Lapset tekivät puistosta muun muassa pienoismalleja, piirroksia ja tarinoita. (Kuva: Kangasvuoren päiväkotikoulu)

Jyväskylän Kangasvuoren päiväkotikoulun lapset osallistuivat maaliskuussa oman lähiympäristönsä suunnitteluun. Heille oli annettu tehtäväksi ideoida Pupumuori-patsaan ympäristöä esimerkiksi kirjoittamalla, piirtämällä, kuvaamalla tai vaikka tekemällä pienoismalleja. Tuotoksia hyödynnetään varsinaisessa puistosuunnittelussa.

Lapset tutustuivat puiston suunnitteluun omassa arjessaan. Ideoinnin tueksi päiväkotikoululle oli toimitettu menetelmäopas, karttoja ja esityksiä alueesta. Ajatuksena oli saada ideoita ja ehdotuksia viheraluesuunnittelijan työn tueksi.

Toimintaa ja puuhailua

”Tulen Pupuhuhdan puistoon. Ensimmäisenä näen sinisen, pitkän ja suoran vesiliukumäen. Pupun vieressä huomaan vierekkäin isoja keltaisia parkourkiviä. Kivet ovat eri korkuisia ja muotoisia.” 1B-luokka

Lasten ideoissa puisto rakentui monenlaisista osasista. Toiminnallisuus korostui: lapset ideoivat kiipeily- ja roikkumispaikkoja, liukumäkiä, pelikenttiä ja temppuratoja. Myös riippusilta, keinut, sokkelo ja trampoliini olivat toiveissa.

Osassa suunnitelmia oli käytetty luonnonmateriaaleja ja osassa hyödynnetty perinteisiä leikkipuiston välineitä.  Myös käsillä tekeminen ja puuhailu olisi lasten mieleen, sillä hiekkaa ja rakentelupaikkaa toivottiin.

Vehreää ja viihtyisää

”Vähän kauempana kohoaa korkealle keskeltä ruoho suihkulähde. Hellepäivänä voin mennä vilvoittelemaan suihkulähteen alle.” 1B-luokka

Lapset arvostavat viihtyisyyttä ja sitä, että puistossa voisi viettää rauhassa aikaa. Piknikpöydät, grilli, nuotiopaikka ja jokin vesiaihe, kuten suihkulähde tai lampi mainittiin monessa suunnitelmassa. Piirroksista löytyi myös kukkasia, kirsikkapuu sekä tietysti porkkanamaa, koska porkkana on Pupumuorin suurinta herkkua.

 Lasten ideat päätyvät suunnittelijan pöydälle

Pupuhuhdan uuden oleskelupuiston suunnittelu käynnistyy alkukesästä ja valmista pitäisi suunnittelun osalta olla vuoden lopussa. Lasten suunnitelmien lisäksi puiston suunnittelussa otetaan huomioon alueen asukkailta jo aiemmin saatu palaute.

-Lasten puistosuunnitelmat ja pienoismallit olivat aivan upeita ja mielikuvitusta on todella osattu käyttää. Vaikka Pupuhuhdan uusi puisto ei tule olemaan leikkipuisto, sinne voidaan kuitenkin tuoda lasten toivomia leikittäviä elementtejä. Lasten suunnitelmissa oli monia käyttökelpoisia ideoita, joista herkullisimmat aion napsia mukaan puiston suunnitteluun, kertoo viheraluesuunnittelija Eveliina Keski-Korpi.

Puistosuunnitelmaluonnosta on tarkoitus esitellä alueen asukkaille elokuussa pop up -tapahtumana. Lisäksi Pupumuori-patsaan valaistusta testaillaan mahdollisesti myös Valon kaupunki -tapahtumassa syyskuun lopussa.

Jatkumoa Kestävä kaupunki -hankkeeseen

Alueen asemakaavamuutos on hyväksytty toukokuun alussa. Alueella sijainnut Pupuhuhdan koulu on purettu ja sen koululaiset ovat siirtyneet Huhtasuon muihin kouluihin. Kaavoituksella monipuolistetaan kerrostalovaltaisen Pupuhuhdan rakennuskantaa pienimittakaavaisemmalla asuinrakentamisella.

Kaavamuutokseen on saatu tukea ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelmasta, jossa Jyväskylän kaupunki oli mukana Osallisuus monikulttuurisessa kaupunkiympäristössä -nimisellä hankkeella.

Osana kaavaprosessia on kehitetty uudenlaisia tapoja osallistua suunnitteluun monikulttuurisella alueella. Metodeja on pohdittu yhdessä asukkaiden ja yhteistyötahojen kanssa. Tuloksia on hyödynnetty kaavaratkaisussa, ja vuoropuhelua asukastiimiin kanssa on jatkettu kaavan laadinnan ajan.

Taustalla myös valtakunnallinen lähiöohjelmahanke

Yhteistyö alueen päiväkotien ja koulujen kanssa sisältyy Hyvinvointia ja elinvoimaa Huhtasuolle -hankkeeseen. Hanke on osa ympäristöministeriön koordinoimaa valtakunnallista lähiöohjelmaa 2020 – 2022, jonka tavoitteena on lisätä asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta sekä edistää alueen elinvoimaisuutta ja toimijoiden välistä vuoropuhelua.

Lasten ja nuorten osallisuus on myös osa Unicefin Lapsiystävällisen kunnan periaatteita. Jyväskylän kaupungilla Lapsiystävällinen kunta -tunnustus on ollut vuodesta 2018.

(Lähde: Jyväskylän kaupunki)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *