Puurakentaminen on lisääntynyt Tampereella viime vuosina. Vuosina 2021-2022 kaupunkiin rakennetaan puusta noin tuhat uutta kerrostalokotia. (Kuva: Tampereen kaupunki)

Julkisen puurakentamisen edelläkävijä -kunniamaininnan viime torstaina pokannut Tampereen kaupunki haluaa vauhdittaa julkista puurakentamista entistä kovempaan vauhtiin. Vuosina 2021–2022 Tampereelle rakennetaan puusta noin tuhat uutta kerrostalokotia.

Niin asukkaiden, kuin yritysmaailman, kiinnostus puurakentamista kohtaan on Tampereella ollut kasvamaan päin. Viime vuonna rakennusluvan saaneista asuinkerrostaloista 14 prosenttia oli puurunkoisia ja kaupungin tavoite on kasvattaa osuutta 30 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

-Alkuun puurakentamiskohteet olivat kaupunkikonsernin omia pilottikohteita ja toiminnasta kiinnostuneet yritykset pieniä. Nyt puurakentamisesta kiinnostuneita rakentajia ja rakennusliikkeitä on selvästi enemmän, Tampereen kaupunkiympäristön palvelualue johtaja Mikko Nurminen kertoo.

Kaupunki on edistänyt puurakentamista pitkäjänteisesti. Puurakentamiseen liittyviä kannustimia ja tapoja tuoda puurakentamista asemakaavoihin on kehitetty. Puurakentaminen voi alentaa maankäyttösopimusten korvauksia.

-Meillä on esimerkiksi täydentämisrakentamisessa luotu kannustimia, joissa tietyillä kriteereillä saadaan parhaimmillaan aikaan jopa kymmenien prosenttien alennus maankäyttösopimusten korvauksissa. Se voi joissakin isoissa kohteissa tarkoittaa satojatuhansia euroja, Mikko Nurminen kertoo.

Täydennysrakentamisessa puiset lisäkerrokset tuovat uusia mahdollisuuksia keskustassa, Amurissa ja Tahmelassa. Merkittäviä kokonaan uusia alueita myös puurakentamisen suhteen ovat Hiedanrannan uusi asuinalue, Särkänniemi ja Viinikanlahti.

Kautta aikain ensimmäisen kunniamaininnan myönsivät ympäristöministeriö ja Motiva. Erityistä kiitosta palkitsemistilaisuudessa saivat kaupungin toimet puukerrostalorakentamisen lisäämiseksi. Palkinnon myöntäjien mielestä kaupunki on onnistunut sitouttamaan ja rohkaisemaan rakennusalan toimijoita siirtymään moderniin kerrostalorakentamiseen.

-Kunnilla on suuri rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä, ja Tampere on hyvä esimerkki, että kunnista löytyy halua ja osaamista tehdä ilmastoystävällisiä ratkaisuja myös rakentamisessa. Uskon, että Tampere inspiroi tässä myös muita kuntia, sanoi ministeri Krista Mikkonen onnittelupuheessaan.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *