Pienen auton kokoinen lakaisukonerobotti puhdistaa katuja iltaisin ja öisin Jätkäsaaressa vielä ensi viikon tiistaihin asti. (Kuva: Trombia)

Tämän viikon alusta alkaen on Helsingin Jätkäsaaressa katuja lakaissut Trombia Free -kadunlakaisurobotin, jonka soveltuvuutta vilkkaan kaupunkiasumisen keskelle kokeillaan osana Helsingin kaupungin ja kaupungin innovaatioyhtiön Forum Virium Helsingin Jätkäsaari Mobility Lab -hanketta.

Kadunlakaisurobotti työskentelee pääasiassa arki-iltoina ja -öinä 27. huhtikuuta asti Välimerenkadulla Jätkäsaaressa ja Baanan pyörätiellä Helsingissä. Työskentelyajat vaihtelevat päivittäin.

Trombia Free on Suomessa kehitetty, maailman ensimmäinen täysitehoinen, sähköinen ja autonominen lakaisukone. Se kuluttaa vain 15 prosenttia siitä energiasta, mitä perinteiset imulakaisukoneet, eikä se aiheuta puhdistustilanteessa päästöjä. Vettä uudenlainen lakaisukone kuluttaa vain murto-osan perinteisiin puhdistusmenetelmiin verrattuna.

-Autonominen ja sähköinen lakaisukone on niin hiljainen, että se mahdollistaa katujen puhdistamisen yöaikaan, jolloin myös liikenteelle aiheutuva häiriö on mahdollisimman pieni, sanoo toimitusjohtaja Antti Nikkanen Trombia Freen kehittäneeltä Trombia Technologiesilta.

-Jätkäsaari on meille ihanteellinen smart city -testikohde ja referenssi maailman isoihin kaupunkeihin, sillä Jätkäsaari yöaikaan näyttää, mitä kaupunkiympäristössä automaatiolla voidaan oikeasti saavuttaa, Nikkanen kertoo Forum Viriumin tiedotteessa.

Kokeilu toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran kanssa. Stara rakentaa ja ylläpitää Helsingin katuja, puistoja ja rakennuksia. Staran tavoitteena on digitalisaation ja robotisaation keinoin hakea tuottavuutta ja luoda viihtyisyyttä kaupunkiin ja kaupunkilaisten arkeen. Sähköisten ja automaattisten työkoneiden avulla Stara toteuttaa Helsingin hiilineutraali 2035 -ohjelmaa ja rakentaa osaltaan maailman toimivinta kaupunkia.

Jätkäsaari on älyliikenteen kokeilualue

Jätkäsaari toimii älyliikenteen alustana, jossa yritykset voivat kokeilla uusia palveluja ja teknologioita aidossa kaupunkiympäristössä. Kokeilu- ja pilottitoiminta keskittyy kestävän, sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseen.

-Tavoitteenamme on, että parhaat ratkaisut voivat ponnistaa Jätkäsaari Mobility Labista muihin kaupunkeihin Suomeen ja ulkomaille. Samalla edistämme Helsingin ilmastotavoitteita ja luomme viihtyisämpää kaupunkiympäristöä asukkaille, kertoo projektipäällikkö Janne Rinne Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingistä.

Autonominen kadunlakaisukone Jätkäsaaressa:

  • Lakaisukone työskentelee pääasiassa arki-iltoina ja -öinä 19.–27. huhtikuuta Välimerenkadulla Jätkäsaaressa ja Baanan pyörätiellä Helsingissä. Työskentelyajat vaihtelevat päivittäin.
  • Pilotin aikana testataan erityisesti puhdistuksen melutasoa, puhdistustehokkuutta sekä autonomisen lakaisuajoneuvon toimintaa, hyötyjä ja rajoitteita katuolosuhteissa.
  • Kone havaitsee esimerkiksi eteen tulevan jalankulkijan ja pysähtyy. Kaupunkipilotissa koneen kanssa kulkee lisäksi aina ohjaaja turvallisuuden varmistamiseksi.
  • Asukkaiden palautetta ja havaintoja voi lähettää Jätkäsaari Mobility Lab -hankkeen projektipäällikkö Janne Rinteelle (janne.rinne@forumvirium.fi).

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Ei tarvita enää ihmisiä työntekoon. Mistä siis työpaikkoja lisää. Hyvähän tietenkin että energiaa säästyy, siltikin mietityttää työpaikkojen puolesta. Onko nykyisyydessä pelkästään vloggaajia ja sometyöpaikkoja? Työt tehdäänkin virtuaalisesti jos on mitään työtä.