Hankerahalla on muun muassa houkuteltu kuntalaisia joukkoliikenteen käyttäjiksi.

Ympäristöministeriöltä on tulossa kevään aikana uusi avustushaku kuntien ilmasto- ja kiertotaloushankkeille. Asiasta kerrotaan ympäristöministeriön tiedotteessa.

Ministeriön edellinen kuntien ilmastoratkaisut -ohjelma tavoitti laajan joukon kuntia ja muita ilmastotyön kohderyhmiä.

Tiedotteessa mainitaan, että useat pienet kunnat ovat lähteneet mukaan ilmastotyöhön alueellisten hankkeiden myötä.

– Hankkeita on toteutettu pian jokaisessa maakunnassa. Ohjelma on mahdollistanut ilmastotoimiin ryhtymisen kunnissa ja alueilla, joiden omat resurssit eivät ole siihen riittäneet, tiedotteessa mainitaan.

Hankkeet ovat vahvistaneet muun muassa nuorten kuntalaisten ja kotitalouksien kestäviä elämäntapoja ja osallisuutta. Myös kuntien ja valtion välinen kumppanuus on lisääntynyt.

Hankkeita on saatu käyntiin myös muualla kuin edelläkävijäkunnissa.

Tiedotteen mukaan ilmastotyö on viime vuosina laajentunut ilahduttavasti myös pohjoiseen suuntaan, vaikka painopiste on yhä Etelä-Suomessa.

Kunnat ovat palautteessaan kertoneet hankkeiden tulosten olevan helposti skaalattavia mutta toiminnan vakiintumista vaikeuttaa ilmastotyöntekijöiden puute.

Houkuttelua joukkoliikenteeseen ja kestäviin elämäntapoihin

Kotkan ja Haminan joukkoliikenne hankkeessa pyrittiin vähentämään liikenteen päästöjä joukkoliikenteen avulla. Kotkan seudun joukkoliikenteen houkuttelevuutta ja saatavuutta parannettiin sekä selvitettiin joukkoliikenteen päästövähennystoimia paikallisliikenteen kilpailutusta varten.

Kotka on suunnitellut siirtyvänsä täysin sähköiseen joukkoliikenteeseen vuoteen 2023 mennessä.

1,5 asteen kunta -hankkeeseen kuului kotitalouksien kolmen kuukauden elämäntapakokeilu. Hanke toteutettiin yhteistyössä Päijät-Hämeen liiton sekä Hartolan, Heinolan, Hollolan, Lahden, Orimattilan ja Padasjoen kuntien kanssa. Kuntien johtoryhmät ja valtuustot haastettiin lisäksi julkiseen elämäntapatestiin ja hankkeen aikana kerättiin tietoa siitä, miten kunnat mahdollistavat kestävän elämäntavan.

Keski-Suomen liiton ilmastojohtamisen hankkeessa tehtiin opas kuntien ilmastoviestintään. Hanke tavoitti yhteensä 140 kuntien viranhaltijaa ja luottamushenkilöä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *