Uimahalli-kylpyläpäivillä alan ammattilaiset kohtasivat ja päivittävät osaamistaan. Kuva: Jukka Maja
Uimahalli-kylpyläpäivillä alan ammattilaiset kohtasivat ja päivittävät osaamistaan. Kuva: Jukka Maja

Kevät keikkuen tulevi

Lunta on viimein saatu ja hiihtämäänkin on päästy. Lumisateesta, pakkasesta, lumen sulamisesta ynnä muusta johtuen kansalaisia on varoiteltu erittäin vaarallisista tai hankalista ajokelistä. Välillä tuntuu siltä, että autoilijoita, jalankulkijoita ja yleensäkin kaikkia pitää varoitella milloin mistäkin aivan kuin ei enää osattaisi arvioida itse olosuhteita ja niissä toimimista. Onneksi on kevät ja kesä tulossa ja liukkaus poistuu hetkeksi.

Uimashortsit vai ei

Uimashortseista ja uimahallikäyttäytymisestä yleensäkin on keskusteltu viime aikoina todella paljon. Asia on herättänyt paljon tunteita ja erilaisia mielipiteitä on saanut lukea eri lehdistä ja niitä on kuultu myös radiosta. Paljon on keskusteltu myös maahanmuuttajien käyttäytymisestä uimahalleissa ja keskustelu on saanut välillä melko suuret ja jopa epäasialliset mittasuhteet. Asiasta keskusteltiin myös Uimahalli- kylpyläpäivillä helmikuun alussa.

Tämä saattaa vaikuttaa jo jankuttamiselta, mutta korostan, että Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto on tehnyt hyvän oppaan Tule uimahalliin, jota voi tulostaa SUH:n kotisivuilta useilla eri kielillä. Sitä kannattaa levittää ja jakaa kävijöille. Tuota opasta mahdollisesti hieman päivitetään ja UKTY on mukana tässä työssä. Tarkoituksena on saada hieman selvennystä muun muassa uimapuku- ja uimahousukäytäntöön.

Olen uimahallikäynneilläni seurannut henkilökunnan ja uimareiden käytöstä ja todennut siinä huomattavia eroja. Eräs yhteinen piirre on se, että ei kehdata puuttua asioihin ja sitten kun puututaan, on sävy ankaran käskevä. Mielestäni kuitenkin asiat voitaisiin hoitaa ja saada uimahallikävijät oppimaan parhaiten ystävällisellä neuvovalla asenteella ja kertomalla säännöllisesti esimerkiksi mitkä ovat oikeat syyt siihen, että uimapukua ei saa käyttää saunassa.

Usein uimarit ottavat uimahousut pois jalasta kun tulevat saunaan, mutta ottavat ne mukaan ja laittavat ne takapuolensa alle lauteelle. Haastateltuani heitä he kertovat, että ovellahan on kyltti jossa näytetään, että ne tulee ottaa pois jalasta. Mutta kukaan ole heille kertonut, että niitä ei saa viedä saunaan eikä myöskään syytä siihen.

Mielestäni uimahalleissa voisi tosiaan pitää vaikka kerran viikossa tietoiskuja sekä naisten, että miesten puolella tai järjestää tapahtumia joissa asioista kerrotaan oikealla tavalla jo etukäteen. Kyllä asioita ja käytäntöjä voidaan muuttaa, mutta pienin askelin. Uimahallithan ovat tehty uimareita varten. Eiköhän yritetä yhdessä positiivisella asenteella.

Valtakunnalliset Uimahalli- kylpyläpäivät 2016

Valtakunnalliset Uimahalli- kylpyläpäivät pidettiin 2.−4.2.2016 ja paikkana oli taas vanha tuttu Viking Mariella. Osanottajia oli taas ennätysmäärä eli 230 ja ilahduttavaa oli, että joukossa oli aivan uusia kasvoja. Päivät avasi Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja Tapio Korjus.

Yhdistyksen vuosikokous

Uimahalli- ja kylpyläteknisen yhdistyksen vuosikokous pidetään 18.3.2016 kello 18:00 alkaen kylpylä Flamingo Spassa Vantaalla. Jäsenet toivotetaan tervetulleeksi vuosikokoukseen.

Muistattehan, että yhdistyksen jäsenetulehtitilaukseen sisältyy myös Kuntatekniikka-lehden digiversion ja lehtiarkiston lukuoikeus. Digilehti on luettavissa tietokoneen näytöltä, tabletilta ja kännykästä. Lukijaksi voi rekisteröityä paperilehden osoitekentästä löytyvän viisinumeroisen asiakasnumeron avulla verkkosivulla kuntatekniikka.fi klikkaamalla lehden kantta.

Hyvää alkavaa kevättä kaikille!

Jukka Maja

puheenjohtaja

Kadun tehokkaampaa pesua. 7.2.2016 rikkoutui Helsingissä Aleksis Kiven kadun ja Kinaporinkadun alueella 1954 asennettu halkaisijaltaan 600 mm valurautaputki. Kuva: Sami Sillsten

Kehitystyö esiin, tukea stipendirahastosta

Kun luet tätä artikkelia, on vuosi 2016 jo hyvässä vauhdissa ja Kuntien Putkimestarien toiminta käynnistynyt perinteisesti eli maaliskuun koulutusristeily on jo onnistuneesti takana. Terveisiä risteilyltä kerrotaan seuraavan lehden artikkelissamme.

Risteilyn alustuksista ja keskusteluista laadimme ohjelmarunkoa vuoden päätapahtumaamme eli syksyn koulutus- ja neuvottelupäiville. Syksyn ohjelma valmistuu toukokuussa eli jos tässä kevätkuukausina mieleenne tulee aiheita, joita olisi syytä tai tarvetta käsitellä, lähettäkää toiveistanne sähköpostia minulle tai sihteerillemme.

Syksyn koulutus- ja neuvottelupäivät ovat siis 28.−30.9.2016 Imatran Holiday Club Saimaalla. Panostamme jälleen voimakkaasti alustusten ja keskusteluiden laatuun ja niiden räätälöintiin teidän tarpeisiinne. Keskustelemme ja etsimme ratkaisuja ajankohtaisiin ongelmiin sekä työstämme yhdessä meille kaikille töissämme hyödyttäviä ohjeita ja tiivistelmiä sekä vahvistamme vesihuollon ammattilaistemme verkostoa.

Holiday Club Saimaan tilat mahdollistavat monimuotoista toimintaa eli vaikka ohjelma tulee sisällöltään olemaan perinteinen, voimme kokeilla erilaisia toimintatapoja vielä parempiin lopputuloksiin pääsemiseksi. Syksyn päivistä on siis taas tulossa erittäin mielenkiintoiset, joten varatkaa jo nyt aika kalentereistanne ja olkaa ajoissa ilmoittautumassa!

Hyviä toimintatapoja tai järjestelmiä?

Onko teillä kehitetty toimintatapoja, uusia toimintajärjestelmiä tai muuta, joista olette ylpeitä ja joita olisi syytä käyttää muuallakin? Onko teillä ideoita, joita haluaisitte esitellä ja saada siitä palautetta jatkokehitystä varten?

Kuntatekniikka-lehti on mainio foorumi esitellä kehitystyön tuloksia ja saada sitä kautta palautetta ja tukea kehitystoiminnallenne. Toimittakaa artikkeleitanne tarjolle minun kauttani. Kuntatekniikan toimitus julkaisee niitä harkintansa mukaan.

Yhdistyksen stipendirahasto

Yhdistyksellä on stipendirahasto jolla haluamme tukea jäsenistömme osaamista. Jos löydätte esimerkiksi mielenkiintoiset messut tai muun tapahtuman tai tarvitsette tukea henkilökohtaiselle kehitystyöllenne, anokaa stipendiä. Yhdistys odottaa stipendistä palautteena artikkelin Kuntatekniikka-lehteen sekä matkan tai työn esittelyn yhdistyksen koulutusristeilyllä tai koulutus- ja neuvottelupäivillä.

Yhteisellä asialla, vesihuollon puolesta,

Sami Sillstén

puheenjohtaja

Klikkaa kuvaa niin näet tarkemmat tiedot ja suuremmat kuvat

Kuntien Putkimestarit ry (KPM) on perustettu 1975 suomalaisten vesihuoltolaitosten vesi- ja viemäriverkostojen suunnittelu-, rakentamis-, rakennuttamis-, ylläpito- ja hankintatoiminnoista vastaavien henkilöiden yhteistoiminnan ja ammattitaidon kehittämiseksi. Varsinaisia jäseniä on runsaat 300 ja kannattajajäseniä eli yritysjäseniä 83.

KUNTIENPUTKIMESTARIT.FI

KUNTIEN PUTKIMESTARIT

Puheenjohtaja

Sami Sillstén,

puheenjohtaja.kpm@gmail.com

puh. 050 466 9114

Sihteeri

Markku Ala-Kihniä

sihteeri.kpm@gmail.com

puh. 050 466 9120

KUNTIEN PUTKIMESTARIT

Kuntien Putkimestarit ry (KPM) on perustettu 1975 suomalaisten vesihuoltolaitosten vesi- ja viemäriverkostojen suunnittelu-, rakentamis-, rakennuttamis-, ylläpito- ja hankintatoiminnoista vastaavien henkilöiden yhteistoiminnan ja ammattitaidon kehittämiseksi. Varsinaisia jäseniä on runsaat 300 ja kannattajajäseniä eli yritysjäseniä 83.

KUNTIENPUTKIMESTARIT.FI

KUNTIEN PUTKIMESTARIT

Puheenjohtaja

Sami Sillstén,

puheenjohtaja.kpm@gmail.com

puh. 050 466 9114

Sihteeri

Markku Ala-Kihniä

sihteeri.kpm@gmail.com

puh. 050 466 9120

KUNTIEN PUTKIMESTARIT