Kurikka ottaa harppauksen biotaloudessa - maatilojen biokaasulla voidaan korvata vuodessa 4 miljoonaa litraa dieseliä
Useat Kurikan maatilat, kuten kuvassa oleva Viinamäen farmi, ovat jo investoineet biokaasun tuotantoon. (Kuva: Islandlake Films)
Kurikkaan on syntymässä Suomen ensimmäinen alueellinen biokaasun tuotannon kokonaisratkaisu. Toteutuessaan hanke toisi maatiloille merkittäviä mahdollisuuksia lisätä uusiutuvan energian tuotantoa.
Suunnitteilla oleva järjestelmä koostuisi useista biokaasulaitoksista, biokaasun siirtoon tarkoitetusta keräilyverkosta, biokaasun käsittelystä ja nesteytyksestä sekä jakeluasemasta. Keräilyverkosta biokaasua ohjataan jalostukseen, nesteytykseen ja jakeluasemien kautta liikenteen käyttöön.
Tavoitteena on, että tuotettavan nesteytetyn biokaasun avulla on mahdollista korvata fossiilisia polttoaineita määrä, joka vastaa vuodessa 4 miljoonaa diesellitraa. Biokaasuhankkeessa ovat mukana Kurikan kaupungin omistama Kurikan Kaukolämpö Oy, hanketta varten perustettava tytäryhtiö sekä biokaasuun panostava, uusiutuvan energian ratkaisuja toteuttava kasvuyritys One1 Oy.
Kurikka on Suomen vahvimpia maatalouskaupunkeja. Useat maatilat ovat jo investoineet biokaasun tuotantoon, mutta investointeja ovat hidastaneet kaasunjalostuksen korkeat kustannukset.
– Kurikan ekosysteemi on nesteytettyä biometaania tuottava uniikki, skaalautuva ja aidosti avoin kokonaisuus, joka rakennetaan nimenomaan maatalouden biokaasutuotannon tarpeita ajatellen. Keskitetty nesteytysasema parantaa maatilojen mahdollisuuksia tehdä biokaasuinvestointeja, koska se tuo vakaan vaihtoehdon biokaasun jakelua varten, kertoo Kurikan Kaukolämpö Oy:n toimitusjohtaja Petri Viinikainen.
Kurikan kaupunginhallitus puolsi kokouksessaan 22. elokuuta Kurikan Kaukolämpö Oy:n investointisuunnitelmaa ja tytäryhtiön perustamista sekä antoi puoltavan lausunnon energiatukea koskevaan rahoitushakemukseen. Hankkeelle haetaan tukea työ- ja elinkeinoministeriön tukea Suuret demonstraatiohankkeet -haussa. Jos ministeriön tukipäätös on myönteinen, järjestelmä rakennetaan vuonna 2023.
– Ratkaisu tukee alueen maatalousyrittäjien elinvoimaa, Kurikan kaupungin strategiaa ja energiaomavaraisuutta sekä vahvistaa kestävää kehitystä upeasti merkittävässä maatalouskaupungissa, sanoo Kurikan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olavi Kandolin, kesk., hallituksen päätöksestä.
Biokaasuratkaisun aluetaloudelliseksi vaikutukseksi arvioidaan noin 8 miljoonaa euroa vuodessa.