Kylän piha-alueet jakautuvat toiminnalliseen kaupunkipihaan ja rauhallisempaan aistipihaan. Kaupunkipihassa voi pelailla tai harrastaa kaupunkiviljelyä. Aistipihan puolella on varjoisa pergolakäytävä, kasvihuone, nuotiopaikka, niittyalue ja koristepuutarha. (Kuva: Arkkitehtitoimito Arkitupa Oy)

Jyväskylän Kauramäkeen nousee luontolähtöisen toiminnan kylä ikääntyneille. Kylän asunnoista kuusikymmentä on suunnattu asukkaille, joilla ulkopuolisen avun tarve on ympärivuorokautinen.

Lisäksi kylään rakennetaan 30 asuntoa yhteisölliseen asumiseen. Nämä asunnot sopivat ihmisille, jolla palvelutarve on jatkuvaa, mutta avuntarve ei ole säännöllistä yöaikaan.

Alueelle avautuu noin 80 työpaikkaa sosiaali- ja terveysalan ammattilaiselle. Kauramäkeen etsitään fysio- ja toimintaterapeutteja, hoiva-avustajia, lähi- ja sairaanhoitajia sekä sosiaalialan ohjaajia. Haku käynnistyy keväällä 2023 ja toiminta startataan alkusyksystä. Henkilöstö pääsee mukaan toiminnan suunnitteluun

– Henkilöstön sitoutumisen ja työhyvinvoinnin kannalta on oleellista, että käytännön työn
suunnittelijoina ovat itse sen tekijät, toteaa palveluesimies Anne Laurén Jyväskylän kaupungin tiedotteessa.

Kylän toimintaa ohjaa Green Care -hoivafilosofia. Se nojaa luonnon elvyttävyyteen, toiminnallisuuteen ja yhteisöllisyyteen.

Kauramäen kylän rakentaminen on aloitettu keväällä. Rahoittajana on ARA ja rakennuttajana toimii Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy. Rakenteet toteutetaan pääosin puurakenteisina ja katolle sijoitetaan aurinkovoimala. Rakennukset ovat yksitasoisia.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *