Pentti Murole 1934-2021.

Murheellinen silti elämä kiertokulussa väistämätönkin uutinen tavoitti myös kuntatekniikan. Haikeus ja kiitollisuus ovat ensimmäiset sanat, jotka tulevat mieleen kuullessamme rakkaan Pentti Murolen siirtymisestä uudeksi tähdeksi elämäämme ohjaavalle taivaalle.

Joulukuun 9. päivä julkaistu Penan kirjoitus 60 vuotta kestäneen uran pelastustoimista ja ”mogista” jää meidän viimeiseksi kosketukseksi Penaan. Hän kuoli 12. joulukuuta. Penan blogi löytyy vielä toistaiseksi täältä.

Pentti toteutti elämää kuten oikeasti pitääkin. Jokaisella meistä on oma elämä, silti sen arvon ja merkityksen näkee vasta, kun voi todeta, mitä elämän jälkeen jää. Pentti toi useita vuosikymmeniä virkeitä ja rohkeita näkemyksiä myös kuntatekniikkaan niin kirjoituksillaan, esiintymisillään sekä taustavaikuttamisellaan.

Penan blogit olivat kuuluisia siitä, että hän pohti yhdyskuntien, liikenteen ja kaupunkien kehityksen merkitystä ihmisen kokoiseen elämään. Pentin ei kirjoituksissaan tuonut ratkaisuja suoraan pöytään, vaan saattoi yhtäkkiä hypätä Itä-Aasian historiaan ja täydentää omaa laaja-alaista näkemystään hyvinkin perustellusti ja sivistyneesti, mihin hyvin harvat meistä pystyvät – tai uskaltavat.

Pentti toi maailmaamme dialogin ja pohdinnan, mitkä usein omissa päivittäisissä toimissa unohdamme, kun porskutamme tulospainotteista elämäämme eteenpäin. Silti dialogi ja pohdinta ovat ihmiskunnan kestävän kehityksen kannalta täydellisen oleellisia mekanismeja.

Jatkossa kun katsomme joulukuiselle yötaivaalle, löydämme silmissämme ja mielissämme sen tähden, jolla Pentti kannustaa meitä kuntateknikoita eteenpäin kohti paremman elämän perusteiden rakentamista.

Penan muistoa haikeudella ja kiitollisuudella kunnioittaen,

Ville Alatyppö ja kaikki Pentin ystävät Suomen Kuntatekniikan Yhdistyksessä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *