi läheisen uimarannan rakentamisesta.

-Asiaan piti suhtautua suurella vakavuudella: jos patoallas murtuisi, Seinäjoen torilla olisi hyvin nopeasti yhden metrin vesikerros.

Nyt patoreuna on päältäkin kymmenisen metriä paksu, mutta juurelta padolla on mittaa jo kymmeniä metrejä.

-Käytännössä loivensimme patopenkereen luiskaa maansiirtotöillä järvelle päin, joten patoalueen vakavuus vaan lisääntyi entisestään. Itse asuntomessujen talojen rakennusalueella ei esimerkiksi kosteudesta tai pohjavedestä ollut mitään ylimääräistä haittaa, vaan salaojitus on tarkistuskaivoineen ihan tavanomaista, Kujanpää sanoo.

Periskooppi tähyilee

järven selälle

Yksi asuntomessualueen vetonauloista sijaitsee aivan itse asuntoalueen ulkopuolella, itse asiassa jo järven päällä: puurakenteinen Periskooppi on hauska maamerkki ja tähystystorni.

Arkkitehtitoimisto OOPEAA Seinäjoelta on jo ehtinyt voittaa periskoopillaan kansainvälisen SD Review 2015 -arkkitehtuuripalkinnon ja nyt itse periskooppi on valmistunut luonnollisessa koossa asuntomessuille.

Torni on 13 metriä korkea ja neliömäisen sivun leveys on 5 metriä. Tornin sydän rakentuu clt-ytimestä. Ulompi kuori koostuu pilari-palkkirungosta, joka on kantava rakenne. Ytimen ympärille kiertävä runko jättää tilaa huipulle johtaville portaille. Torni verhoillaan lankuilla ja rimoilla ja se saa patinoitua harmaaksi.

Periskoopin rakentamisessa oli mukana Koulutuskeskus Sedun talonrakennuslinjan opiskelijat ja Periskooppi oli Taitajat 2016 -tapahtuman kilpailutyönä.

Tornin puuverhoilussa on kurkistusaukkoja, jotka rytmittävät myös tornin ulkonäköä. Periskooppi on rakennettu itse asiassa kokonaan järven päälle. Järvipenkereeltä, jossa voi liikkua jalan, kävellen, pyörällä tai vaikka lastenrattailla, pääsee esteetöntä yhdyskäytävää itse periskoopille.

Periskoopin ala-asemalta on yllättävän hyvät näkymät, jos verrataan niitä huipun näköaloihin. Huipulta näkymät ovat tietenkin laajemmat, mutta periskoopin peilinäkymissä itse maisema nousee esiin tummien reunojen korostaessa kontrastia.

Ja todellakin: maisemat ja saaret ovat samat kuin huipultakin katsottaessa. Liikuntarajoitteiset näkevät pitkälle Kyrkösjärven eteläpäähän, jossa järvi kapenee salmeksi, jota pienet saaret rytmittävät.

Ylhäältä näkyy lisäksi järven pohjoisrannalla olevalle hiekka- rannalle, mutta myös aivan asuntomessualueen kyljessä oleva toinen hiekkaranta ja lisäksi venevalkama. Periskooppi tulee olemaan varmasti yleisömenestys asuntomessuille.

Kerrostalo kasataan

puuelementeistä

Yksi Pruukinrannan mielenkiintoisimmista taloista on Mäihän kerrostalo.

Puun käyttö kerrostaloihin on ollut pitkään tuloillaan, ja nyt asuntomessuille on noussut Pohjoismaiden ensimmäinen PEFC-sertifikaatin saanut kohde. Se on osoitus ekologisesti ja taloudellisesti kestävän metsätalouden tukemisesta ja sertifioidun puuaineen käyttämisestä.

Kerrostalon 28 asuntoa on rakennettu elementteinä Stora Enso Wood Productsin tiloissa. Ja siis sisätiloissa.

