Mustikkamaalle rakennettava varasto tehdään mahdollisimman pitkälle uudelleenkäytettävistä materiaaleista. (Havainnekuva Saarela, J., Saarela, M., Järvelä, H. & Lehto, A. Aalto-yliopisto, Arkkitehtuurin laitos)

Helsinki kokeilee parhaillaan, kuinka varastorakennuksen rakentaminen onnistuu lähtökohtaisesti kierrätettyjä materiaaleja käyttämällä, Stara kertoo tiedotteessaan. Mustikkamaalle rakennettavan, noin 470-neliöisen varaston toteuttaa Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara kaupunkiympäristön toimialan tilauksesta.

Mustikkamaan varastohankkeen taustalla on Helsingin kiertotalouden klusteriohjelman ja Aalto-yliopiston järjestämä suunnittelukilpailu opiskelijoille. Rakennuksen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa Aalto-yliopisto.

Stara aloitti varaston perustusten tekemisen lokakuussa. Urakkaan kuuluvat myös polttoainevarasto ja jätekatos. Kun rakennusmateriaalit kiertävät, luonto kiittää.

– Tavoitteena on löytää uudelleenkäytettäviä rakennusmateriaaleja, jotka ovat mahdollisimman lähellä uudenveroista tavaraa. Materiaalien hankinnassa on huomioitava tuotteiden saatavuus, niiden laadun varmistaminen sekä se, millaisia kustannuksia mahdollisista toimitusviiveistä voi seurata, Staran projektipäällikkö Sami Jokinen sanoo.

Laadukkaita uudelleenkäytettäviä materiaaleja etsitään ympäri Suomea

Mustikkamaan varaston eteen on tehty paljon töitä jo ennen varsinaisen työmaan perustamista. Tässä tärkeänä apuna on ollut Spolia Design Oy:n kiertotalouskonsultti, joka kartoittaa käytettyjen rakennusmateriaalien valikoimaa eri puolilta Suomea. Ensimmäiset varastorakennukseen käytettävät materiaalit varastoitiin jo viime keväänä.

– Varastorakennuksen julkisivupellit on peräisin Espoon Tapiolasta ja julkisivupaneelit Kirkkonummelta, runkorakenteet tulevat Tampereelta, ja rakennuksen ikkunat on saatu Helsingin Postitalosta, Sami Jokinen sanoo.

Staran ammattilaisten työhön projektissa kuuluu paitsi rakentaminen, myös materiaalien laaduntarkkailu. Esimerkiksi liimapuiden kunto täytyy testata. Siten varmistetaan, ettei materiaalin laadussa tai lujuudessa ole poikkeamia.

Rakennuksen märkätilojen väliseiniin on suunniteltu käytettäväksi Malmin lentoasemalta saatuja julkisivutiiliä. Ennen käyttöä kiertotalouskonsultti selvittää, ettei tiiliin ole imeytynyt haitta-aineita.

Helsingin hanke on pioneerityötä myös Suomen mittakaavassa

– Suomessa ei ole aiemmin toteutettu rakennusprojektia, jossa mahdollisimman suuri osuus rakennusmateriaaleista pyritään saamaan kierrätettynä. Projekti vaatii jatkuvaa vuoropuhelua. Suunnittelijat antavat lähtötiedot ja muokkaavat suunnitelmia sen mukaan, mitä materiaaleja on saatavilla, Sami Jokinen kertoo.

– Mustikkamaan kiertotaloushankkeessa pääsemme Helsingin kaupunkina ensi kertaa rakentamaan kohdetta, jossa hyödynnetään laaja-alaisesti uudelleenkäytettäviä tuotteita. Tämän tyyliseen hankkeeseen liittyy vahvasti uudenlaisia toimintatapoja, oppimista sekä tutkimista. Stara on oivallinen urakoitsija tämän tyylisen hankkeen toteutukseen, kaupunkiympäristön toimialan projektinjohtaja Jean Toljander sanoo.

Staran rakennustekniikan yksikönjohtaja Kari Haapaniemi toteaa, että Staran valinta hankkeen toteuttajaksi mahdollisti hankkeen nopean käynnistämisen. Helsingin kaupunkiympäristön toimiala vastaa Mustikkamaan varaston suunnittelusta, rakentamisesta ja valvonnasta. Staran roolina on olla suunnitelmien toteuttaja ja mahdollistaja: Stara huolehtii varsinaisisista rakennustöistä sekä LVIS-töistä.

–  Rakentamisessa on erittäin hyviä mahdollisuuksia kiertotalouden edistämiseen. Materiaalien uudelleenkäytöllä pystymme vähentämään uusien materiaalien käyttöä ja pienentämään rakentamisen ympäristövaikutuksia. Mustikkamaan varasto on tärkeä kiertotalouden pilottihanke. Sen avulla saamme erittäin hyvää tietoa, miten jatkossa voimme Helsingissä toteuttaa kiertotaloutta edistävää rakentamista, Kari Haapaniemi sanoo.

Mustikkamaan varasto valmistuu toukokuun loppupuolella. Hankkeen päätyttyä lasketaan, millainen vaikutus tehdyillä kiertotalousratkaisuilla on ollut hankkeen hiilijalanjälkeen.

Varasto on osa Helsingin kaupungin kiertotalouden klusteriohjelmaa. Aalto-yliopiston opiskelijoiden Johanna ja Markus Saarelan ehdotus voitti hankkeesta järjestetyn suunnittelukilpailun, joka toimi suunnittelu- ja tutkimushankkeen pohjana. Aalto-yliopiston opiskelijat ovat olleet mukana myös hankkeen jatkosuunnittelussa työryhmällä, johon Saareloiden lisäksi kuuluvat Antti Lehto ja Havu Järvelä.

Valmista varastoa käytetään ulkoilualueiden ylläpidossa tarvittavien laitteiden ja materiaalien huolto- ja varastotilana.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *