Keskisuomalainen Toivakan kunta on laittanut omistamiaan Suur-Savon Sähkö Oy:n osakkeita myyntiin Huutokaupat.com-sivustolle.

Sähkökauppoihin liittyvä salamyhkäisyys on tällä kertaa poissa, ja kuka tahansa voi jättää tarjouksen kaupan olevasta kymmenestä osakkeesta. Se tosin hieman rajoittaa, kun osakenipun kohdalla lähtöhinta on 80 000 euroa.

-Kun myyntiä valmisteltiin, niin mietittiin eri tapoja kaupata osakkeita. Me päädyttiin avoimeen huutokauppaan. Nyt osakkeista saapi tarjota jokainen, jolla on rahaa ja haluaa niitä rahoja sijoittaa, toteaa kunnanhallituksen puheenjohtaja Heidi Hakkarainen (kesk.).

Kaikkia omistamiaan sähköosakkeita kunta ei ole myymässä. Kunta omistaa kaikkiaan 500 Suur-Savon Sähkö Oy osaketta, joista kunnanvaltuusto on päättänyt myydä 150. Minimihinnaksi on asetettu vähintään 8000 euroa osakkeelta. Huutokaupan onnistuminen ratkaisee, miten loppujen myytävänä olevien 140 osakkeen kanssa toimitaan.

-Katsotaan miten tässä käy ja löytyykö ostajia. Laitetaan lisää osakkeita sitten myyntiin, kun nämä on huudettu. Minusta tässä maailman tilanteessa energiayhtiön osakkeet ovat vieläkin arvokkaampia kuin tuon 8000 euroa. En ole itse ollut henkilökohtaisesti innokas myymään sähköyhtiön osakkeita, mutta kun alijäämät pitää saada katettua, niin tämä on pakkorako, toteaa Hakkarainen.

Takaus kävi kalliiksi

Pakkorako johtuu noin kolmen miljoonan euron takausvastuista, jotka lankesivat kunnan maksettavaksi, kun Keski-Suomen Verkkoholding Oy karahti kiville.

-Jos valtio olisi hoitanut hommansa ja tehnyt sen, mitä alkujaan lupaili, niin eihän meillä mitään hätää olisi. Kun alijäämät pitää kattaa, niin koko ajan pitää vain miettiä, että mistä säästetään ja mistä säästetään. Olisi mukava myös välillä kehittää kuntaa ja senpä takia sähköosakkeita on myytävä, Hakkarainen huokaa.

Huutokauppa sähköosakkeista päättyy nettisivustolla torstaina 21.4. klo 19. Vaikka pyydetyn hinnan maksajia löytyisi, niin aivan varma ei osakekauppojen syntyminen vielä siinä vaiheessa. Suur-Savon Sähkö Oy:n vanhoilla omistajilla on kaupan oleviin osakkeisiin lunastusoikeus.

Toivakka ei ole ainoa kuntaomistaja, joka suunnittelee Suur-Savon Sähkö Oy:n osakkaiden myyntiä. Pertunmaalla on päätetty myydä 700 kunnan omistamaa osaketta. Pertunmaalla tavoitellaan 7000 euron hintaa osakkeelta.

Viime syksynä Maaseudun Tulevaisuudessa kerrottiin, että sähköyhtiössä osakkaana oleva sijoitusyhtiö Capman on valmis tarjoamaan myyntiin tulevista osakkeista 7000 euroa/osake. Tilanne Suur-Savon omistusjärjestelyjen suhteen on seisonut, kun 14 prosentin siivun yhtiöstä omistava Mikkelin kaupunki on miettinyt, mitä sähköomistuksellaan tekee.

Toivakan osakkeet Huutokaupat-com sivustolla

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *