SUOMEN KUNTATEKNIIKAN YHDISTYS
IFME parantaa näkyvyyttään jäsenille
Kuntatekniikan kansainvälisen liiton (IFME) hallituksen kokous pidettiin joulukuussa Nyborgissa Tanskassa. Kaupungissa järjestettiin samaan aikaan tienpidon suurin vuosittainen konferenssi – Vejforum, jossa oli noin 900 osallistujaa, laaja-alainen näyttely ja seitsemän rinnakkaissessiota esitelmiä. Suomen tiealaa oli loistokkaasti edustamassa Tieyhdistyksen toimitusjohtajana parikymmentä vuotta viime syyskuuhun saakka toiminut Jaakko Rahja.
IFME-yhteistyö on tärkeää SKTY:lle, sillä sitä kautta saamme muun muassa laajat kansainväliset verkostot ja uusia oppeja yhdistystyöhön sekä mahdollisuuksia esimerkiksi muiden maiden MOOC-verkkokursseihin.
Tällä kertaa hallituksessa keskityttiin strategian toteutuksen analysointiin ja tarkasteltiin sitä, miten IFME:n toimenpiteet soveltuvat kunkin jäsenmaan yhdistyksen toiminnan kehittämiseen. IFME:n toimenpiteet ovat aiemmin olleen melko näkymättömiä, mutta nyt sovimme uusien nettisivujen tekemisestä, jäsenmaiden nettisivujen linkityksistä ja kaksi kertaa vuodessa ilmestyvästä IFME-uutiskirjeestä, jonka SKTY tulee jakamaan omille jäsenilleen omassa uutiskirjeessämme. Myös sosiaalisen median mahdollisuuksien koekäyttämisestä sovittiin. Lisäksi IFME ja FIDIC (vapaasti suomennettuna kansainvälinen insinöörikonsulttien liitto) ovat tekemässä yhteistyösopimusta.
IFME:ssä on nykyisellään viisi eri vastuualueen pienryhmää, joilla pyritään saamaan nopeita ja konkreettisia toimenpiteitä jäsenistölle. Merkittäviä vastuualueita ovat omaisuuden hallinta sekä kuntatekniikan johtaminen, joissa SKTY on vahvasti mukana. Yhtenä omista vetovastuistani on ollut Talvihoidon parhaat käytännöt opuksen tekeminen, mutta edelleen Tanskan ja Ruotsin käytännöt valitettavasti uupuvat.
Omaisuuden hallinta on tällä hetkellä erittäin kuuma peruna monessa jäsenmaassa. SKTY:kin alkoi tämän vuoden alusta kehittää kansainväliseen toimintamalliin perustuvaa mallia Suomen kuntatekniikkaan.
Yksi merkittävä päänavaus IFME:ssä on kansainvälisen kuntatekniikan johtamisen mentorointiohjelma. Asia nähtiin hyvänä ja sitä lähdetään määrittelemään tarkemmin vuonna 2016.
Samassa asiayhteydessä SKTY esitteli oman projektinsa kuntatekniikan pätevyyksistä, mikä sai erittäin kiinnostuneen vastaanoton. Itse asiassa pätevyyksiä vastaava menettely on olemassa muun muassa Skotlannissa, josta saamme hyvää lisätietoa oman mallimme rakentamiseen.
Koegen kaupungissa suurinvestoinnit
IFME:n hallitus teki myös teknisen vierailun 60 000 asukkaan Koegen kaupunkiin, joka sijaitsee noin 40 kilometriä Kööpenhaminasta. Koegessa isäntänämme toimi aiemmin IFME:n hallituksessa ollut kaupungin tekninen johtaja Torben Nohr. Koegessa on käynnissä samaan aikaan kymmenen suurta kaupunkikehityshanketta: yliopistollisen sairaalan rakentaminen, moottoritien laajennus, uusi junarata, logistiikkakeskus, tavarasataman siirto Kööpenhaminasta, uusi yliopistokampus ja uusi urheilustadion sekä kolme uutta aluerakentamisaluetta. Investointien kustannusarvio on vaivaiset kolme miljardia euroa ja pääosa kohteista valmistuu vuoteen 2018 mennessä.
Lisäksi kaupungissa on hiilidioksidipäästöille asetettu tiukka tavoite (20 prosentin vähennys vuoteen 2020 mennessä) ja kaupungissa kehitetäänkin muun muassa uutta kaukolämpöjärjestelmää, johon myös kaupungin teollisuuden hukkalämpö on tarkoitus ohjata. Koegella on hyvät nettisivut, missä voi tutustua tarkemmin kaupunkiin ja kehittämishankkeisiin (www.koege.dk).
Ville Alatyppö
Vuosi vaihtui ja pakkaset saapuivat Suomeen. Kuntatekniikan kannalta haastavin ajanjakso on tätä kirjoitettaessa käsillä talvikunnossapidon osalta.
Kuntatekniikan vuosi 2016 tulee muodostumaan mielenkiintoiseksi. Yhdistyksellä on useita kehittämisprojekteja, joista pätevyyden todentaminen kuntatekniikan toimialalla on taloudelliselta panostukseltaan merkityksellinen.
Katu 2017 -kirjan julkaisutyön koordinaattoriksi on valittu SKTY:n toimihenkilö Jyrki Paavilainen, joka kokoaa julkaisun työryhmän lähiaikoina. Toimistolla toivomme hänelle paljon tukea osaavalta jäsenistöltämme.
Hankkeet tietenkin vaativat taloudellista panostusta, ja sitä varten lähetimme heti vuoden alussa jäsenmaksulaskut. Ensimmäistä kertaa lähetimme ne sähköisesti uuden jäsenrekisterimme kautta kaikille, joilla on sähköpostiosoite päivitettynä. Muille jäsenmaksu lähetettiin perinteisen postin välityksellä, joillekin jopa kahteen kertaan, valitettavasti. Toivottavasti kukaan ei pahastunut. Kaikkien jäsenten kannattaakin huolehtia siitä, että oma sähköpostiosoite on toimistolla tiedossa, niin pääsee jatkossa itse päivittämään tiedot oikeiksi.
Ohjelma Maarianhaminan Kuntatekniikan päiville 9.-11.6.2016 on hahmottumassa. Teemme tapahtumaan uudenlaisen matkojen varauspalvelun yhdessä Matkapojat Oy:n kanssa. Heidän sivuilleen avautuvat Kuntatekniikan päivien sivut, joista kukin voi varata itselle sopivat matkustustavat päiville. Seminaariin ilmoittautuminen tapahtuu kuntatekniikka.fi-sivuston kautta kuten aiemminkin.
Pääkaupunkiseudun katutyöt koulutuksen palautteen perusteella koulutus on tarpeellista koko Suomessa ja mielellämme tulemme kertomaan jäsenillemme asiasta. Ota siis yhteyttä toimistolle.
Auvoisia hiihtokelejä toivottaen,
Petri Koivula