Yksiöt nostetaan sellaisenaan paikoilleen, mutta kaksiot ja kolmiot kootaan kahdesta elementistä. Elementit on tehty ristiinliimatusta massiivipuusta. Niissä on kaikki paikalla: keittiö kaapistoineen ja saniteettitilat suihkuineen ja lavuaareineen. Sauna tulee erillisenä pakettina, joka kootaan paikan päällä.

Mukana Lakea Oy:n urakoimaa kerrostaloa on ollut suunnittelemassa Arkkitehdit a-live, joka on professori, arkkitehti Markku Hedmanin ja arkkitehti Sini Kotilaisen yhteinen arkkitehtitoimisto.

- Kohde toteutetaan tila- elementtitekniikalla siten, että asunnon hankkijoille tarjotaan useita erilaisia asunto- ja pohjavaihtoehtoja. Tämä edellyttää suunnittelun, markkinoinnin ja toteutuksen saumatonta yhteistyötä ja samalla myös uudenlaisia yhteistyömuotoja, toteaa professori Hedman.

Perusta on toki betonia. Tila- elementit kiinnitetään terässaarekkeisiin. CLT-elementit toimivat sitten kantavina rakenteina ja samalla antavat suuren mahdollisuuden muovata asumista omanlaiseksi.

Elementtien asennukseen menee aikaa noin viikko per kerros, ja silloin valmiina ovatkin sitten niin kaikki pinnat kuin kiinteät kalusteetkin.

Alun perin asuntomessuille piti valmistua kolme taloa, mutta määrä supistui yhteen. Lakea Oy on kuitenkin valmistanut jo kaikkiaan neljä puuelementtikerrostaloa ympäri Pohjanmaata.

Faktat

Seinäjoen

Asuntomessut

8.7.–7.8.2016 Pruukinranta

Messualue 14 hehtaaria

35 pientaloa, joista yksi paritalo

1 rivitalo

1 kerrostalo

Lisäksi uimaranta, näköalatorni, 2 tekosaarta, veneenlaskupaikka

Pääsylippujen hinnat – Aikuiset 22 eur – Lapset (7–15 v.) 11 eur – Perhelippu 44 eur – Opiskelijat, eläkeläiset, varusmiehet ja invalidit 11 eur – Ryhmälippu 16 eur/hlö

www.asuntomessut.fi/seinajoki

 -Ainahan patoalue suotaa hieman lähiympäristön, mutta normaalilla salaojituksella täällä mennään, sanoo Seinäjoen teknisen toimialan johtaja Markku Kujanpää Periskoopin edustalla.
-Ainahan patoalue suotaa hieman lähiympäristön, mutta normaalilla salaojituksella täällä mennään, sanoo Seinäjoen teknisen toimialan johtaja Markku Kujanpää Periskoopin edustalla.
Periskooppi tarjoilee kauniin järvimaiseman - kehyksissä.
Periskooppi tarjoilee kauniin järvimaiseman - kehyksissä.
Asuntomessualue sijaitsee viitisen metriä järveä matalammalla.
Asuntomessualue sijaitsee viitisen metriä järveä matalammalla.
Asuntomessualueelle rakennettiin oma hiekkaranta.
Asuntomessualueelle rakennettiin oma hiekkaranta.

Faktat

Seinäjoen

Asuntomessut

8.7.–7.8.2016 Pruukinranta

Messualue 14 hehtaaria

35 pientaloa, joista yksi paritalo

1 rivitalo

1 kerrostalo

Lisäksi uimaranta, näköalatorni, 2 tekosaarta, veneenlaskupaikka

Pääsylippujen hinnat – Aikuiset 22 eur – Lapset (7–15 v.) 11 eur – Perhelippu 44 eur – Opiskelijat, eläkeläiset, varusmiehet ja invalidit 11 eur – Ryhmälippu 16 eur/hlö

www.asuntomessut.fi/seinajoki