Rakentaminen ja luonto lomittuvat yhteen monin paikoin Espoossa. Kuvassa Espoonlahden ranta-aluetta Soukassa. (Kuva: Espoon kaupunki/Tanja Hämäläinen)

Espoo laatii vuoden 2023 loppuun mennessä tiekartan luonnon monimuotoisuuden vaalimiseksi. Sen tavoitteet on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2035 mennessä​.

Espoo kasvaa vauhdilla. Tiekartta on katsottu tarpeelliseksi, jotta kaupungin kehitystavoitteet on mahdollista sovittaa yhteen luonnon monimuotoisuuden lisäämisen kanssa.

– Jotta voimme turvata luontomme arvokkaita ominaispiirteitä ja monimuotoisuutta, tarvitsemme muun muassa luonnonsuojelubiologian sekä maankäytön ja viheralueiden suunnittelun ja hoidon asiantuntemusta. Tämä edellyttää meiltä yhteistyötä yli kaupungin organisaatiorajojen. Luonnon monimuotoisuuden edistäminen tuleekin sisällyttää laajasti kaupungin toimintaan, kertoo kaupunkiympäristön toimialajohtaja Olli Isotalo Espoon kaupungin tiedotteessa..

Ensisijaisesti Espoossa pyritään välttämään luonnolle aiheutuvia haittoja. Mahdolliset haitat voidaan kompensoida esimerkiksi perustamalla uusia luonnonsuojelualueita tai ennallistamalla elinympäristöjä.

Tiekartan laadintaan liittyen Espoo päivittää nykyiset käytäntönsä luonnon monimuotoisuuden vaalimisessa, selvittää muiden Euroopan kasvavien kaupunkien käytännöt, kehittää suunnittelun työkaluja kuten viherkerrointa, selvittää mahdollisuudet Espoon luontoalueiden ennallistamiseen ja osallistuu alan tutkimushankkeisiin.

– Olemme uusilla vesillä, sillä vastaavia kuntatason tarkasteluja ei ole tehty Suomessa aiemmin. Työssä voimme hyödyntää jo hankittuja tietoja ekologisten verkostojen toiminnasta ja kokemuksia maankäytön suunnittelusta. Kehitämme käytäntöjämme tukemaan luontotavoitteitamme, ympäristöjohtaja Tarja Söderman Espoon ympäristönsuojelusta sanoo.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *