Nyt Tampereen raitiovaunuun pääsee koematkustamaan ilman ennakkovarausta.

Maanantaista 24. toukokuuta alkaen Tampereen raitiovaunun koekyytiin pääsee matkalipulla ilman ennakkovarausta kaikilta ratikkalinjan 3 pysäkeiltä. Samalla liikennöintiajat laajenevat, kun koeliikennettä ajetaan arkisin klo 12-20 nykyisen iltakuuden sijaan.

Koeliikenne käynnistettiin matkustajien kanssa maanantaina 10. toukokuuta. Koronatilanteen vuoksi ensimmäiset kaksi viikkoa kyytiin on päässyt rajattu määrä matkustajia tekemällä ennakkovarauksen.

Ratikan koeliikenne käynnistyi toukokuun 10. päivä innostuneissa tunnelmissa. Ensimmäiset vuorot olivat ennakolta täyteen varattuja. Ensimmäisenä päivänä tehtiin lähes 900 matkaa ja ensimmäisen viikon aikana kyydissä matkusti yli 2600 ihmistä. Torstaihin 20.5. mennessä matkoja on varattu yhteensä noin 6200 kappaletta, mikä on peräti 73 % kokonaiskapasiteetista.

Maanantaista 24.5. alkaen koeliikennettä ajetaan arkisin klo 12-20. Kyytiin voi nousta kaikilta Pyynikintori-Hervantajärvi -välin pysäkeiltä.

– Osasimme odottaa, että kiinnostus päästä kokeilemaan Ratikalla matkustamista ensimmäistä kertaa on korkealla. Toimimme joukkoliikenteessä voimassa¨olevien koronaohjeistusten pohjalta ja uskomme, että ennakkoilmoittautumisen vaatiminen oli hyvä ratkaisu alkuinnostuksen aikana, Nyssen joukkoliikennejohtaja Mika Periviita kertoo Tampereen raitiotien tiedotteessa.

– Avaamme nyt koeliikenteen ilman ennakkovarausta ja laajennamme koronatoimenpiteenä samalla liikennöintiaikaa, jotta voimme tarjota lisää vuoroja iltaisin. Koeliikenteessä vuoroväli on 15 minuuttia, joten seuraavaa ei tarvitse odotella kauan, jos näyttää siltä, että vaunu on täynnä, Periviita sanoo.

Koeliikenteen tarkat aikataulut ovat löydettävissä Nyssen reittioppaasta. Tampereen Ratikka on osa Nyssen tuoteperhettä, joten raitiovaunun kyytiin pääsee Nysse-matkakortilla tai ostamalla lipun Nysse Mobiili -sovelluksen kautta. Ratikassa käy myös lähimaksu. Vaunu liikkuu vyöhykkeillä A ja B, eli matkaan tarvitaan kahden vyöhykkeen lippu.

Koeliikennettä ajavan raitiovaunun tunnistaa linjakilvestä, jossa lukee linjatunnus 3. Ratikat liikkuvat edelleen myös opetusajoissa eikä niihin vuoroihin oteta matkustajia. Opetus- ja muuta koeajoa suoritetaan pääsääntöisesti aamupäivällä ennen koeliikennettä. 7. kesäkuuta alkaen koeliikenteen vuorojen määrä kasvaa edelleen, kun linjalla 3 on vuoroja jo aamuseitsemästä alkaen.

Raitiovaunut ovat saaneet nanopinnoitteen, joka tappaa virukset pinnoilta muutamassa minuutissa. Vaunuissa on lisäksi käsidesiautomaatit ja matkustajia informoidaan matkan aikana kuulutuksin, ohjevideoin ja opastein. Vaunut ovat hyvin ilmastoituja, mutta ilmanvaihtoa tehostetaan vielä sillä, että kaikki ovet avataan joka pysäkillä. Lisäksi vaunut siivotaan joka päivä tehostetusti.

– Haluamme muistuttaa, että joukkoliikenteen kyytiin ei pidä tulla, jos on pieniäkin oireita. Lisäksi maskipakkoa sekä suosituksia hyvästä käsihygieniasta, turvaväleistä ja oikeasta tavasta yskiä ja aivastaa tulee noudattaa. Pidetään yhdessä huolta, että kaikkien matkakokemus on turvallinen, Periviita sanoo.

Koeliikenteessä viimeistellään ratikan palvelukokemus

Tampereen raitiovaunun koeliikennevaihe on käynnissä liikennöinnin aloittamiseen, eli 9. elokuuta asti. Koeliikenne on ratikan käyttöönoton kannalta tärkeä vaihe, jossa viimeistellään palvelukokemus ja testataan liikennöinnin suunnitelmat.

Palautetta voi antaa Nyssen palautekanavien kautta. Tampereen Ratikan liikennöintiallianssi kerää koeliikenteen aikana matkustuskokemuksesta tietoa myös havainnoiden.

Koeliikenteen aikana matkustamon puolella on osalla vuoroista mukana vaunuvastaavina toimivia kuljettajia, jotka avustavat tarvittaessa matkustamiseen liittyvissä tilanteissa.

– Hankkeemme etenee koronasta huolimatta hienosti kohti h-hetkeä, eli liikennöinnin aloittamista 9. elokuuta. Matkustajien saaminen kyytiin on meille todella tärkeä vaihe. Toivomme, että ihmiset lähtevät kokeilemaan ennakkoluulottomasti uudella kulkupelillä liikkumista ja jatkavat palautteen antamista. Koeliikenteen aikana kannattaa myös hyödyntää Ratikan kyydissä olevia vaunuvastaavia ja esittää heille kysymyksiä, jos jokin matkustamisessa askarruttaa, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö muistuttaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *